64


Пре завршетка

Пре завршетка
Веи Ђи

Остварење циља је на видику. Изгледа као да се ствари које су дуго лебделе у ваздуху могу довршити уз разумно улагање напора. Појашњене су ситуације које су се раније чиниле нејаснима. У времену ПРЕ ЗАВРШЕТКА налази се велики залог будућим временима.

Људски односи сада одишу јединственим и мудрим резоновањем. У хаотичне ситуације може се увести ред. Пошто сте сада добро упознати са свим елементима свог питања, можете их распоредити по важности и створити оптималне услове за постизање циља. Релативно је лако окупити људе за друштвене или јавне циљеве. Пошто докучите психу сваког појединца понаособ, учините да свачије потребе у оквиру групног механизма буду задовољене. Наравно, из тога следи да је, уколико сте заокупљени напредовањем на политичком плану или на плану пословних инвестиција, време ПРЕ ЗАВРШЕТКА повољно.

Упркос свему, било би погрешно замишљати да ће се постизањем циља све ствари успешно окончати, тј. да ће преовладати здрав разум и успоставити се коначни ред. Период ПРЕ ЗАВРШЕТКА се може упоредити са дугом планинарском експедицијом. На одређеној тачки, пре него што освојите врх планине, ви видите детаљно и прецизно колико још треба да пређете. Знате колико је напора потребно да се успнете на врх, јер имате претходно искуство пењања. Међутим, када досегнете врх, који вам је у дугим, напорним данима хода, све време био пред очима, учинили сте само то и ништа више. Имате мало информација и никакво искуство у вези спуштања на другу страну. Журити ка врху и онда га прекорачити с пуним самопоуздањем, могло би да се заврши погибељно.

Текст Књиге Промене упозорава да се на одређеној етапи пута, то јест ПРЕ ЗАВРШЕТКА, јавља опасност од неопрезног напредовања. Морате се заштити предострожношћу и резервисаношћу. Ситуација која долази биће чудна у сваком погледу, другачија од било које претходне. У блиској будућности нећете више бити у стању да црпите снагу из богатог извора већ стеченог искуства, јер ће на многе начине то време изгледати као потпуни препород.

Идеја препорода је кључ значења Ји Ђинга као целине. Књига завршава новим почетком, враћајући се на први хексаграм, КРЕАТИВНУ СНАГУ, и тако се увек изнова врти вечити круг постојања.


Горњи триграм ЛИ, јасност, подиже се и удаљава од нижег триграма КАН, који симболизује дубоки смисао. Ако добијете овај хексаграм у статичном облику, то би могло да значи да не видите јасно шта треба да учините и које будуће кораке да предузмете. То може да буде страх од осећања празнине који се понекад јавља након постизања циља, или, на примарнијем нивоу, страх од смрти. Врхунац се може одржавати све до тренутка док његов интензитет не почне видно да слаби. Сви аспекти живота и људских односа морају доћи до свог краја и онда почети из почетка. Управо у томе лежи богатство људског искуства. Све остало је илузија, нестварна као ваздух. Немојте лебдети у међуфази неодлучности.


Покретне линије

Линија на врху:

После сваке добијене битке преовлађује осећај обнове. Он потиче из наде да ће наступити боља времена. Уживајте у времену славља али се не препуштајте крајностима, јер ћете изгубити свој пут, а самим тим и самопоуздање.

Пета линија:

Тешкоће су, захваљујући правој одлучности и коректним начелима, савладане. Створена је атмосфера у којој друштво може да напредује. Узвишени човек сада може да покрене људе и отвори им пут ка новом добу. Могу се постићи велике ствари.

Четврта линија:

Чека вас неизбежна битка око начела. Негујте дисциплину и одлучност, јер борба може жилаво потрајати до самог краја. Награда ће доћи касније. Срећа.

Трећа линија:

Осећај фрустрације проистиче из непрестане жудње за постигнућем, што није у складу са стварним чињеницама. Ако већ морате да постигнете оно што сте замислили, боље да почнете из почетка, уз помоћ нових пријатеља. Иначе ће сенка разочарања затамнити ваш ентузијазам.

Друга линија:

Мада знате шта треба да чините, време није повољно за акцију. Вежбајте стрпљење и развијајте личну моћ. Када вам се укаже повољна прилика, зграбите је без оклевања. Постићи ћете успех.

Линија на дну:

Имате јак порив да унесете ред у једну хаотичну ситуацију, мада време није повољно за непосредну акцију. Имајте на уму да још нисте јасно сагледали све последице. Имаћете проблеме, а можда и доживети срамоту.