63


После завршетка

После завршетка
Ђи Ђи

Стање равнотеже је успостављено. Све је наизглед у најбољем реду. Остварили сте циљ и склони сте да се опустите и препустите самозадовољству. То се и може очекивати ПОСЛЕ ЗАВРШЕТКА неке фазе или климакса. Ситуација одсликава познат историјски образац: после мукотрпног успона на величанствен врх, цивилизација почиње да опада, јавља се незаинтересованост и неодговорност у свакодневним пословима и односима, важне друштвене споне почињу да слабе, а декаденција и корупција могу се наћи чак и у најбеспрекорнијим областима живота.

Мада је општа тенденција кретање од идеалног, ви можете, уколико пооштрите пажњу и предузмете мере заштите, ствари преокренути у своју корист. Постоје ситуације које треба избећи или са којима треба рашчистити брзо и без премишљања. Водите рачуна о сваком детаљу. Хексаграм означава да би сада благи утицаји могли да донесу повољне резултате. Не можете избећи опадање које наступа ПОСЛЕ ЗАВРШЕТКА, али можете научити како да преживите ова времена и изађете победоносно из њих, духовно и карактерно јачи.

Изнад свега, не покушавајте да задржите илузију о идеалу који сада постоји. Само ћете заварати себе, што је опасно јер није у хармонији са космосом и може увелико да поремети ваш осећај за правовремено делање.

Очекујте проблеме у међуљудским односима. Можете им одолети ако предузмете мере предострожности. Знајући унапред да вам предстоји суочавање са емоционалним потешкоћама, њихов наилазак вас неће затећи неприпремљеног и беспомоћног. Они који су ангажовани у пословним или политичким стварима, треба да буду посебно обазриви. Ово није просто опадање, као у хексаграму бр. 41, ОПАДАЊЕ. Ово је период ПОСЛЕ ЗАВРШЕТКА нечег што је представљало дугогодишњу тенденцију. Каријере које се налазе на врхунцу могу доживети значајан пад; дуго припремани пројекти биће превазиђени и одбијени. Али ви већ знате да се уз промишљену и одговарајућу припрему може пребродити чак и тотална промена.

Будите обазриви у односу на своје питање и тако себи олакшајте пут кроз евентуалне тешкоће. Све што је подложно пропадању, пропашће. Будни и опрезни, осигураћете се против несреће.


Доњи триграм ЛИ, јасност, задире у КАН, дубоки смисао. Ви можете јасно себи да представите шта се догађа ПОСЛЕ ЗАВРШЕТКА, али без променљивих линија веома је тешко утицати на ситуацију. У самом сте центру вртложног кретања који све покреће. То је као да се налазите у срцу урагана. Чини вам се да је све мирно, у најбољем реду, а опет су његова снага и утицај ван вашег домашаја. Нађите утеху у помисли да што мање утичете на ову посебну околност, то мање она може да утиче на вас.


Покретне линије

Линија на врху:

Покренули сте значајне ствари. Немојте мислити да ће оне наставити својим током док ви седите скрштених руку. Овакав приступ је истовремено и ташт и опасан. Преузели сте одговорност, и сада је испуните уколико не желите да изазовете опасност.

Пета линија:

Немојте се разметати личним успесима и величином. Пронађите истинску срећу у једноставности живота. Постићи ћете више уз помоћ малих напора него разметањем снаге.

Четврта линија:

Ситуација је помало трула. Пазите где стајете.

Трећа линија:

Сада је могуће остварити један врло амбициозан циљ. Он ће вас изнурити и одузети вам доста времена. Ако сте уверени да је вредан утрошеног времена, успех је ваш. Међутим, водите рачуна да ангажујете само најспремније помагаче.

Друга линија:

Изненада сте се нашли на отвореном, било својом заслугом или стицајем околности које су ван вашег домашаја. Не чините ништа. Немојте се сакривати, не покушавајте да се склоните. Бићете неко време на ветрометини, али ће проћи.

Линија на дну:

Како напредујете са својим плановима, притисци јачају, а ви би да поново размислите о свему. Суочите се са чињеницом да на вас снажно утичу догађаји које сте покренули. Али, то вам неће нашкодити, пошто сте генерално коректни.