62


Савесност

Надмоћ малог
Сјао Гуо

Сада морате да буде што савеснији у својим односима са спољашњим светом. Ваш осећај за правовременост никада није био толико битан као у овим тренуцима. Самоконтрола и пажња у вези детаља су оне особине које ће вам омогућити да остварите своје замисли. Ово није време за узлет до висина о којима сањате. Усредсредите се на свакодневне ствари и ништа не превиђајте.

Ако имате амбиције у вези власти и политике, предсказује вам се премештање на положај много одговорнији од оног за који сте доиста спремни. Обратите посебну пажњу на исправно вођење послова. Немојте дозволити да било шта прође неопажено а што је још важније не буните се и уздржавајте се од непромишљених речи. Време није повољно за велике подухвате. САВЕСНОСТ по питању обавеза и одговорности донеће вам срећу.

Будите посебно пажљиви у вези са новчаним трансакцијама. И конзервативни када су трошкови у питању. Ако тежите изузетним профитима или разматрате смеле инвестиције ви нисте у складу са космосом. Не дозволите да вас заслепе изгледи за фантастичне добитке. Унесите мало достојанства и САВЕСНОСТИ у односе са комерцијалним светом. Управо је то прави пут успеха. У односима ћете постићи највише ако следите утврђена друштвена правила. Сваки бомбастичан иступ изазваће отпор. Једноставна, простодушна осећања ће вас ускладити са околином, док би вас уображено и разметљиво понашање довело у опасан положај. Љубазност је кључ који ће отворити врата успеху.

Ваш емоционални живот није проткан светлим тренуцима. Чак је вероватно да су вас преплавиле тривијалне емоционалналне бриге. Ипак, чека вас награда ако поразмислите о овим деликатним и понекад драматичним осећањима. Држите се чврстих, раније утврђених улога, и избегавајте претеране изливе осећања, али све време будите свесни својих истинских осећања.

Ваш унутрашњи развој сада захтева одређену меру скромности. Сваки, превише поносни наступ, може вас удаљити од значајних увида. Снаге које сада делују нису наклоњене амбициозним индивидуалним настојањима. Ситуација се може поредити са митолошким Икаровим летом. Његов покушај да узлети до сунчаних висина доживео је крах и он је, немилосрдно кажњен, истопљених крила, пао на земљу. Доживећете срећу ако задржите скроман став, извршавајући животне задатке САВЕСНО и достојанствено.


У статичном облику хексаграм САВЕСНОСТ изискује непрекидан осећај дужности и једноставности у опхођењу. ЏЕН, пробуђена снага, у горњем триграму космичких идеала, усредсређена је на ГЕН, медитативно мировање у доњем триграму људских односа. Ситуација захтева присебност духа и суздржаност.


Покретне линије

Линија на врху:

Ви гајите превелике амбиције. У агресивном покушају да постигнете неки нереални циљ, изазваћете несрећу.

Пета линија:

Имате снаге да остварите оно што желите, али вам положај није баш најбољи. Биће вам потребна помоћ других. Приђите понизно особама од ауторитета и постићи ћете циљ.

Четврта линија:

Опрез: не журите да остварите циљеве и не форсирајте ствари. Споља будите скромни а истрајни изнутра.

Трећа линија:

Једно упозорење: пошто сте на правом путу и ствари су се до сада одвијале глатко, доспећете у искушење да почнете да превиђате детаље. Опасности вребају. Оне се могу избећи уз помоћ САВЕСНОСТИ. Предузмите одмах мере предострожности.

Друга линија:

Обезбедите себи сигуран положај уз помоћ значајних веза. Међутим, држите се чврсто традиционалних метода.

Линија на дну:

Ако разматрате неке неуобичајене кораке, заборавите то. Ваш положај није прикладан и ово време вам не иде на руку. Судбина вас усмерава ка традиционалним вредностима, док би све друго водило у опасност.