61


Увид

Унутрашња истина
Џунг Фу

Време је повољно за она важна остварења која се постижу снагом УВИДА. Да би се УВИД стекао, неопходно је имати поверења у своју унутрашњу снагу и исправност свог карактера, истовремено се препуштајући упливу постојеће ситуације. То је најбољи начин да се ситуација разуме. Идеја хексаграма може се упоредити са кинеском ратничком вештином Таи Чи Чуан где се (наизглед) повинујете свом противнику да бисте искористили његову снагу и разумели његов потез. Јер, да би га савладали, потребно је знати где и како усмерити одговарајући напор. Проблем је, дакле, како координисати своје снаге да би се уз минимум трења добио максимум ефекта. Мајстори ове вештине имају обичај да кажу: ”Човек користи четири унце да би оборио хиљаду фунти. ”

Једном када се препустите предмету свог питања, будите потпуно отворени и без предубеђења у погледу његове праве природе. Превазиђите објективност упловивши у чисто посматрање и прихватање. И пошто сте допустили свом уму да буде потпуно под утицајем онога што сте осмотрили и доживели, зауставите се. Вратите се назад у себе, поневши са собом дубоко разумевање и УВИД заснован на личном искуству. Замислите себе како преузимате нечије туђе обличје или стављате се на место неког другог. Користећи се емпатијом нећете изгубити своја гледишта или угрозити своја начела, већ ћете стећи вредан УВИД у нешто што заправо влада једним делом вашег живота. Овакав УВИД представља велику предност за вас. Знаћете у свим околностима шта смете а шта не смете да изговорите, какву неопходну али минималну акцију да предузмете, каквих ставова да се држите да бисте битно утицали на догађаје.

У својим односима, градите своја познанства или пријатељства на вишим истинама, не губећи време у површним везама и испразним задовољствима. То ће створити нераскидиве, трајне споне. Уопштено посматрано, време је повољно за успостављање дубље присности са људима који вас окружују и за међусобну размену енергије у циљу постизања значајних циљева. Уз све то неопходно је исправно и савесно делање, да би се избегле лажи и илузије које могу да засене УВИД. Једном када сте стекнете УВИД, више нема потребе да чините радикалне и насилне кораке и тако успостављате хармонију и правду. Неколико благих и правилно усмерених речи учиниће чудо.

Развијајући способност УВИЂАЊА, временом ћете развити карактерну црту која ће вам сасвим сигурно олакшати односе са околином. У садашњем тренутку уочљив је склад са космосом. Остварујући свој УВИД, можете визионарски водити друге, или пак одабрати повучен живот у миру и здрављу.


Дејство горњег триграма СУН, продорни утицаји, наглашено је и појачано уздизањем доњег триграма ДУЕИ, отворености. Човек отвореног понашања постиже дубоко поимање ситуације, односно УВИД у њу. УВИД је нужан пре предузимања било какве акције. У статичном облику, хексаграм говори о томе да не можете деловати на предмет свог питања, нити он на вас, све док се међу вама не успостави права повезаност. Одмах крените да радите на томе.


Покретне линије

Линија на врху:

Ви сте се толико захуктали у својим амбицијама да чак и ваш позив за помоћ и подршку нико не схвата озбиљно. Међутим, ваш положај ни издалека није раван вашим амбицијама. Даља настојања у том правцу водила би у несрећу и кајање.

Пета линија:

Ово је заиста положај правог вође. Такав човек се држи вредних циљева и начела и зрачи, наочиглед оних који се налазе у његовој близини, надмоћном снагом карактера. Остали га вољно прате. Нема кајања.

Четврта линија:

Да бисте стекли УВИД у снаге које су вам потребне, усмерите своју пажњу на неког узвишеног човека или племенити идеал. Под условом да тежите вишим и обухватнијим циљевима, можете оставити друге за собом. Нема грешке у томе.

Трећа линија:

Ваше расположење и самопоуздање у потпуности зависе од спољашњих дешавања. Или сте уздигнути до највиших висина или сте бачени у најдубље очајање. Можда ви и уживате у оваквој скали емоција.

Друга линија:

Ово је заиста светао тренутак за УВИД и уплив. Дела која чините, речи које изговарате, све то одзвања у срцима и мислима људи надалеко и нашироко. Можете рачунати на велики одзив своје средине.

Линија на дну:

Усредсредите се сада на своју унутрашњу врлину. Поуздајте се у начела и црте за које сте сигурни да су природни и истинити. Држите се њих и срећа ће доћи. Будете ли тражили помоћ споља, упашћете у хаотично стање и акције које би уследиле биле би неуравнотежене и неприкладне.