60


Ограничење

Ограничење
Ђие

Најстарији и најосновнији интерес човечанства је регулисање производње и потрошње у оквиру услова што их човеку намеће природа. Од памтивека је човек постављао ОГРАНИЧЕЊА и тако штитио и чувао цивилизације. Сасвим је могуће да је прва књига закона био календар. Јер, праћењем смене годишњих доба у свести живих бића формира се осећај за време и поредак, а на основу њега успоставља равнотежа у оквиру ограничења ицоје нам намеће природа. Оваква ОГРАНИЧЕЊА дају свеукупној природи и индивидуалном постојању животни смисао.

Штедња је сада од посебне важности. Ограничите трошкове и инвестиције, било да су везане за новац, енергију или осећања. Избегавање екстремних облика понашања, од слепе привржености с једне стране, до хладне незаинтересованости с друге, суштина је мудрости. Ако размишљате о каквој радикалној реформи или о незаинтересованом узмаку, знајте да нисте у складу с временом.

Време је повољно за прописивање норми као и за оснивање организација у којима је расипничко понашање стриктно ограничено. Свему поставите одговарајуће границе. Иако можда иритира људе, рестриктивна политика је сада једини повољни правац у оваквој економској ситуацији. На први наговештај некаквих тешкоћа, још једном проверите сигурност свог положаја. На тај начин ћете и ви и ваши сарадници бити заштићени у време дешавања промене у економској клими. Упркос свему, немојте претеривати у ограничавању, јер то може имати немиле последице. Имајте границу и у ОГРАНИЧАВАЊУ.

Избегавајте претеривања у личним односима, прекомерност у страстима, обећањима или пројекцијама. Прихватите своје вољене онакве какви јесу, па ће ваши односи цветати. Додуше, ако претерујете у наметању ограничења, изазваћете побуну и опште незадовољство. Радије поставите границе прејаком везивању.

Уметницима и онима чији је посао креативно изражавање, сада су потребна ОГРАНИЧЕЊА да би достигли пуну креативну моћ. Кочнице и ограничења су у блиској вези са оним што зовемо лична судбина, и у том контексту их ваља прихватити и проучити. У личном развоју ОГРАНИЧЕЊА јачају морал и самоизражавању дају извесну тежину. Тек када самом себи наметнете правила, можете успешно остварити битне ствари. Без ограничења, ви сте пуни идеја и скачете с једне ствари на другу, никада се не посвећујући нечему до краја. Нек вам сада буде задатак да откријете своје наклоности и ОГРАНИЧЕЊА, и тако остварите себе. Међутим, чувајте се тога да вас сопствена ограничења превише спутају, или још горе, да постану изговор за лењост, него их користите као природне регулативе које воде здрављу и великим личним постигнућима.


Доњи триграм људских интереса, ДУЕИ, отвореност, регулише и држи под контролом дубоки и опасни КАН, у горњем триграму космичких узора. Кад се ОГРАНИЧЕЊЕ јави без покретних линија, то сигнализира ситуацију која тек треба да буде разрешена. Морате најпре преиспитати ваш однос према тој ситуацији и какве су ваше обавезе. Следећи корак био би прихватање сагледаних ОГРАНИЧЕЊА и поступање сходно њима. Значајан корак напред учинићете тек када се будете кренули одабраним путем.


Покретне линије

Линија на врху:

Претерано наметање ограничења изазива срџбу. На тај начин ништа се вредно не може остварити. Међутим, за вас ће бити најбоље да за неко време наметнете себи строга ограничења која ће вас правилно усмерити. Тако ћете избећи грешке због којих бисте се касније кајали.

Пета линија:

Ако хоћете да утичете на друге, то можете успешно остварити само узорним понашањем. Када се јави потреба за наметањем ОГРАНИЧЕЊА и рестрикција, испробајте их прво на себи. Тако ћете заслужити признање и дивљење других. Срећа.

Четврта линија:

Настојте да ОГРАНИЧЕЊА постану природан део вашег понашања. Прилагодите се датим условима и околностима. Немојте започињати рат да бисте одбранили своја начела. Задржите се у домену својих тренутних могућности и постићи ћете успех.

Трећа линија:

Ваше расипничко понашање, као и недостатак мере, довели су вас у незавидно стање. Схватите своју грешку и не губите време сваљујући кривицу на друге, па ћете избећи несрећу.

Друга линија:

На путу сте да искористите своје потенцијале. Ако не почнете правовремено, пропустићете своју шансу. А тако лоша процена је резултат претераног ограничавања.

Линија на дну:

Иако имате намеру да спроведете своје одлуке у дело, мораћете да се зауставите чим уочите прве препреке пред собом. Прихватите и поштујте новонастала ограничења. Останите спокојни и прикупљајте снагу.