59


Поновно уједињење

Растурање
Хуан

Све цивилизације у историји доживљавале су онај велики тренутак када се непријатељства међу фракцијама истопе и настане опште одушевљење у предавању заједничком циљу. Мада ретке и изузетне, овакве прилике дубоко утичу и на цивилизацијски развој и на благостање појединца.

Амерички државник Бенџамин Френклин је изразио значај ПОНОВНОГ УЈЕДНИЊЕЊА речима: ”Ако не будемо сложни, извисићемо”.

Све културе имају своје друштвене, политичке и религијске ритуале, којима се остварује духовно јединство, укидају разлике и поново уједињују срца и мисли људи. Предузмите сада све потребне кораке и поново уједините себе са својом средином. Време је да изађете из изолације, јер она сада доноси унутрашњи раздор и блокира креативну енергију. Посветите се неком циљу или задатку од стварног значаја за свет, или учествујте у неком догађају који ће окупити све чланове заједнице. Сви такви подухвати ће сада бити позитивно емоционално обојени.

Особе упослене на креативним пројектима треба да остваре комуникацију са свим друштвеним слојевима. Уколико желите да очувате праву стваралачку нит, избегавајте елитизам и егоизам. У своје дело уткајте симболе, ритмове и обрасце који су инспирисали људе у свим временима. Потрудите се да савесно испуните друштвену обавезу уметника ПОНОВО УЈЕДИНИТЕ људе с њиховом реалношћу. Ово важи и за све друге послове. Стварајте дела која су функционална и привлачна за најширу могућу публику.

Ово је посебно повољан период за личне и породичне односе. Породица је непосредан одраз друштва, његова најмања јединица. Када неко друштво или нека породица не познаје своје корене, не може ни да зна куда иде. Без периодичног обнављања и ПОНОВНОГ УЈЕДИЊАВАЊА чланова породице, без упражњавања религијских ритуала и одржавања породичних традиција или породичних разонода, чланови се све више удаљавају једни од других, губећи додир са својим коренима. Не заборавите, ради се о најважнијим односима које имате у животу. Зато, ако сте се удаљили, учините напор да превазиђете разлике које вас деле. Надите поново изгубљени склад.

У оквиру Сопства, време ПОНОВНОГ УЈЕДИЊЕЊА је у директној вези са вашим духовним развојем. Обновите своју унутрашњу веру. Кроз самоспознају, обновите везу са својим правим, најдубљим извором, и уједините се са њим.


Доњи триграм људских односа заузима КАН, мистерија. У њега продире СУН, нежно дејствујући из горњег триграма космичких идеала. ПОНОВНО УЈЕДИЊЕЊЕ без променљивих линија симболизује непрекидну изолованост човека од његових правих корена. Баш због тога ви не разумете праву природу свог питања. Бићете збуњени све док не разрешите мистерију. Одговор потражите у себи, изнутра; превазиђите егоцентричан начин посматрања, сагледајте целокупну слику откријте место одакле потичу све ствари.


Покретне линије

Линија на врху:

Избегавајте опасност и ви и они о којима се старате. Учините то по сваку цену. Ако је потребно, уклоните се сасвим из ситуације. Нико вас неће окривљавати за такав поступак.

Пета линија:

У временима неслоге и разједињености, морате јавно исказати своје идеје, доприносећи тако ПОНОВНОМ УЈЕДИЊЕЊУ. Једино ће на тај начин људи напустити разорне идеје и поново се вратити заједници.

Четврта линија:

Сада можете да прекинете раздор и неслагање. Бавећи се далекосежним идеалима и бринући за свеопште благостање, ви превазилазите у себи себичне склоности. Тако ћете доживети запажен успех.

Трећа линија:

Задатак који сте прихватили је врло обиман и тежак. Бићете принуђени да ставите на страну све личне интересе. Али, рад на неком заједничком циљу увелико ће допринети вашој унутрашњој снази; нема кајања у таквој несебичности.

Друга линија:

Ваши проблеми потичу изнутра. Да бисте превазишли стање отуђености, морате прилагодити своје понашање. Ако имате снаге да поправите квалитет својих осећања према људима, наћи ћете унутрашњи мир и избећи непотребну патњу.

Линија на дну:

Ви видите клицу раздора у самом зачетку. То је свакако сретна околност, јер је много лакше поново се ујединити када су ствари на самом почетку. Срећа.