58


Подстицање

Радост
Дуеи

Долази време када своје намере можете остварити подстицањем других. Подстицање је моћан облик владања, јер оно инспирише људе на узвишене подухвате, све до ступња на коме се превазилази чак и страх од смрти. Када ПОДСТИЧЕТЕ друге, у свом срцу морате гајити непољуљану веру у снагу истине. Тек тада можете показати доброту и благост у својим односима и успоставити поверење и сарадњу. Пазите, немојте дозволити да се ситуација дегенерише у неконтролисану радост или лажни оптимизам. На првом месту, увек непоколебљиво тежите истини.

Друштвена збивања сада ће заокупити вашу пажњу. Подстицањем и добротом ћете придобити срца пријатеља и тако их припремити за будућа значајна остварења. Сада никако није време за критизерство и наметање мишљења. Немојте се заваравати: заплашивање може да остави снажан, али не и трајан утисак на људе. На крају од свега остају само ружне асоцијације. Уместо да се служите таквим средствима, потрудите се да ПОДСТАКНЕТЕ људе да се савесније заузму за своје циљеве.

Ако је икада постојала права публика за изузетног и харизматичног вођу, то је управо сада. У пословним и политичким односима ће пријатељско понашање, доброта и широкогрудост, покренути у људима невероватну оданост. Следбеници ће на себе преузети све тешкоће и жртве које прате постизање узвишених циљева, а истовремено ће осећати изузетно задовољство и понос што учествују у раду; тако ће ситуација донети корист у сваком смислу. Само је важно да је вођа чврст и праведан и да има један ПОДСТИЦАЈАН иступ.

У личним односима отвара се могућност да комуницирате дубље но икада. Ваши односи биће прожети разумевањем и добром вољом. Ако се бавите подучавањем блиских особа, један ПОДСТИЦАЈАН начин преношења знања даће највеће резултате. Не препуштајте се, међутим, радосној еуфорији. Будите озбиљни и увек имајте на уму своје дубље намере.

Све у свему, време ПОДСТИЦАЊА најбоље се проводи у вођењу занимљивих разговора. Плодне комуникације отварају могућност да се уђе у дубок, филозофски склад са људима. Само ако отворено изразите своја уверења, можете проценити њихову стварну вредност. Зато, тестирајте своје идеале! Истражите осећања која извиру из најдубљих слојева вашег бића. Упустите се слободно у дискусију са другима и научите нешто из тога. Потражите нит истине која се провлачи кроз све ствари. Тако ће лагано отпадати све што је догматично и научено у вашем мишљењу, а ви ћете постајати све разноврснији и интересантнији саговорник.


Триграм ДУЕИ, радост и отвореност, понавља се у области космичких идеала и у области људских односа. У непроменљивом облику, овај хексаграм предсказује трајни успех, који, међутим, зависи од ваших односа са другима. Имајте то на уму када размишљате о предмету свог питања. Ваши циљеви могу сазрети тек у атмосфери благости и добростивости. Ако кренете да остварујете себичне намере доживећете пораз!


Покретне линије

Линија на врху:

Потпуно сте се занели спољашњим околностима. Ваш осећај задовољства не извире из духа, него из задовољстава које пружа спољашњи свет чула. Стога сте препуштени случају и други упливишу на вашу судбину.

Пета линија:

Премишљате да ли да склопите савез са неким или нечим нечасним. Оваква веза била би опасна, јер би вас увукла у погибељне околности. Направите прави избор и заштитићете себе.

Четврта линија:

Неодлучни сте када бирате између супериорних и инфериорних задовољстава. Препознајући грешку у себи, моћи ћете да изаберете виши и конструктивнији вид задовољства, и тако остварите велику срећу. Одлучите се!

Трећа линија:

У прекомерном предавању спољашњим задовољствима и разонодама, може се пронаћи само тренутно испуњење. Препуштање успављујућим забавама сасвим сигурно доноси несрећу. Велику срећу доживљава онај ко налази испуњење у себи самом.

Друга линија:

Уколико вам је понашање часно и принципијелно, нећете пасти у искушење да вас заведу забаве које не завређују вашу пажњу. Тако ћете се ослободити кајања кајања које проистиче од бацања бисерја пред публику.

Линија на дну:

Једино сигурност у исправност свог повода води у срећу. Са таквим држањем се не морате ослањати на спољашње околности да бисте остварили срећу.