57


Продируће дејство

Нежност
Сун

Последице које остављају невидљиви ветрови на крајолик су честа тема у кинеском сликарству. На сликама су приказане ветром оглодане планине, обликоване у фасцинантне форме, искривљена и егзотично увијена стабла, облаци који се драматично котрљају преко небеског свода, просипајући животворну кишу. Посматрајући ветар, кинеска мисао се надахњује дубоким утицајем ПРОДИРУЋЕГ ДЕЈСТВА, и начином на који се оно испољава у људским односима.

Суочени сте са једном ситуацијом на коју можете утицати једино постепеним и сталним улагањем напора. Благост је, дакле, ту кључна реч. Насиље и радикални потези само би узбуркали духове и изазвали револт. Да бисте успешно извршили утицај, морате се у једном дужем временском периоду држати јасно одређених циљева. Ваш утицај треба да је што неприметнији. Уживите се у слику нежног и непоколебљивог ветра и будите и ви такви. Успех ће доћи постепено, и јасно и разговетно разоткрити смисао свега.

Да би успешно утицали на неку групу, треба да допустите да вас до краја прожме дух заједнице. Ако група има јаког вођу, хероја, или идеал којег следи, онда покушајте да му приступите. Имајући на уму колективна осећања људи, извршићете постепени утицај широког распона. Овај тип делања, ПРОДИРУЋЕ ДЕЈСТВО, једноличан је, незанимљив, и одузима доста времена, али зато оставља трајан и дубок утисак.

Исто тако, ваше личне односе можете даље развијати само по узору на ПРОДИРУЋЕ ДЕЈСТВО. Претерани изливи емоција и срцепаратељне изјаве удаљиће вас од ближњих. Овај период захтева стрпљивост, дуготрајну преданост и јасну замисао онога што желите да постигнете. Побољшање вашег душевног и физичког здравља сађа ће се такође одвијати постепено.

Потреба за духовном концентрацијом наглашена је у временима ПРОДИРУЋЕГ ДЕЈСТВА. Познато је да славни људи остварују значајна дела кроз постојано улагање умних и физичких напора у једном правцу. Када се тежи неком значајном постигнућу, мисли треба да следе непрекинути ток. Имајте у свако доба пред собом свој циљ. Тако ћете убудуће привлачити само битне догађаје, оне који ће вас усмеравати право ка циљу без непотребних скретања.


Триграм СУН, мали, нежни напори, је у ПРОДИРУЋЕМ ДЕЈСТВУ удвостручен. Тако виша и нижа област утичу једна на другу. Без покретних линија, хексаграм сугерише да треба да пустите да предмет вашег питања изврши утицај на вас. Срачунатим подређивањем времену и ситуацији, долази се до јасних увида. Тек тако се може утврдити разлика између потенцијалних и стварних могућности.


Покретне линије

Линија на врху:

У покушају да докучите све многобројне могућности ове ситуације, потрошили сте енергију која вам је била потребна да извршите утицај. Обимно знање не значи ништа без одлучне акције. Негативности се више не могу спречити.

Пета линија:

Ако желите да остварите циљеве и измените ситуацију, морате бити посебно будни и опрезни. Мада ће се на почетку јавити проблеми, све ће бити добро на крају. Упркос повољним предсказањима, чак и када промену успешно приведете крају, треба с времена на време поново да резимирате резултате.

Четврта линија:

Енергична акција донеће добре резултате. Све своје потребе ћете задовољити ако се скромно али самопоуздано суочите са препрекама.

Трећа линија:

Људи који превише одуговлаче са извршењем неког задатка, препуштајући се маштањима о могућим последицама, и другим фантазијама, губе иницијативу и способност да утичу на ствари. То доноси понижење.

Друга линија:

Прикривени мотиви, слабости или предрасуде уграђени су дубоко у темеље ове ситуације и одатле врше утицај на ток догађаја. Њих треба извући на светлост дана и обрачунати се са њима. Једном када то учините, остварење циља вам је надохват руке.

Линија на дну:

Ако, неодлучни и збуњени, лутате наоколо и недисциплиновано се понашате, не можете утицати ни на шта. Донесите одлуку и ње се придржавајте.