Консултација Књиге Промена

Формулисање питања и његово записивање је неопходан део процеса консултације са Књигом Промена. Оно омогућава да вам ум утоне у одговарајуће стање пријемчивости, а истовремено је и ефикасна само-терапија. Док разоткривате шта је то што ја заправо хоћу да сазнам ви у ствари сазнајете нешто о својим правим осећањима. На пример, можете упитати о исходу односа са одређеном особом, па пошто сте формулисали питање и додали му фактор времена (на пример, његов значај за вашу прошлост, садашњост, непосредну будућност, остатак живота, читав живот), открићете да нисте замислили да се тај однос наставља без краја и конца, већ га пре видите везаног за садашњост, или обратно.

Што тачније формулишете своја питања, и одговори које добијате постају све прецизнији. По правилу, будите што одређенији у вези часа, времена, људи које укључујете, затим подручја и опсега онога што желите да вам буде откривено (на пример, резултат одређене акције, најбољи став који треба заузети да би се остварио одређени циљ, шта се може очекивати од одређене ситуације, или какви су ваши или туђи прави мотиви). Поготово избегавајте да-не и или-или врсте питања. ”Бити или не бити” није питање. То је неодлучност.

Једно двосмислено или неодређено питање као што је: ”Да ли да се преселим у други град?” донеће исто тако неодређен одговор. Ако желите прецизнији одговор, треба изразити питање другачије: ”Какав ће бити резултат селидбе у Нови Сад?”Или још боље: ”Како би селидба у Нови Сад утицала на моју каријеру ?” Или ”Какав би ефекат на мој живот имала селидба у Нови Сад у августу месецу ?” Тако се питање претвара у стање ума.

Уопште није погрешно ако се Књизи Промене приступи као да је у питању један интелигентан, осетљив, живи ум. Џон Блофелд, у свом преводу Ји Ђинга, овако описује своју прву консултацију:

Први пут када сам то учинио, осећао сам страхопоштовање које је готово прелазило у страх, толико је у мени био јак утисак да сам одговор примио од живе, истинске особе. И доцније ми се приликом употребе догађало да осетим нешто од тог страхопоштовања, мада се оно убрзо почело одликовати пријатним узбуђењем место страхом. Наравно не пада ми на памет да тврдим да беле странице покривене црним мастилом штампарског слога стварно настањује неко живо духовно биће. Задржао сам се неко време на њиховом запањујућем ефекту само да бих истакао како су изузетно прецизни, рекло би се готово лични, добивени одговори у већини случајева. Но ипак, ако би ми тражили да потврдим да штампане странице нису пребивалиште неког духовног бића, или нас, у најмању руку, мистериозним процесом не доводе у везу са неким од њих, мислим да бих оклевао исто као и када би тражили од мене да тврдим супротно.

Хиљадама година су се Књизи Промене постављала питања у вези здравља, односа, пословања, политике, путовања, друштвених збивања и унутрашњег развоја. Зато се многобројни коментари кроз историју, а од којих је састављена и ова верзија, тичу свих ових тема. Остала дубља и ређа питања, питања која се постављају само једном, везана за личну судбину, за животне одлуке од великог значаја, или упити о непроменљивом односу између Сопства и спољашњег света, такође су обухваћена Књигом Промене. Са оваквим питањима треба сачекати док се не стекне један озбиљнији ниво разумевања идеја иза текста и не урони дубље у филозофске и научне радове везане за Ји Ђинг. Још је добро имати у виду да, као што је велика мудрост знати када не треба делати, постоје ситуације када човек не треба да консултује пророчиште ; има питања која не треба постављати.

Пошто сте формулисали питање, забележите га и ставите датум. Оно треба да је кратко и концизно. Док бележите питање покушајте да створите слику питања у уму, неки лик или манир, собу или град, неки објекат или акцију, шта год пожелите. Са питањем у глави и књигом испред себе или на екрану, почните да обликујете хексаграм који је ваша реалност у датом часу.

Без коментара

Објавите коментар