12


Застој

Застој
Пи

Снаге у природи су све, без изузетка, доспеле у потпуни ћорсокак. Нема одговарајуће размене међу стварима и ништа продуктивно се не може остварити. Природна сарадња која подстиче раст свих ствари је прекинута и онемогућена. Комуникацијске везе су попуцале. Зато није познато шта је потребно за даљи развој и он се не може наставити. Кад развој застане, настаје ЗАСТОЈ. Сваки ваш користан увид и идеја наићи ће на апатију и одбацивање. Ваша околина није пријемчива чак ни за алтруистичке и несебичне побуде с ваше стране. Проблем није у вашим мотивима. Било да вам је намера брза зарада или поклањање у добротворне сврхе, не можете постићи ништа. ЗАСТОЈ је неисцрпни извор неоснованих и апсурдних неспоразума.

ЗАСТОЈ ствара погодно тле за пропадање и декаденцију. Недостојне особе или идеје могу да се уздигну на врло утицајне положаје. Политичка и друштвена средина постаје стварно корумпирана, и ту особе од начела не могу да учине ништа осим да сачекају мену збивања. Вође сада нису у контакту са својим следбеницима, а друштвени системи губе на значају. Људи се постепено губе у лавиринту супротних, неусаглашених циљева и ставова и свуда се осећа неповерење. Све ствари доспевају до мртве тачке и стога се људима више не може помоћи.

Интензитет вашег друштвеног живота је опао захваљујући недостатку дубљег разумевања међу људима. Уметнички подухвати, раније хваљени као брилијантни или авангардни, сада изгледају безвредно, ненадахнуто. Истински велика и надахнута дела бивају потпуно занемарена. Упркос свему, не доводите у сумњу своју унутрашњу визију и етику. ЗАСТОЈ је тешко време и ви стварно ту не можете ништа да учините. Ако учествујете у друштвеним активностима, повући ће вас неповољна атмосфера, па ћете и сами почети да стагнирате. Морате, по било коју цену, да избегнете конфузију која настаје када космосом завлада потпуни раздор. Повуците се.

Немојте покушавати да утичете на друге пошто то није могуће. Немојте компромитовати своја начела нити снижавати своје стандарде, јер хаосу нема краја и ништа разумно се не може постићи. Јер, биваћете све дубље и дубље увучени у бескрајни неред. Игноришите примамљиве награде и уносне зараде због којих бисте заузврат морали да учествујете у ситуацији раздора. Цена за то биће ваше поштење, а она је превисока. Боље је да, док период ЗАСТОЈА не прође, прикривате своја убеђења и удаљите се од сваке ситуације која би у вама могла да изазове конфликт.

Односи су сада заплетени, па сте можда већ упловили у море неспоразума и лоших комуникација. Држите се храбро и постојано за кормило својих вредности и не губите веру у себе, јер ће ова времена засигурно проћи. Све ово важи и за здравствене проблеме. Успећете да их победите једино ослањањем на сопствене снаге.


Триграми се у овом хексаграму налазе у јукстапозицији. ЋИЕН, креативност, се помера на горе и тако удаљава од КУН, пријемчивости. Корисне и важне комуникације су онемогућене. Због деловања јаких супротних струја, ЗАСТОЈ без покретних линија показује да предмет вашег питања није, нити ће икада бити, у хармонији са ширим правцем вашег живота.


Покретне линије

Линија на врху:

Прилика да се ЗАСТОЈ прекине и напредовање настави је надохват руке. То се неће десити само од себе. Да би човек досегао највеће висине успеха и одржао се на њима, потребан му је један снажан, континуиран осећај сврховитости и смисла.

Пета линија:

На видику је промена на боље. Ствари се сада могу исправити. Ипак, сада су опрезност и суздржаност најважнији. Ако се придржавате овог савета, успех вам је двоструко осигуран. Тако ћете саградити један чврст темељ за будућа времена.

Четврта линија:

Могуће је успоставити напредак и ред у ситуацији. Ако се, у складу са космичким тенденцијама, искрено одазовете овом задатку, ви и ваши сарадници имаћете велике користи. Али, ако сами себе наименујете за вођу, добићете врло лоше резултате.

Трећа линија:

Пошто сте се уз помоћ сумњивих метода и мотива домогли свог положаја, ваши планови се неће остварити. Кајање, али стога и побољшање.

Друга линија:

Боље је мирно прихватити ЗАСТОЈ него се нагађати са вођама и људима који се добровољно жртвују за њих. Ако останете по страни, нећете довести у питање своја начела. Предсказује се успех.

Линија на дну:

Пошто није могуће мењати средину, или утицати на њу не доводећи у питање начела која су обликовала ваш карактер, потребно је да се из такве средине уклоните. Успех који се предсказује биће много дубљи и значајнији од оног који би се дао очекивати у једној компромисној ситуацији. Важни сарадници ће вам се придружити. Срећа.