13


Заједница

Свеопште братство
Тунг Жен

Друштвене функције се најбоље остварују онда када сваки члан пронађе своје право место у датој друштвеној структури. Када су сви чланови заједнице корисно упослени, а опет не губе личну иницијативу; када достижу врхунац у свом посебном умећу, а опет, чинећи тако, доприносе општим циљевима, тада постоји хармонија и прави осећај ЗАЈЕДНИЦЕ. Када је свим члановима дуготрајни напредак ЗАЈЕДНИЦЕ на првом месту, могу се постићи велика дела. То је зато што заједница дејствује јединствено.

Било да се налазите у жижи друштвених збивања, било да вам се живот одвија ван главних токова, на вас у оба случаја утичу друштвени обзири: традиција ЗАЈЕДНИЦЕ, њена економија, и њени закони. У најширем еволуцијском смислу, замисао о једном самодовољном, изолованом и независном бивствовању ван друштва, је немогућа и застарела. У овом периоду изолација не доноси никакву добит. Зато сада треба сагледати свој живот и своје циљеве кроз призму потреба ЗАЈЕДНИЦЕ.

Можда сте на положају са кога можете да допринесете бољој организацији ЗАЈЕДНИЦЕ. Ова улога захтева велику чврстину и потпуно одбацивање свих себичних мотива. Време је иначе врло повољно за постизање друштвених циљева, али се слабо шта може постићи ако постоје себични интереси и сепаратистичке тежње. Ако организујете друге, потребно је да сваки члан буде постављен на своје право место у групи. Без реда, чинова и система, свако окупљање се претвара у пуко комешање људи и ништа се не постиже. Зато пажљиво и интелигентно распоредите људе на основу њихових талената и способности. Поставите сваку особу на место са кога ће најуспешније водити своје послове, и истовремено доживети највеће могуће задовољство у раду. Немојте мислити да ће се то одвијати само по себи. Да би подмирио све људске потребе узвишени вођа улаже максималне напоре да оствари најоптималнији друштвени поредак. Са друге стране, ако сте само члан ЗАЈЕДНИЦЕ, негујте један конзистентан и принципијелан однос према свом послу или својој вештини. Ваш лични успех ће сада бити примерен томе, а донеће користи не само вама, него и другима.

Уопштено говорећи, ово је фино време за кретање у нове подухвате. Снаге које су у основи овог хексаграма погодују успостављању структура, механизама и здравих дисциплина неопходних за рад на постизању амбициозних циљева, нарочито ако су ови у служби људи и њихових потреба.

Породица је један микрокосмос ЗАЈЕДНИЦЕ, па се и у њеним оквирима сада се треба позабавити питањем какви су ваши лични циљеви? Да ли они доприносе општем добру и добробити ваших најдражих? Ово није време да иступите као појединац.


Статични хексаграм говори да ћете сада кроз удруживање са другима задовољити своје најдубље потребе. Доњи триграм ЛИ, приањање, улази у вишу сферу креативне снаге, ЋИЕН. Приврженост ЗАЈЕДНИЦИ створиће у вама јаку моралну црту. А то је ваш следећи корак у личном развоју.


Покретне линије

Линија на врху:

Јединство и братство који су могући на овом положају нису значајни у смислу универзалних потреба. Међутим, удруживање са осталима, чак и у малим стварима, не представља грешку.

Пета линија:

Сметње и препреке у ситуацији вам наносе доста јада. Ако отворено искажете своју жалост, видећете да то одзвања и код ваше сабраће. Ваше поновно уједињење биће испуњено радошћу, и тако ћете, у друштву сличних, лакше пребродити тешка времена.

Четврта линија:

Опседнутост личним циљевима ће вас на крају одсећи од осталих. Што горљивије посежете за својим сном, то сте даље од ЗАЈЕДНИЦЕ. Временом ће вас усамљеност довести памети. Срећа.

Трећа линија:

Постоји опасност да особе које су укључене у ситуацију имају себичне циљеве и супротстављене тежње. То је несрећно, јер ће неповерење које услед тога настаје, довести ствари на мртву тачку. Док се циљеви не усагласе, нема напредовања, и ништа се позитивно из ситуације не може извући.

Друга линија:

Тенденција ка елитизму и ексклузивности ограничава све чланове друштва. У оваквој егоистичној и себичној ситуацији биће разлога за кајање.

Линија на дну:

Повод за окупљање су истоветне потребе чланова заједнице. Они сада могу заједно наступити са истим циљевима на уму. Ово је почетак братства. Све док се интереси појединаца не мимоилазе, све ће се одвијати глатко.