14


Врховна власт

Велика поседовања
Да Ју

Пошто вас је задесила неочекивана срећа, доживећете огроман успех. Ретко кад сте имали толико много, јер ретко када сте били у стању да оволико примите. Попели сте на положај ауторитета, а опет наставили да се понашате ненаметљиво и скромно. Са оваквим држањем ви не представљате претњу за своју околину и она вам се зато спремно покорава. И додељује вам ВРХОВНУ ВЛАСТ. Овакву моћ треба обуздавати с умереношћу и скромношћу и она ће одвести до огромног напретка и великог личног потенцијала.

Налазите се у центру пажње, изложени погледима како својих следбеника, тако и својих надређених. Да бисте могли да наставите у правцу остварења својих замисли, неопходно је да се исправно понашате. Водите рачуна о реакцијама свог ега. Никада немојте заборавити да промена узима маха већ са појавом првих знакова неравнотеже. Процене треба да су вам реалистичке. Елиминишите у себи црту таштине која није примерена некоме на положају ВРХОВНЕ ВЛАСТИ. Морате се сада борити да угушите свако зло у себи и определите се, без икаквог задржаја, за добро. Ваша снага сада проистиче из усклађивања са космичким поретком у коме су и добро и зло постављени на своја прикладна места.*

Лао Це, кинески филозоф из 6. века п.н.е. каже:

Најузорнијег владара народ једва да познаје.

На друго место долази онај кога воли и поштује.

На трећем месту је онај од кога се плаши.

А на последњем онај чије име и род у народу изазива гнушање.

Ако владар народу не верује, ни народ неће веровати њему.

Велики владари строго воде рачуна о својим обећањима.

Они остварују своје замисли и довршавају своје послове.

А опет, народ сматра да су они само следили Природу.

Ваше земаљске делатности ће бити успешне. Ово може да значи да ћете можда стећи и материјално богатство. Када успешно водите послове, чак и ваши надређени мудро прихватају вашу ВРХОВНУ ВЛАСТ. Са једним несебичним држањем, и циљевима чији је нагласак на културним достигнућима, остварићете највећа признања.

У друштвеној сфери, и најмоћнији чланови ваше заједнице ће вам се приклонити. Освојићете њихова срца благошћу и добротом. Кроз саосећање, то јест, поистовећивањем са патњама и слабостима људи, задобићете њихову оданост. Ако сте уметник, онда је ваше стваралачко надахнуће сада директно повезано са вашом културном средином, и ви ћете доживети велики успех. У приватној сфери, ваши су лични односи, иако у њима нема страствености, добро уређени. Овде вам је такође дата ВРХОВНА ВЛАСТ и уколико останете добростиви и несебични, ваше ће везе цветати.

У оквиру Сопства, ВРХОВНА ВЛАСТ може да представља и терет и благослов. Када човек доживљава материјални успех, он лако постаје жртва порока као што су понос, грамзивост и нескромност. Сада треба да уложите посебне напоре да обуздате унутрашње тежње које би вам нанеле срамоту и донеле кајање и уопште ослабиле ваш карактер. Уместо тога, усредсредите се на оне особине кроз које ћете истаћи своју доброту.


ЋИЕН, моћ, у доњем триграму људских делатности, се ослања на ЛИ, јасност, у горњем триграму космичких узора, и тиме себи обезбеђује правилно напредовање. У статичном облику, хексаграм ВРХОВНА ВЛАСТ тражи чврсто ослањање на принципијелни став у односу на предмет вашег питања. Не треба да буде ни трунке догматичности или високопарности у ономе што говорите и у шта верујете. Потпуна јасноћа мисли комбинована са снагом карактера, пружиће вам унутрашњу целовитост која је неопходна да се задатак изврши. Јер, када ВРХОВНА ВЛАСТ постане институционализована, она губи смисао.


Покретне линије

Линија на врху:

Пред вама су велики благослови и изврсна срећа. Будите вешти у одржавању равнотеже међу стварима; будите предани у својим настојањима и отворено захвални онима који вам помажу. Тако можете очекивати узвишен успех.

Пета линија:

Ваше следбенике је привукла ваша искреност. То је пут до правих односа. Међутим, ако се међу вама развије превелика фамилијарност, нећете много постићи. Ваш приступ треба да је крајње суздржан.

Четврта линија:

Угушите своју сујету и завист, и не покушавајте да се такмичите с другима и имитирате људе на положајима. Усредсредите сву пажњу на своје текуће послове и избећи ћете грешку.

Трећа линија:

Човек узвишеног духа ће ставити на располагање знање и иметак свом вођи, односно својој заједници. Кроз такву отворену великодушност он ће имати добитке, јер ће заузврат стећи следбенике. Мањи људи нису способни за то.

Друга линија:

Не само да имате огромне ресурсе на располагању, него поседујете и сво потребно умеће да их распоредите тако да раде за вас. Оваква ингениозност омогући ће вам да без страха приступите извршењу најамбициознијих подухвата.

Линија на дну:

Мада располажете великим унутрашњим богатством, до сада нисте имали прилику да се искажете. Зато нисте начинили ниједан прекршај. Имајте на уму да је ово само почетак ситуације и можете очекивати неприлике. Ако сте свесни да вам предстоје тешкоће, нећете починити грешку.