15


Умереност

Скромност
Ћиен

Космичке снаге које су сада доминантне налазе се у процесу уравнотежавања екстрема и усаглашавања својих утицајних сфера. Тежња ка равнотежи и УМЕРЕНОСТИ је исконска потреба универзума. На земљином тлу, планински врхови су у процесу осипања, док се долине попуњавају. Екстремни пол магнетском снагом привлачи своју супротност, и тако себе неутралише. Природа успоставља равнотежу кроз циклусе болести, суша и изобиља, а људска природа тежи УМЕРЕНОСТИ кроз склоност да одузме онима који имају превише, и подмири потребе оних који очајнички грцају у немаштини.

Сада се сви послови могу успешно привести крају кроз УМЕРЕНОСТ. Вођа треба чврсто да спроводи своје намере у дело, не демонстрацијом силе, него постојаном искреношћу која је део његове истинске природе.

Конфуције овако објашњава ту идеју: ”Када човек који преузима јавне дужности остаје исти какав је био у приватном животу, како је непоколебљива његова снага!”

Неприкривено а УМЕРЕНО изражавање воље је ознака самореализованих великих вођа.

У друштвеним односима избегавајте екстреме. Превише или премало интелигентни људи склони су екстремима у свом понашању и ставовима. Ви сада треба да се концентришете на успостављање хармоничне равнотеже у односима са људима, и УМЕРЕНОСТИ и реда у друштвеним институцијама. То не значи само избегавање екстремности и наметљивости, него и појачану толеранцију према људској слабости и инфериорности. Значи, нека буде свега помало.

Ово је право време за довођење личних односа у равнотежу. Задубите се у своја осећања и видите да можда не гајите превелика очекивања или се у вашим мотивима можда скривају себичне жеље ? Гледајте да нереалне замисли сведете на праву меру.

Ваш унутрашњи развој сада захтева скроман и искрен приступ. Не идите у крајности, већ следите УМЕРЕНОСТ у свему.

Лао Це најприближније описује умереност у следећем изводу из невеликог класичног дела Тао Те Ђинг, из 6. века п.н.е.:

Онај ко стоји на врховима прстију није стабилан.

Онај ко жури напред никуда не стиже.

Онај ко себе први открије, неће заблистати.

Онај ко себе оправдава, није изврстан.

Онај ко себе хвали, тај није признат.

Онај ко сам себе узноси, не опстаје дуго.

Мора се разумети да УМЕРЕНОСТ у делању не подразумева само обуздавање очигледне неумерености, него и излагање себе новим искуствима. Кроз УМЕРЕНОСТ сада можете да стекнете праву контролу над својом судбином. Искористите период уравнотежења и пронађите свој центар. Помоћу унутрашње равнотеже доспећете у склад са својим таом и у хармонију са снагама које могу да вам укажу помоћ.


ЋИЕН је у свом горњем триграму, триграму космичких узора, препун своје моћи, док брдовити ГЕН, мировање, лежи непокретан у доњем триграму људских делатности. Оба су екстремна, али постојање једног уравнотежава постојање другог. Без покретних линија, хексаграм УМЕРЕНОСТ одражава потребу за суздржаношћу у вези са предметом вашег питања. Само на тај начин моћи ћете да напредујете.


Покретне линије

Линија на врху:

Ваш унутрашњи развој још није довршен. Времена захтевају самодисциплину. Када вас притисну неприлике, не пребацујте кривицу на друге. Једном пошто преузмете одговорност за своју судбину можете увести ред у своју средину.

Пета линија:

Упркос финој равнотежи која се постиже кроз УМЕРЕНОСТ, можда је ипак потребно делати енергично да би се постигао циљ. Не ради се о демонстрацији силе, него о чврстој, одлучној и разумној акцији. Биће напретка у сваком вашем подухвату.

Четврта линија:

Једном када се постигне равнотежа својствена правој УМЕРЕНОСТИ, она се мора континуирано одржавати. Ово не значи само одржавање УМЕРЕНОСТИ у формалном смислу, већ и дуготрајно култивисање личне уравнотежености и осећаја одговорности према друштву у целини.

Трећа линија:

Кроз непоколебљиву преданост и тежак рад, ви сте стекли поштовање и славу. Немојте дозволити да вас таква признања скрену с пута и доведу у положај где ћете морати да чините компромисе. Кроз истрајност која вас је довела до истакнутог положаја на коме сте сада, ви стичете постојану подршку других. Можете да довршите своје дело.

Друга линија:

Брижљивим одржавањем једне унутрашње УМЕРЕНОСТИ, ваше спољашње акције добијају на утицају и тежини. Биће вам поверене одговорности. Темељитост у делању доноси срећу.

Линија на дну:

Ако можете да наставите да радите на ономе што сте наумили тихо, компетентно и темељито, без гласних, разметљивих најава, можете постићи значајне циљеве. Једним скромним и дисциплинованим ставом ви не изазивате отпор код људи.