16


Усклађивање

Одушевљење
Ји

Сва природна збивања следе пут најмањег отпора и складног природног реда. Реке, у свом низводном кретању према океану, усецају своја корита кроз најпропустљивија подручја. Месец повлачи за собом ритмичко таласање плиме и осеке док орбитира око земље на полузи њене гравитације. Сунце држи под контролом земљу кроз земљину осу и тако обезбеђује регуларно смењивање годишњих доба. Све ствари у животу се УСКЛАЂУЈУ са овим законима и моделима, укључујући и безбројне људске делатности.

У друштву постоје утврђене традиције, генерална схватања и неодољиве међусобне привлачности које инстинктивно избијају из саме природе човечанства. Када желите да покренете, водите, утичете на друге, или да владате, онда морате прво да ускладите своје замисли са важећим друштвеним вредностима. Тако човек задобија пажњу, сарадњу и приврженост људи. Забране које задиру у друштвени сентимент и опште прихваћен начин живота, изазивају озлојеђеност. Непопуларни ратови се не могу водити без потресања народног духа и изазивања поремећаја.

У овом периоду треба да уочите суштинску природу тренутка. Ако докучите правац општег кретања, и своје понашање ускладите према њему, можете постићи велике ствари. Нове идеје, проналасци и открића сада се могу успешно развити и промовисати. Удубите се у колективно осећање, покушајте да предвидите шта ће се убудуће тражити и прихватати, и одлучите се за способне сараднике који ће са ентузијазмом подржавати ваш занос.

Кинези су упоређивали ово време са компоновањем музике. Убедљива математичка чистота хармоније у музици, у једном масовном концертном доживљају, надахњује срце сваког појединог слушаоца. Моћна мистерија која повезује тонове у целину, приказује се тада као један тајанствен језик заједничког искуства стварности. Кроз музику се изражавају најдубља људска искуства уметности, васпитања, историје, лечења, религије и патриотизма. Људи у периоду УСКЛАЂИВАЊА бивају подстакнути да осете свеопште људско савршенство и истину.

Тако су моћни ови тренуци савршене хармоније да је Конфуције сматрао да: ”Тај који би у потпуности схватио овакву жртву могао би да влада светом као да му се овај врти на длану”.

Хексаграм предлаже једно такво УСКЛАЂИВАЊЕ у коме ћете у потпуности моћи да изразите своје идеје и интересовања. Ваша општа усклађеност са пулсом времена учиниће вас посебно харизматичним у друштвеним и личним односима.

Сада можете спремно да ступите у контакт са својом истинском природом. Обратите пажњу на ритмове свог тела, на своје урођене особине, и послушајте свој унутрашњи глас. Оваква блискост са самим собом ће, између осталог, допринети вашем здрављу и општем благостању. Усклађујући свој дух са космичким редом, и ваше тело ће одисати виталношћу и полетом.


Триграм ЏЕН, покрет, утиче одозго на триграм КУН, пријемчивост, и подстиче га на активност. Без промене, потреба за УСКЛАЂИВАЊЕМ од животног је значаја. Послушајте свој унутрашњи глас ако вам је стало до коректног понашања. Ако доносите одлуку, препустите се поривима своје истинске природе. Изаберите пут најмањег отпора. Крећите се у ритму тренутка. Тако ћете себи олакшати бриге и напетости и отворити се према космичком заносу.


Покретне линије

Линија на врху:

Особа на овом положају је изгубљена у сећању на један заносан и хармоничан доживљај. То време је прошло а остала је само празна љуштура самољубља. На срећу, промена је могућа. Јавиће се могућност да се све почне изнова.

Пета линија:

Потпуна хармонија је неостварљива. А опет, само то сазнање ће вас спречити да не потонете у хаос и коначни пораз. .

Четврта линија:

Приближавају се хармонична времена. У будућности ћете моћи да делате самопоуздано без проблема. Ваше држање ће привући људе који ће бити спремни да сарађују са вама на вашим пословима. На тај начин ћете остварити велика дела.

Трећа линија:

До сада сте претерано опуштено чекали на некога ко би вас мотивисао. Какви год да су разлози вашем оклевању, било испразни тренутни ужици или једноставно ваша инерција, због њих ћете изгубити своју независност и унутрашњи ослонац. Још увек можете да спасите себе. Покрените се.

Друга линија:

Способност да се уоче први знаци промене је огроман дар. Нека остале вуче заносна игра ритмова и моде! Ви треба да се стриктно придржавате суштинских начела своје природе и реагујете прикладно на захтеве времена. Тако се понашају праве вође.

Линија на дну:

Мада имате хармоничан однос са неким на високом положају, то не мора да значи да уједно и владате ситуацијом. Штавише, ако се будете разметали својим предностима, сигурно ћете дозвати несрећу.