17


Прилагођавање

Праћење
Суеи

Кад дође јесен, све што наставља да живи почиње да се прилагођава годишњем добу. У ишчекивању зиме, крзна животиња постају гушћа, а семена биљака јесењи ветар разноси на удаљена места да ту сачекају пролеће. Кора дрвета дебља да би га заштитила од хладноће, а инсекти се укопавају дубоко и хибернирају. Прилагођавајући се неумитној сили опадања, живот се умирује и припрема за будућу активност, а тако уједно бива и заштићен.

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ значи знати када треба делати а када мировати, када говорити а када ћутати. Природа овог хексаграма може се упоредити са јесењим добом када се активност смањује и све креће на починак. Не ради се о спутавању јер овде није укључен никакав напор. Ради се о једном мирном прихватању и вољном прилагођавању постојећим силама. Ви треба сада да извучете највише из околности. Препустите другима контролу над ситуацијом. Чак и ако се осећате способним да измените ток збивања, у вашем најбољем интересу је да останете где сте. Истинска снага лежи у служењу, и са таквим поступањем сада се постиже напредак и успех.

Народ ће сада следити само оне вође који прилагоде своју визију друштвеном сентименту. Ако су идеали вође далеко од главних токова реалности које је прихватила већина, ако кроз његова дела и службу не одзвања ПРИЛАГОЂАВАЊЕ интересима људи, онда би се праћење таквог вође сада показало као опасно. Међутим, уколико су циљеви које следи усклађени са пулсом времена, можете му се приклонити. Јер следећи неког другог, ви се опуштате и обнављате своје снаге.

Гледајте да будете прилагодљиви у друштвеним и личним односима и, ако је неопходно, подредите се. Исправно је сада прилагодити се ситуацији, јер то је једини начин да се оствари повољан напредак. Немојте губити енергију борећи се са надмоћним снагама. Боље је да ПРИЛАГОЂАВАЊЕМ извучете из својих односа највећу могућу добит.

Ослободите се старих предрасуда и мишљења који спутавају ваше понашање и напредак. Ако вам циљеви и начела нису усклађени са друштвеним циљевима и начеиима, морате променити себе. Ваш напредак сада почива на реалностима ваше околине. У својој кући ви можете да живите по сопственим правилима, али када изађете напоље треба да се прилагодите! ПРИЛАГОЂАВАЊЕМ на реалности које вас сада окружују ви остварујете унутрашњи мир, па стога и успех.


ЏЕН, раст, улазећи у вишу сферу, налази задовољство, ДУЕИ. Када се ПРИЛАГОЂАВАЊЕ појави у статичној форми оно подразумева, без икакве сумње, да никакав раст нити напредак не могу започети док се не удовољи захтевима времена. Ниједна ситуација не може постати повољна док не узмете удела у њој. Природа овог периода је таква да вам сугерише како не можете владати околностима уколико им на првом месту не служите. Немојте се борити. Опустите се и прилагодите.


Покретне линије

Линија на врху:

Позвани сте, због свог врсног знања и мудрости, да водите друге. Бићете, без сумње, упетљани у многе ствари, али и награђени за своје несебично давање.

Пета линија:

Ако искрено желите за себе само најбоље, постоје шансе да то и добијете. Тежите највишем. Срећа.

Четврта линија:

Они на које наизглед утичете, заправо имају прикривене мотиве у односу на вас. Погледајте дубље, иза ове ласкаве фасаде, у свој првобитни, основни циљ. Трудите се да делате независно.

Трећа линија:

Пошто успоставите контакт са значајним људима или замислима, почећете да се разилазите са претходним инфериорним елементима у свом животу. Чврсто се држећи супериорног пута, наћи ћете оно што сте тражили, а ваш карактер ће постати бољи.

Друга линија:

Размотрите своје циљеве и стандарде. Ако су невредни, недолични, слаби или их уопште немате, ви заостајете и губите контакт са продуктивнијим, компетентнијим и вреднијим утицајима. Морате се одлучити.

Линија на дну:

Дешава се промена у вези циљева или околности. Да би постигли нешто, морате сада да комуницирате са особама разних убеђења и мишљења. А опет, не одступајте од својих начела и здравог разума.