18


Исправљање

Распадање
Гу

Предмет вашег питања је у запуштеном стању. То може да буде нека урођена сметња или тешкоћа која је искрсла јер нисте били свесни потребе да непрекидно контролишете и анализирате ситуацију, водећи рачуна о свакој појединости. Не можете занемарити, нити одбацити као небитну, ни најмању појединост било које ситуације над којом желите да успоставите и одржите контролу. Све ствари имају своје урођене слабе тачке, места где пропадају и коначно се сламају. Ово је посебно видљиво у људским односима и делатностима.

Сада станите мало и размислите. Изгледа да су вас проблеми притисли са свих страна; ствари измичу контроли. А опет, хексаграм ИСПРАВЉАЊЕ предвиђа велики успех. Кроз рад вам се пружа могућност да потпуно елиминишете последице раније равнодушности која је проузроковала садашњу непријатну ситуацију. Радите свом снагом. Ви видите проблеме јасно. Време је изузетно повољно за исправљање ствари. Немојте се плашити да предузмете енергичну акцију. Спољашње снаге не утичу на околности. Ваш претходни став проузроковао је штету и зато сте једино ви способни да је ИСПРАВИТЕ.

Пре него што предузмете акцију, важно је размотрити којим путем сте дошли до оваквог стања. Једино уколико стварима приступите интелигентно и промишљено, можете бити сигурни у исправност своје акције. Пажљиво размислите о свему. Кинески оригинални текст препоручује три дана размишљања пре него што се учини корак, али ви ћете, већ према природи свог циља, оценити када треба да почнете са делањем. Исправне акције сада треба да су пре конструктивне него деструктивне, јер се тако гради темељ континуираног напредовања ка добру. Није време за радикалне реформе. Радије потражите, и то одмах, подручје конструктивне акције и позитивног мишљења. Будите енергични пошто пронађете свој пут. Немојте, због страха пред величином задатка, дозволити да вас успава инерција. Пошто се отклоне проблеми, развиће се нова енергија. Такође запамтите да морате ствари држати чврсто у својим рукама, једном када се промена већ оствари. Немојте поново упасти у самозадовољно уљуљкивање. Ваши би се проблеми могли лако повратити.


Хексаграм у статичном облику указује на потребу за променом односа према читавој околини. Планина у триграму ГЕН, непокретност, налегла је свом тежином на СУН, триграм нежних учинака, и онеспособила га. Сувише сте елемената у свом животу занемарили, запустили и умртвили. Не можете се надати да ћете зауздати своју судбину уколико немате ауторитет и контролу над свакодневним ситуацијама. Ваша шанса лежи у једном непоколебљивом, енергичном и савесном ставу.


Покретне линије

Линија на врху:

Постоји могућност да се читава ситуација превазиђе. Не морате улазити у детаље специфичних друштвених проблема. Уместо тога се усредсредите на универзалне циљеве и лични, односно, духовни развој. Опрез: надмено, или пак снисходљиво посматрање света, свакако ће пореметити ваш развој, зато водите рачуна о томе!

Пета линија:

У положају сте да преузмете одговорност за једну дуго прижељкивану реформу. Учините то. Ваша околина ће подржати ваше напоре и бићете награђени и слављени.

Четврта линија:

Ситуација је већ неко време више него нескладна, али се стање раздора и неслагања толерише. Под оваквим околностима ће ствари наставити да пропадају.

Трећа линија:

Ви превише журите да исправите грешке из прошлости и полетно закорачите у будућност. Ваше акције биће брзоплете и људи ће вас сматрати неувиђавним, али на крају нећете испаштати због тога.

Друга линија:

Постали сте свесни ранијих грешака које треба исправити. Од сада па надаље морате напредовати с великом пажњом и осетљивошћу, пошто би промене у вашем животу могле да повреде оне који су вам драги.

Линија на дну:

Да би избегли пропадање, неопходно је да измените неку традиционалну и окошталу структуру која врши јак утицај на ваш живот. Можда осећате да би такав преображај био превише коренит. Тачно је да оваква врста промене није безопасна, али ако будете опрезни, чека вас успех и награда.