19


Напредовање

Прилажење
Лин

Ово је време наглог НАПРЕДОВАЊА. Кинези су упоређивали овај хексаграм са крајем зиме и самим почетком пролећа. Као кад младица биљке избија из земље у првом налету стваралачке снаге, тако и ви сада можете учинити прве кораке ка остварењу циља.

Ако сте усмерени на ствари које се тичу политике или моћи, ово је најзахвалнији тренутак за акцију. Због сила НАПРЕДОВАЊА ваше способности и таленти доспеће у сам центар пажње. Биће вам додељен положај ауторитета. Моћи ћете зналачки да утичете на друге и преобратите их. Да бисте утврдили свој нов друштвени положај, било би мудро одазвати се потребама околине. Ово изузетно позитивно време неће трајати бесконачно, па из њега морате извући максималну корист. Оригинални текст хексаграма потврђује : ” У осмом месецу несрећа!” што се односи на јесењи пад који је неизбежно пред вама. Зато, да бисте се припремили за природан циклус опадања, треба да максимално искористите ово ”пролеће” снаге и оптимизма.

У вођењу послова је НАПРЕДОВАЊЕ на видику. Ако сте до сада вребали погодан тренутак да спроведете у дело нову идеју, или стигнете на бољи положај, тај тренутак је стигао. Људи на положајима никада нису били пријемчивији за вас. Велики напредак је реално могућ, а финансијске ствари су такође под контролом. Искористите ове могућности за стицање, и припремите се за будућност.

У друштвеном смислу ви сте се ”појавили”. Са својом моћном харизмом извршићете утицај на друге и научити их како да и они допринесу свом целокупном, и унутрашњем и спољашњем, изгледу. НАПРЕДОВАЊЕ на друштвеној лествици би требало да унесе живост у вашу средину и подстакне културна гибања.

Односи поседују развојни потенцијал и ускоро ћете се наћи у улози поверљивог и поузданог партнера. Подстицањем блиске особе учврстићете у њој веру у ваш однос. Време је посебно повољно за љубав пошто су ствари тек на свом почетку. Будите толерантни и пажљиви, па ћете тако саградити однос који се неће срушити у бурнијим емоционалним периодима који предстоје свакој љубави.

Динамичан нагласак је на унутрашњем развоју. Откриће вам се ствари везане за ваш идентитет и ваше место у општој шеми ствари. Како будете НАПРЕДОВАЛИ у нове светове самореализације, повећаваће вам се физичка и духовна снага. Покушајте да самопоуздање учините својом најтрајнијом особином, и оно ће постати ваш главни ослонац у будућим пометњама или депресијама.


КУН, горњи триграм космичких узора, пријемчив је према ДУЕИ, радости и задовољству, у доњем триграму људских делатности. НАПРЕДОВАЊЕ у непроменљивом облику предсказује вечно пролеће у погледу вашег питања. Ово је збиља срећно знамење, јер сте у одличном положају да успешно спроведете своје планове или помогнете другима да остваре своје замисли.


Покретне линије

Линија на врху:

Особа у овом положају допушта другима да црпе из извора њеног богатог искуства. Оваквом великодушношћу оствариће се несамерљиво велики напредак за све. Ово је стварно величанствен тренутак.

Пета линија:

Ваш положај је владарски. Било би мудро да допустите другима да се ангажују на извршењу вашег плана. Ако сада изаберете компетентне помагаче и уздржите се од мешања у њихов посао, постићи ћете идеал истинског ауторитета.

Четврта линија:

Ваше је НАПРЕДОВАЊЕ паметно изведено. Без обзира на све неприлике са којима се можда сусретнете у преузимању нове улоге, ваше је понашање толико прикладно, да можете безбрижно да наставите својим путем.

Трећа линија:

Сада је могуће НАПРЕДОВАЊЕ без препрека. Чувајте се непажљивости. Претерано самопоуздање је опасно. Међутим, ако одмах схватите потребу за непрекидном обазривошћу, избећи ћете грешке које би вам иначе нашкодиле.

Друга линија:

Оно што желите да постигнете задобија симпатије и подршку од виших сила. Тако су исправни ваши идеали да њима успевате да превазиђете чак и прирођене сметње. Будућност је више него светла.

Линија на дну:

Своје подухвате започињите у друштву оних који деле са вама ваш ентузијазам. То ће вам дати снажну подршку која је неопходна да би се постигли значајни циљеви. Истовремено морате да будете сигурни да су они уистину вредни. Напредовање у складу са личним принципима доноси срећу.