2


Природно прихватање

Пријемчивост
Кун

Сада у центру пажње треба да буде попустљиво и препуштајуће својство природе. Природа непоколебљиво прати захтеве годишњих доба. Она репродукује, прилагођава се и развија на одговарајући начин; када је повређена лечи се, и, уопште, вешто одржава складан однос између давања и штедње. Природа је прихватајућа, попустљива позадина свих земаљских збивања. У овом тренутку моћ лежи у ПРИРОДНОМ ПРИХВАТАЊУ, односно, у прихватању усклађеном с природним законима.

Све што се сада догађа тиче се конкретне реалности, а не апстрактних могућности. Међутим, невоља је што су, баш услед тога, вама познате само спољашње прилике, а не и делатне снаге које стоје иза њих. Зато не треба да тежите независном делању или вођењу других. Ако прихватите самосталну, водећу улогу, изгубићете се и нећете наћи пут назад. Ви нисте у контакту са делатним снагама и потребни су вам пријатељи и помагачи. Прихватите ли то, пронаћи ћете прави пут. Ако сте у стању да се спонтано препустите вођству других, моћи ћете да досегнете чак и највеће циљеве.

ПРИРОДНИМ ПРИХВАТАЊЕМ, чак и у најсложенијим питањима пословања или политике, сигурно постижете склад са унутрашњим, невидљивим законима природе. Ово је сада од огромног значаја за све световне ствари. Уз помоћ пријатеља и колега, сигурно ћете доспети на најбољи могући положај. Изнад свега је важно да се сада уздржите од искушења да самоуверено преузмете вођство.

Уколико кренете превише да се ослањате на сопствене снаге, може да се догоди да заборавите да снага може бити опасна ако се не примењује правилно. Срачуната пасивност је формула по којој се у овом тренутку остварује прави животни смисао. Ваши односи ће бити њена најбоља провера. Треба да будете посебно саосећајни и отворени према драгим особама. Допустите им да преузму иницијативу и вођство. Држите се, за сада, традиционалних вредности у међуљудским односима, избегавајте агресивно наметање своје воље, и тако нећете погрешити.

Ако је, пак, Сопство предмет вашег питања, размотрите правац свог живота објективно, у строгој самоћи. Медитирајте на тему како природа подржава све на планети, и добро и зло. Проширите своја гледишта и ставове и посматрајте свет отворена ума. Објективност и ПРИРОДНО ПРИХВАТАЊЕ вашу ће унутрашњу природу оставити нетакнутом и чистом, док ће истовремено допринети чврстини вашег карактера и једном смиреном држању у односу на спољашњи свет.


Триграм КУН је овде удвостручен. Пријемчивост је горе и доле, изнутра и споља; нема силовитости, само потпуна пријемчивост. У непроменљивом облику, ПРИРОДНО ПРИХВАТАЊЕ тражи према околини у најширем смислу, однос једне суптилне пријемчивости. Субјективна мишљења ће сада одређивати ток развоју и промени. Стога отворите ум, размакните своје границе да обгрлите свет. Тако ћете наћи помагаче и исправан пут.


Покретне линије

Линија на врху:

Учињен је ташт и амбициозан напад да се узурпира неки ауторитет. Уследиће жестока битка која ће резултирати губицима на обе стране.

Пета линија:

Не приказујте отворено своје способности и врлине него дозволите да оне прожму све што чините. Скромност и дискреција у вези ваших правих вредности довешће до највише среће.

Четврта линија:

Време је сложено и захтева обазриво поступање. Останите резервисани и суздржани. Тога се треба придржавати како у жижи друштвених збивања тако и у најстрожој самоћи. Конфронтације би сада водиле у антагонизме или нежељене обавезе.

Трећа линија:

Жеђ за славом оставите другима. Радије се концентришите да чините најбоље могуће у датој ситуацији. Уколико сада прикријете своје таленте, развијаћете се природно, без сметњи. Кроз неко време моћи ћете да искажете себе и обелоданите своја добра дела.

Друга линија:

Одбаците сваку извештаченост у ономе што чините. Угледајте се на природу: будите толерантни, директни и отворени у својим намерама. Нађите сада своју унутрашњу равнотежу и успех неће изостати.

Линија на дну:

Уколико се добро погледа, већ сада се могу назрети први знаци труљења и опадања. Потпуни распад није далеко. Припремите се за предстојећу промену.