3


Почетне тешкоће

Почетне тешкоће
Џун

Почетак сваког новог подухвата праћен је извесном конфузијом јер ступамо у област непознатог. Из тог разлога, погрешан корак на почетку може да учини да се читава ситуација преокрене на лоше. Мада овај хексаграм не сугерише ни мање ни више него потпуни хаос, он прориче да ће наступити период реда и ефикасности. Као што иза напетости и грмљавине долази плодоносна киша и бујање живота, тако у људским односима и делатностима високо организованим периодима, претходе периоди нереда. Ус- пех постижу они који преброде олују држећи се чврсто својих начела. ПОЧЕТНЕ ТЕШКОЋЕ настају када обиље елемената упиње да се уобличи. Ви сте суочени баш са таквом ситуацијом. Пошто што се нове околности нису до краја материјализовале, сваки покушај да се њима влада је пропраћен са доста конфузије. Усредсредите се сада на текуће проблеме, посебно када су у питању земаљске ствари. Основа са које ћете предузимати даље подухвате мора се прво консолидовати. У међувремену не покушавајте освајање нових територија. Ионако су вам руке препуне разних детаља које треба рашчистити пре даљег напредовања. У периоду ПОЧЕТНИХ ТЕШКОЋА мудро је упослити способне службенике који ће вам помоћи у остварењу текућих пословних циљева. Ако касније наставите самостално, загарантован вам је изузетан успех.

Ово је време када ствари упињу да се уобличе и у границама Сопства. ПОЧЕТНЕ ТЕШКОЋЕ могу да означавају почетак кризе идентитета који се огледа у конфузији, неодлучности, или приањању за нове укусе и жеље. Прихватите промену у Себи и не супротстављајте јој се. У међувремену на туђем примеру проучите своје резултате својих жеља и намера, да бисте знали куда се упућујете. Слободно тражите савет, али не предузимајте нове пројекте или неиспробане подухвате. Држите се свог духовног стожера и допустите судбини да сама одређује спољашње догађаје. Биће вам потребна сва енергија и целокупна моћ концентрације само да успоставите ред у обиљу информација које ће пристизати на вашу адресу.

Конфузија и неред завладали се у личним односима и ту се не може ништа учинити. Сачувајте унутрашњи мир и спокој док пролазите кроз ову нову фазу у свом емотивном животу. Савет затражите изван односа. Какав год да је савет, професионални или само пријатељски, сама чињеница да сте неприлике преселили на неко друго место, помоћи ће вам да их успешно решите. Не заборавите, ПОЧЕТНЕ ТЕШКОЋЕ су једна фаза у сазревању, а муке сазревања су огромне. Ипак, пребродити ово време уз истрајност, значи и доживети одговарајући успех.


Када се ниједна линија не мења, то говори да сте пред несавладивим препрекама. Доњи триграм ЏЕН, раст, напредује у правцу горњег, а то је КАН, потешкоћа. Непрекидна тешкоћа, присутна у почетним фазама напредовања, још није разрешена. Можда је не препознајете као своју баријеру или чак не видите никакав проблем. Какав год био разлог, ситуација је, у односу на ваше питање, блокирана. Једино успостављањем нових вредносних критеријума, моћи ћете да је превазиђете.


Покретне линије

Линија на врху:

Изгубили сте перспективу. Више не видите своје почетне тешкоће реалистички, нити можете пронаћи излаз. То је понижавајуће и донеће много кајања. Најбоље је да почнете из почетка.

Пета линија:

Мада се у овој ситуацији налазите на положају ауторитета, морате још много тога да учините да потврдите себе. Мали напори ће се посрећити. Али пазите: не предузимајте никакав велики подухват. Могао би се лако завршити у поразу.

Четврта линија:

Уз малу помоћ, можда потезањем неке везе, циљеви се могу постићи. Наравно, онда морате признати да немате довољно снаге за самостално делање. Али, ако оклевате, нећете далеко доспети.

Трећа линија:

Интуитивно осећате неприлике које вам леже на путу. Уколико, не обазирући се на то, загазите у шуму препрека без искусног водича, сигурно ћете изгубити пут. Овакво самољубље и таштина неминовно ће довести до понижења. Мудри човек би на овом месту изменио своје циљеве.

Друга линија:

Конфузија и тешкоће расту, па је сада немогуће доћи до важних одлука. Ако дозволите некоме да вам укаже помоћ натоварићете себи превелику обавезу, која ће вам касније доста сметати. Зато је најбоље да сачекате да се ситуација врати на нормалу пре него што наставите са својим намерама.

Линија на дну:

Изгледа да сте успели да савладате једну заплетену препреку на самом почетку свог пута. Најбољи начин да привучете помагаче јесте да задржите своје скромно држање. Немојте покушавати јуначке продоре без помоћи. Међутим, немојте ни губити визију циља пред собом.