4


Неискуство

Незрелост
Менг

Компетентни сте да управљате готово сваким аспектом свог живота, осим овога. Већ сте стекли довољно животног искуства пролазећи кроз судбинске успоне и падове; научили много тога од превирања своје унутрашње природе; успешно се хватали у коштац са многим новим ситуацијама; само вам ова не иде од руке. Ваша пометња, тешкоће и компликације у вези с предстојећим догађајем нису проузроковани незнањем, злобом или лењошћу, него најпре проистичу из вашег савршеног НЕИСКУСТВА. А опет, период НЕИСКУСТВА може да донесе узвишен успех јер сте принуђени да растете, стичете нове увиде, и напредујете у школском смислу.

Прво будите начисто да не знате шта треба да чините, и акције започињите у складу с тим. Ако нећете да признате да постоји нешто што морате да научите, не можете ни добити лекцију. А времена су таква да постоји, у сваком случају, много тога што морате да научите. Потражите искусног учитеља и затражите од њега савет и знање. Молба за помоћ је важна из два разлога. Прво, треба да покажете да сте марљив и послушан ученик, и тако привучете праве информације; друго, сам процес тражења инструкције развиће у вама предиспозицију за постојаност и истрајност. Живот је процес непрекидног кретања, промене и раста. Не постоји начин да се он заустави осим да се изведе до краја. Неминован раст, без правог узгоја и подуке, може да се изопачи и крене станпутицом.

Зато, ако тражите подуку, будите спремни да је и пронађете, затражите, а потом и правилно примените. Обратите се учитељу који је видно мудрији у стварима које вас збуњују и затражите савет отворено и понизно. Ако не можете у потпуности да разумете савет којег сте добили, или то није оно што сте очекивали да чујете, припишите то свом генералном НЕИСКУСТВУ. Да познајете одговор, не бисте ни питали. Ради се о психолошкој слепој мрљи у вашем Ја. Искуство вашег учитеља вам је за сада једини извор знања. Ако будете притискали свог учитеља да вам објасни свој целокупни процес мишљења, одбићете га онда када вам помоћ буде највише потребна.

Уколико саветујете друге, хексаграм ће вам, као и особи која је затражила помоћ, показати какав став треба заузети. Ако је ваш ученик неозбиљан, хоће да расправља, или није послушан, не трошите енергију узалуд. Имате ви важнијих проблема у овом узаврелом свету.


КАН, триграм дубоке мистерије, упиње се да оствари себе притиснут страховитом тежином мировања горњег триграма, ГЕН. У статичном облику НЕИСКУСТВО сугерише да, пре него што се прогрес настави, потребно је да се изнесе на видело нека дубока мистерија, или неки погрешно протумачени део ваше природе. Правилан питачев став и његова ментална пријемчивост обећавају успех. У ствари, када се мистерија разреши, можете у следећем подухвату доживети оно што се зове „почетничка срећа”. Не дозволите међутим, да вам она удари у главу.


Покретне линије

Линија на врху:

Неискусна особа, када греши, треба понекад да прими казну да не би скренула са правог пута. Казна ни у ком случају није сама себи циљ, већ је корисна у смислу спречавања даљих прекршаја и одржавања позитивног става.

Пета линија:

Када затражите помоћ са ставом безазленог прихватања, бићете сигурно награђени. Срећа.

Четврта линија:

Фантазије и опсесије ће вас уништити. Ваш став према ономе шта се стварно у животу дешава није реалан, и зато не можете ни да будете подучени. Бићете спасени тек пошто искусите у потпуности понижење које ће уследити.

Трећа линија:

У опасности сте да, несмотрено се приближивши ономе што тако жарко желите, изгубите себе. Без снаге карактера и јаке индивидуалности не можете постићи ништа значајно у животу.

Друга линија:

Особа у овом положају је развила у себи једно истинско прихватање свега што је људско у свој својој лудости и лепоти. Таква особа може да води друге мудро, саосећајно и надахнуто, и достигне славу коју уживају велики и мудри историјски лидери.

Линија на дну:

Овде недостаје дисциплина. Однос према послу који треба обавити, није довољно озбиљан, па зато ни атмосфера не погодује правилном напредовању. Ипак, немојте сметнути с ума да превише ограничавања води у нестваралачки ћорсокак. Придржавајте се упутстава само утолико да спречите да ствари крену погрешним током.