21


Реформа

Глодање
Ши Хо

Дошло је време за корениту РЕФОРМУ. Било да је у питању недолична особа која ради против вас, или вам се нека ситуација препречила на путу у сваком случају вас нешто омета у намерама. Препреку треба пронаћи, извући на светлост, и реформисањем елиминисати. Успех ће се остватити кроз спровођење закона и дељење правде. Не постоји могућност компромиса или нада да ће проблем сам од себе волшебно нестати. Не можете га рационализовати ни игнорисати ни изврдати. У питању је опипљива, реална, самоникла баријера и мора се оштро реформисати пре него што проузрокује трајну штету.

У областима друштвених односа и политике, неопходно је строго придржавати се постојећег правосуђа. Друштво лишено приципа и јасних закона је група залуталих људи. Ако сте вођа, будите иницијатор и поборник праведних, здраворазумских и брзих закона и успостављања реда; ако сте следбеник, сада је време да подржите себи надређене особе које ће остварити корениту друштвену РЕФОРМУ.

Лични односи без прецизних договора, разумних очекивања, међусобног уважавања и јасних планова за будућност сада су у опасности да се расточе у хаосу. Неспоразуми и пометња постаће уобичајна појава уколико се не предузме чврста и разумна акција да онемогући све што је на путу заједништву. Постоје времена када треба избегавати конфронтације, прикривати дубока осећања или се повући и сачекати повољнији тренутак за акцију. Ово нису та времена. Енергична РЕФОРМА донеће добре резултате.

Никада време није било повољније за преиспитивање своје личности и откривање у којој су мери обмане, рационализације или навике, узурпирале способност расуђивања. Двосмислена и нестална начела, по правилу, ваш живот чине неизвесним, ненадахнутим и бесмисленим. Сазнајте шта истински хоћете; сазнајте шта је то што вас усклађује са Сопством и са околином. Нека вам то буде основна смерница и принцип. Остали фактори који повремено преузимају контролу над вашим понашањем или здрављем морају се одстранити као сметње. Будите чврсти, хладнокрвни, благи и одлучни у намери да их одстраните и тако извршите преображај и реформу свог Сопства и своје животне средине.


Једна унутрашња бура већ дуже времена бесни око предмета вашег питања. Доњи триграм ЏЕН, покрет, у свом напорном кретању навише, варничи и сева у горњем триграму, ЛИ. Драматичан сусрет двеју елементарних сила проузрокује страховиту какофонију и коначно – ослобађање статичног напона као пред олују. Без променљивих линија, коренита РЕФОРМА је неопходна у вашем животу. Изазваће спектакуларне реакције, али ће вас ослободити од тензија које вас спречавају да постигнете своје намере.


Покретне линије

Линија на врху:

Особа која не препознаје и не признаје своје преступе се све више удаљава од свог пута. Особа која се не држи пута не може разумети ни знаке упозорења. Оригинални текст потврђује: ”Десиће се невоља. ”

Пета линија:

Мада немате много алтернатива, тешко вам је да донесете одлуку. Једном када одаберете свој правац, немојте скретати са њега. Непрекидно свесни опасности које вас вребају, идите само право.

Четврта линија:

Пред вама је сложен задатак. Оно што треба да превазиђете заграбило је чврсто свој положај. Будите непоколебљиво истрајни од самог почетка. Имаћете добре резултате само ако сте стално будни и непрекидно улажете напоре.

Трећа линија:

Немате довољно снаге и ауторитета да успешно спроведете РЕФОРМУ. Сви ваши покушаји наилазе на зид равнодушности, а могу вас и исмејати због неспретних акција. Ипак, РЕФОРМА је нужна и зато су ваша настојања оправдана.

Друга линија:

Сваку особу која се упорно лоше понаша стићи ће, без изузетка, брза одмазда и казна. Мада се она чини преоштром, то је једини начин да се РЕФОРМА успешно приведе крају. А на крају нема грешке.

Линија на дну:

Пошто је ово ваше прво скретање са правог пута, очекује вас тек блага казна. Она ће служити сврси једне благовремене РЕФОРМЕ.