23


Пропадање

Раздвајање
Бо

У свим областима живота процес ПРОПАДАЊА сада је врло изражен. Инфериорни елементи, као и особе које их оличавају, преузели су потпуну контролу над ситуацијом. Процес ПРОПАДАЊА ће наставити да се одвија до краја, а узвишени човек ту не може ништа да учини осим да чека. Временом ће се ситуација преокренути на боље.

У вези политичких збивања и власти, сада се може очекивати нагло ПРОПАДАЊЕ или преврат. Томе кумује мноштво некомпетентних особа које су заузеле високе положаје. У дугом периоду писане кинеске историје, када се  Ји Ђинг често употребљавао и као приручник за вођење политике, овакви падови су се подразумевали и очекивали. Оригинални текст хексаграма каже: ”Узвишени човек се с поштовањем опходи према периодима успона и падова, величине и пропадања, које нам откривају небеска тела”. Текст даље упозорава на опасност од брзоплетог напредовања. Најбоље је да сачекате да прођу тешка времена и заштите себе тако што ћете се усредсредити на помагање својих ближњих.

Време такође захтева опрезно размишљање када су у питању пословне и финансијске ствари. Ако је могуће, не треба чинити ништа што би донело личну корист. Тиме ћете само посрнути у неприлике и могући пад. Ситуација је у рукама особа којима недостаје светла визија. Сачекајте да се околности промене, а у међувремену се позабавите учвршћивањем свог положаја. Великодушно пружајте руку онима испод вас и учврстите с њима добре односе. То ће вам обезбедити сигуран ослонац у периоду чекања.

Време је сложено и у друштвеном смислу, јер постојећој комуникацији са другима такође прети ПРОПАДАЊЕ. У друштву се понашајте смерно и резервисано и избећи ћете неспоразуме. Ако сте уметник или се бавите неком делатношћу кроз коју се врши утицај на средину, нисте могли изабрати горе време за стицање подршке публике. Ако сте у могућности да избегнете неки друштвени скуп, учините то.

Уколико постоји расцеп у личним односима, сада се он не да лако премостити. Останите за сада тихи и мирни и, ако можете, великодушни према ближњима, те им пружите подршку. Онда, када се ствари поправе, што ће се природно и догодити, открићете да не само да сте успели да сачувате своје односе, него сте их још и учврстили.

У ово време су здравље и унутрашњи развој далеко од идеалног захваљујући негативним енергијама које владају вашом околином. Никаквим триковима не можете зауставити процес ПРОПАДАЊА Једино ће време учинити своје. Негујте пажљиво свој ум и своје тело. Потражите мудрост у прихватању ствари онаквих какве јесу.


Доњи триграм, КУН, покорност, покорава се непокретности горњег триграма, ГЕН. Када се ПРОПАДАЊЕ добије без покретних линија, оно означава ситуацију која не пружа много наде. Ништа није под контролом, а ваши интереси се не узимају у озбиљно разматрање. Обновите и учврстите свој положај чинећи добро другима. Ако постоји излаз, он лежи у покорности.


Покретне линије

Линија на врху:

Силе ПРОПАДАЊА су изгубиле моћ. Особама са ваљаном визијом снага ће се повратити, и они ће задобити подршку. Недоличне особе ће бити поражене сопственим злом, јер када га не подржава моћ, зло само себе уништава.

Пета линија:

Једна инфериорна ситуација се мења на боље. Зараћене стране могу се ујединити и кроз сарадњу радити за опште добро. Отвара се могућност успеха.

Четврта линија:

Изложени сте опасности. Несрећа се приближава а ви је не можете зауставити. Без претходног упозорења нашли сте се на прагу пораза.

Трећа линија:

Околности су вас довеле у ситуацију где морате да сарађујете са недоличним особама. Ако успете да, без обзира на све, одржите чврсту повезаност са узвишеним силама, избећи ћете ПРОПАДАЊЕ и ослободити се грешака због којих бисте се касније кајали.

Друга линија:

Време захтева највећу опрезност. Нашли сте се у једној компромисној ситуацији без савезника. Прилагодите се приликама најбоље што можете. Немојте терати по своме јер бићете дубоко повређени.

Линија на дну:

Ваш положај је пољуљан. Ниски људи су су се ушуњали на мала врата и створили услове погодне за ПРОПАДАЊЕ. Време није наклоњено поштеним људима. Једино што можете да урадите јесте да стрпљиво чекате.