24


Повратак

Повратак
Фу

После дужег периода стагнације ви се поново ВРАЋАТЕ на почетак новог животног циклуса. Прогрес је до сада бивао спречаван на сваком кораку, а напредовање се чинило немогућим. Али, отварају се нови путеви. Вероватно сте прилично нестрпљиви да наставите даље са својим плановима. Треба да имате на уму да су ствари тек на почетку. Немојте силити напред. Побољшање ће доћи постепено. Преокрет на боље је сигуран и природан као и први знаци пролећа након дуге, ледене зиме. А као што се годишња доба не могу пожуривати, тако је и са свим циклусима у животу. Зато чувајте снагу. Она ће вам бити потребна у будућности, када се будете суочавали с неумитним компликацијама које се јављају са сваком новом фазом. ПОВРАТАК ће се сам по себи стабилизовати. Прилагодите се новонасталој ситуацији и заузмите у њој удобну позицију.

Време је повољно за окупљање групе истомишљеника који би радили на заједничком циљу. Успех је осигуран јер ће се јавити као резултат будућег неспутаног напредовања, коме се неће супротстављати ни спољашње препреке ни скривене несвесне баријере.

У друштвеном животу можда је у току мртва сезона, или вас је нека болест спречавала да се дружите. Побољшање ће наступити, али се суздржите од претерано жустре акције. Немојте одмах кретати у енергичну акцију да надокнадите изгубљено. Да бисте поново ушли у центар збивања, морате се прво добро одморити и припремити. Доба ПОВРАТКА може да указује и на један нов приступ важним односима. И опет, чувајте се од брзоплетости! Треба прво да постанете свесни шта можете очекивати од односа који нису започели на доброј основи. Важно је, пре свега, да сви ваши односи буду у складу са вашом правом природом. Ако сте по том питању несигурни, ова фаза је идеална за самоспознају. ПОВРАТАК означава нов почетак, подразумева се да смо завршили са старим циклусом. Разлози због којих су неке ствари до сада изгледале неприхватљиве или замршене, сада постају видљиви. Када човек посматра вечиту промену циклуса, он стиже до дубоке спознаје. Кинези кажу да је у овом хексаграму дат образац испољавања интелигенције Неба и Земље.


У непроменљивом облику, ПОВРАТАК може да означава почетак једног од ваших уобичајених циклуса или облика понашања. Триграм ЏЕН, покрет, одоздо натерава триграм КУН, пријемчивост, да понови један циклус. Приметићете да вам се кроз читав живот провлаче појаве које нису пука случајност, већ део неке посебне шеме. Можда ћете у овој посебној, вама добро познатој шеми, сада сагледати неуротичну сметњу, или изговор да останете онакви какви сте. Било како било, позитивнији став према одређеним судбинским датостима личне природе, доноси више задовољстава у животу.


Покретне линије

Линија на врху:

На почетку циклуса нисте искористили прилику да извршите промену на боље. То је заиста несрећно, јер сте на време уочили потребу за променом. Међутим, тврдоглаво сте се држали неконструктивних ставова. Сада морате да сачекате да се читав круг обрне пре него што вам буде дата следећа шанса за промену.

Пета линија:

Свесни сте да се појавила потреба за новим почетком и довољно сте храбри да га спроведете у дело. Карактер ће вам се побољшати уколико будете објективно посматрали своје грешке и тако их превазилазили.

Четврта линија:

Ваша садашња средина је на нижем ступњу свести од вас. Постали сте свесни могућности једне промене на боље, и пожелели да се упутите у том правцу. Будите свесни да вас пријатељи можда неће пратити. Можда ћете остати усамљени на том путу.

Трећа линија:

Овај положај указује на особу која се непрекидно колеба између различитих предности које нуде различити путеви. Оваква експериментација може бити опасна и често и непријатна за све присутне. Без обзира на све, ситуација ће се поправити.

Друга линија:

Много је лакше учинити праву ствар ако се налазите у добром друштву. Учење на изврсним примерима води до успеха.

Линија на дну:

Ви разматрате неку идеју чија је природа у супротности са вашим начелима. Будите самодисциплиновани и држите се стазе исправности. Тако ћете ојачати свој карактер и постићи велике ствари.