27


Исхрана

Исхрана
Ји

Идеја хексаграма ИСХРАНА објашњава међусобне зависности и повезаности у структури ланца исхране на земљи. Читав живот се одвија у оквиру једног самообнављајућег система. Пример за овакав систем имамо у уравнотеженој размени кисеоника, угљен диоксида и азота између биљака, животиња и земље. Од квалитета и квантитета размене у ланцу ИСХРАНЕ зависи и посебан квалитет и квантитет добивених резултата.

Сада је у центру пажње здрава ИСХРАНА. Када ваша настојања укључују ИСХРАНУ других, важно је да су ови достојни такве помоћи. Ако истрајно храните узвишене особе, које ће заузврат снабдевати храном друге, можете постићи изврсне ефекте. Кроз такву негу и подршку, друштвени и политички циљеви оствариће се врло успешно.

У просуђивању неке особе или ситуације, модел ИСХРАНЕ је одлично полазиште за аналитичко разматрање. Услед лоших навика или погрешног размишљања, човек се храни на један инфериоран начин. То се најбоље запажа у човековим најизразитијим карактерним цртама. Ако су оне инфериорне, то значи да он конзумира инфериорне ствари и нема шта да пружи другима. Ако су његове карактерне особине достојне хвале, онда је његов избор хране супериоран, и он може да пружи много тога вредног.

Ако постоје сметње у вашим односима, обратите пажњу на квалитет онога што пружате. Да ли другима нудите подстицај или обесхрабрење ? Усредсређујете ли се на оно што је погрешно у одређеним ситуацијама или на оно што би могло да буде исправније ? Да би се сви осећали боље, исправна ИСХРАНА ближњих је од виталног значаја, јер ће вам се таква подршка једном вратити на овај или онај начин. Тако ланац ИСХРАНЕ врши на ваш живот један индиректан, али дубок и значајан утицај.

Још би требало да чврсто дисциплинујете своје мисаоне токове. Ако стремите у правцу правилног развоја, негујте само плодоносна размишљања и позитивне ставове. Ако сте заокупљени неком делатношћу, нека вам ум буде што мирнији и опуштенији. Избегавајте бес и некритичне изливе осећања; изражавајте се умерено. Обратите посебну пажњу на квалитет онога што пропуштате у своју мисаону сферу, и, истовремено, избегавајте претерано самоповлађивање.


Ви сте производ свега што стављате у своје тело и ум. У свом статичном облику хексаграм ИСХРАНА је савршено уравнотежен. Горњи триграм, ГЕН, мировање, као да размишља о покрету које се убрзано одвија у доњем триграму, ЏЕН, буђење. Ако сте задовољни стањем у вези вашег питања, онда наставите са својим досађашњим навикама, јер управо оне стварају садашње околности. Ако нисте задовољни, мораћете озбиљно да смањите своје апетите.


Покретне линије

Линија на врху:

Особа на овом положају има високо развијену свест о томе шта је потребно за правилно васпитавање и храњење других. Одговорно преузимање тог задатка, са свешћу о свим могућим последицама, донеће срећу многима.

Пета линија:

Мада сте свесни своје потребе да храните друге и утичете на њих, немате довољно снаге да то радите сами. Не будите директни и препустите се вођству неког ко је снажнији од вас. Не покушавајте ништа сами!

Четврта линија:

Ваша жеља да храните друге биће испуњена. Ви се налазите на утицајном положају са кога можете да пружите такву подршку, мада ћете морати да ангажујете и помагаче. Потражите помоћ умешних људи. Тако нећете погрешити.

Трећа линија:

Увек остајете гладни јер сте превише заокупљени тражењем хране на погрешним местима. Чинећи то, ви окрећете леђа онима који би могли да вам помогну и зато не постижете ништа. Ово је ексцентрично и опасно понашање.

Друга линија:

Мада сте сами способни да правилно исхрањујете себе у овој ситуацији, ослањате се на неодговарајуће методе или особе. Ако се ово настави, слобода ће вам бити угрожена и доспећете у нездраво стање. Уследиће тешкоће.

Линија на дну:

До те мере сте активно заокупљени просперитетом других, да губите контролу над сопственом судбином. Такво понашање је за осуду и уследиће несрећа.