28


Критична маса

Премоћ великог
Да Гуо

У једном атому, када се достигне КРИТИЧНА МАСА, то је тачка где неколико тешких честица заузима исти простор, изазивајући тако сензационалне појаве и катастрофалне ланчане реакције. На сличан начин је ваша садашња ситуација оптерећена многим обзирима. У ваздуху висе бројне нерешене одлуке, мноштво идеја са својим небројеним могућностима, а горућа питања људи који вас окружују избијају у први план. Све важне, озбиљне и значајне ствари сада вас сустижу.

Ваша околина је изненада постала састајалиште многих битних ствари. То ће вам одузети много времена, простора и енергије. Мораћете овим, неодложним потребама, посветити пуну пажњу. Много тога се догада, ситуација је озбиљна и може убрзо да достигне КРИТИЧНУ МАСУ.

Потражите скровиште. Припремите се да донесете одлуку о свом следећем потезу. Пажљиво процените све ствари које на вас утичу. Биће вам потребна домишљатост да успешно припремите одлазак. Имајте на уму неки циљ или одредиште.

Брзо процените своју друштвену или пословну ситуацију. Збрините своја блага. Ради се о стварима које ћете понети са собом, а које би требало да вам служе као основ за даљи живот. И будите спремни да учините брз прелаз у један сасвим нов начин живота.

Када доживљавате КРИТИЧНУ МАСУ у личним односима и унутрашњем развоју, схватите да је то време кризе. Наравно, не може се одгодити све оно што човека одједном сустигне, али треба сабрати своје снаге и ући у суштину збивања. Повуците се у своје најунутарније Биће, и покушајте да разумете свој положај. Пошто вам се сада намеће више значајних ствари истовремено, морате бити спремни да се ослоните на чврстину свог карактера и издржите док се ситуација сасвим не разреши. Можда ћете морати са свиме сами да се суочите, и тако прекинете однос са читавом околином. Учините то храбро и самопоуздано. Времена као што су ова извлаче на видело истинску природу Сопства. Особа која спремно прихвати кризу, преживеће је без већих озледа и постаће још снажнија.

Надасве је важно, када се КРИТИЧНА МАСА претећи приближи, да се предузме брза акција. Било да је то унапред испланирано повлачење, или одлука да се суочимо са свиме што нас у будућности очекује, успех ће крунисати само чврсто и сигурно делање.


У непроменљивом облику, КРИТИЧНА МАСА сугерише да ћете под ударом ових тешких времена морати да делате чврсто и самостално. Постојани напори, у доњем триграму, СУН, подупиру ДУЕИ, неумереност, која претеже одозго. Не треба претеривати чак ни у пријатним и добрим стварима.


Покретне линије

Линија на врху:

Циљ је вредан труда, мада, да би се постигао, тражи страховито велике жртве. Нема кривице ако се предузме акција, мада треба на време да схватите да су околности ванредне.

Пета линија:

У критичним или значајним временима не треба се исцрпљивати везивањем за идеале и игнорисати стварне чињенице. Јер, управо те чињенице су надградња која обликује ваш живот. Ако у својим стремљењима заборавите на своје корене, обрваће вас несигурност и нећете ништа постићи.

Четврта линија:

Ви имате довољно снажну визију да своје подухвате успешно приведете крају. У тражењу пута немојте се поводити за људима или стварима ван Сопства. Ослањање на спољашњост сада води у понижење.

Трећа линија:

Склони сте да на силу идете напред, мада, у ствари, све време наилазите на препреке које се на тај начин не могу отклонити. Још горе, не можете ни да прихватите туђ савет јер то није оно што бисте желели да чујете. Несрећа ће неумитно уследити.

Друга линија:

Потражите људе са скромним наступом, или оне који су и сами почетници, и наведите их да вам помогну. Тако чете се наћи у друштву особа који могу да разумеју ваше циљеве и поделе с вама ваш ентузијазам. Ствари ће се одвијати глатко, а ситуација живнути.

Линија на дну:

Када се предузима неки важан подухват, неопходно је још на почетку обратити посебну пажњу на детаље. Време је свакако изузетно и морате посебно пажљиво да бирате прави пут и начин. Бити превише пажљив није грешка.