29


Опасност

Опасност
Кан

На вас вреба стварна ОПАСНОСТ, она која проистиче из конкретне, опипљиве реалности. Опасност не долази од невидљивих космичких сила, нити има везе са унутрашњим конфликтима. Опипљива опасност с којом ћете се ускоро суочити, долази од непосредне околине. Биће потребна велика умешност да се она преброди, али уз исправно поступање, њен изазов може из вас да извуче оно најбоље. Кинески текст истиче да, ако се самопоуздано ослоните на врлину, успех ће красити све што предузмете.

Немојте избегавати суочавање са тешким или претећим околностима, какве год да су; морате стајати чврсто пред њима и савладати их исправним понашањем. Будите истрајни и одлучни. Држите се своје етике и начела и ни за један трен не помишљајте да чините компромис са оним што сматрате праведним. Поштење и етичност су кључеви за превазилажење ОПАСНОСТИ.

У политичким или пословним односима, држите се прихваћених правила. Ако доносите неку одлуку, не тргујте својим начелима и не покушавајте да их изврдате, јер би таква акција обесмислила све што сте до сада постигли. У међуљудским односима останите верни својој правој природи. Ако искрсне повољна прилика, покушајте да убедите друге у разумност својих идеја на примеру својих досадашњих успеха. Они који вам не пружају подршку, нису вам ни потребни. Не застајкујте. Не задржавајте се у ОПАСНОСТИ. У личним односима не допустите да вас вуку погибељне страсти. Ако не можете решити своје проблеме са партнером без жртвовања својих принципа, онда је однос неизлечив, и треба га прекинути.

Период ОПАСНОСТИ може да буде посебно важан за лични развој. Отворено се придржавајући етике и врлине, бранећи своје снове и идеале, ви омогућавате стварима да легну како треба, и тако поприме јасан и опипљив облик. Можете постићи своје циљеве тако што ћете разумети своје односе са околином. Иако субјективан, овакав приступ сада је у складу са природом проблема са којим се суочавате.

Даље, истрајавајући у једном племенитом понашању, полако постајете живи пример врлине за своју породицу и пријатеље. Кроз постојано делање ви невидљиво усмеравате друге, подучавајући их, на свом примеру, како да регулишу своје односе. Тако се успоставља ред и уклања ОПАСНОСТ из околине. Онда ћете бити на сигурном.

Чести сусрети с ОПАСНОШЋУ су део живота. Владање ОПАСНОШЋУ, као и суочавање са смрћу, не само да вас чини снажним изнутра, него вам улива дубоко разумевање живота и мистериозне природе космоса. Оваква повишена свесност може ваш живот обогатити новим смислом.


Саставни триграм је удвостручен. Триграм КАН, опасност и дубина, понавља се горе и доле. У статичном облику ОПАСНОСТ се, у односу на ваше питање, примерено увећава. Ваше жеље вас увек изнова доводе у ОПАСНОСТ. Сваки пут јој измичете за длаку, само да бисте се поново суочили са следећом опасном ситуацијом. Исправно понашање не само да ће ојачати ваш карактер, него ће вам и помоћи да превазиђете целокупну ситуацију.


Покретне линије

Линија на врху:

Саставни триграм је удвостручен. Триграм КАН, опасност и дубина, понавља се горе и доле. У статичном облику ОПАСНОСТ се, у односу на ваше питање, примерено увећава. Ваше жеље вас увек изнова доводе у ОПАСНОСТ. Сваки пут јој измичете за длаку, само да бисте се поново суочили са следећом опасном ситуацијом. Исправно понашање не само да ће ојачати ваш карактер, него ће вам и помоћи да превазиђете целокупну ситуацију.

Пета линија:

Уложите само толико напора да уклоните проблеме. Претерано амбициозне особе, у својим покушајима да ураде више него што треба, створиће за себе даље тешкоће. Предсказује се да ће ОПАСНОСТ проћи сама од себе.

Четврта линија:

Решавању проблема приступите једноставно и директно. Трудите се да на ствари гледате бистра ума. Не оптерећујте своје делање бескорисном позом, јер ће то само да замрси ситуацију.

Трећа линија:

Окружени сте опасношћу, али то још не разумете. Акција у било ком правцу би још више погоршала ствари. Држећи се својих принципа, сачекајте да се решење само укаже.

Друга линија:

ОПАСНОСТ је огромна и не можете је уклонити једним јединим потезом. Мали, непрекидни напори да се остане за крмом у мору тешкоћа, за сада су једино могуће решење.

Линија на дну:

Навикли сте се на зле утицаје и више се не борите против њих. Ово би могла да буде последица неког недостатка у личности. У сваком случају, изгубили сте се. Што више тога предузимате, то сте даље од решења. Покушајте поново други пут.