30


Сарадња

Зависност
Ли

Када зближавање два елемента даје такав резултат да опсег онога што могу да постигну заједно, увелико превазилази њихове појединачне могућности, каже се да се они САРАЂУЈУ. САРАДЊА у овом случају означава онај квалитет сарадње који надилази уобичајена очекивања.

Хексаграм сугерише да сте ви и предмет вашег питања у међусобној зависности, те да кроз сарадњу и преплитање ваших утицајних сфера можете остварити значајна дела. Сарадња и заједничко деловање донеће вам надахнуте идеје, створити висок енергетски потенцијал за даље напредовање, и оплеменити вашу комуникацију и моћ запажања.

У световном погледу, ово је време када вођа, на основу својих начела и осећаја за правду, остварује ред у народу и просвећује га. Тако САРАДЊА (усклађеност) вође и његових начела доноси корист народу. Кинези истичу: ”Јасноћа ума удружена с праведношћу може да усаврши и преобрази свет”.

У личним односима видећете да регулисањем својих жеља сада можете много постићи. Проучите своје личне односе и видите да ли сте до сада радили једни против других, или сте остварили САРАДЊУ. Заједнички напори неће одузети снагу појединачним подухватима. У ствари, тимски рад би сада требало увелико да потпомогне индивидуална остварења.

Имајте на уму да је вама, као појединцу, однос са космосом ограничен и условљен. По природи ствари, земља је ограничено место, место ограничене енергије, идеја, ресурса, па чак и саме животне силе. Најуспешнији начин да остварите своје циљеве у оквиру граница које вам намеће ситуација, јесте да се ослоните на космичке силе и почнете да сарађујете с њима. Научите да препознајете суштину времена и делајте у складу с њом. Када се притисци гомилају, немојте праскати, него се марљиво трудите да их уклоните. Када осетите повишену енергију, не препуштајте се недисциплинованој еуфорији; искористите је за остварење нових замисли. Када енергија опадне, уместо да се исцрпљујете у бескорисном напрезању, одморите се и прикупите снагу. Развијање САРАДЊЕ у оквиру Сопства пружа нове могућности за управљање судбином.


Хексаграм САРАДЊА сачињен је од удвострученог триграма ЛИ, зависност. Зависност доле, подудара са зависности горе, осветљава и појашњава ситуацију. У непроменљивом облику то значи да се морате усредсредити на довођење мноштва елемената свог живота у општи склад. Циљеви, вољени, каријера и здравље: Иду ли заједно? Како се односе једно према другом? Да ли се међусобно потпомажу? Када се постигне унутрашња јасноћа, то је стање блиско просветљености.


Покретне линије

Линија на врху:

На вама је да продрете у суштину проблема и тако га отклоните. Ипак, не будите злопамтило у односу на оне који заведени на погрешно мишљење. Једном када се отклони основни проблем, завладаће ред. (Обратите пажњу: ова линија се може односити и на неку лошу навику или карактерну слабост).

Пета линија:

Догађа се драматична промена у осећањима. Оваква велика промена често је праћена дубоком тугом. Али после туге уследиће срећа, пошто промена доноси боље дане за све.

Четврта линија:

Ваша претерано горљива настојања ће расути вашу енергију и потрошити је. Ништа се неће остварити.

Трећа линија:

Сада треба прихватити судбину каква јесте. Препустити се потпуно тренутној срећи је исто тако лоше као и туговати за минулим временима. Таква скретања мисли и осећања воде у губљење унутрашње слободе. Несрећа.

Друга линија:

Један разуман и уздржан приступ донеће вам највећу могућу срећу. Упамтите, не препуштајте се екстремима, ни у мислима ни у делању.

Линија на дну:

Када први пут ступите новом стазом, преплављени сте утисцима. Можете избећи пометњу тако што ћете стално пред очима имати свој циљ. На крају крајева, тешите се тиме да сте као почетник увек помало изван ситуације.