31


Привлачење

Привлачење
Сјен

Нама познат свет сачињавају, и њиме управљају, различити закони ПРИВЛАЧЕЊА. Од бескрајних кретања соларних система кроз космос, до савршено уређеног језгра атома, узајамне привлачности су узрок настанка свих ствари. У животу се те привлачности манифестују кроз сложену мрежу делања саткану од намере, напорног истрајавања и коначног постигнућа. Живот оплођава живот и оваплоћује се по божанском узору. ПРИВЛАЧЕЊЕ полова, као и човекова потреба за друштвеним животом, а можда и потомством, овде су наглашени. Ова магнетска привлачност није само обичан нагон, како се то на први поглед чини. Кроз њу се зачиње основна ћелија друштва, породица, као што се атом, кроз ПРИВЛАЧЕЊЕ позитивних и негативних набоја, остварује као основна јединица материје.

Између вас и предмета вашег питања се развија озбиљна и дубока ПРИВЛАЧНОСТ, било да се ради о некој особи или о ситуацији за коју сте заинтересовани. Прилике су такве да ви у рукама држите сву моћ. Иницијатива је до вас. Да би исход био још успешнији, ослободите ум од потиснутих мотива и предрасуда. Допустите да предмет вашег интересовања упливише и преобрази вас. Тако ће се ваша иницијатива показати успешна, ПРИВЛАЧЕЊЕ постати узајамно, ”љубав узвраћена”, а однос ће се у потпуности остварити.

У овом хексаграму је описан начин како велики лидери упливишу на друштво. Када се вођа стави у службу људи, он их тиме охрабрује да му приђу за савет и подуку. Тако их он невидљиво усмерава ка дубљим принципима друштвеног развоја и поретка.

У стварима од политичког интереса, овај се концепт, према Лао Це-у, може протумачити на следећи начин:

Ако велика земља попусти мањој земљи она ће је савладати.

А мања ће земља преузети велику ако јој се подвргне.

Тако једни попуштањем побеђују,

А други Малим Велико освајају.

На концу, шта би друго желела велика земља осим да окупи и збрине што више људи?

И шта би друго желела мања земља сем да се прикључи и служи?

Па пошто обе добију оно што желе,

Велика се мора пригнути пред малом.

Ваша отвореност у друштву, без обзира што можда држите да сте сами себи довољни, привлачи к вама људе и ствара атмосферу погодну за размену мишљења. У личним односима, оригинални текст недвосмислено потврђује: ”Женидба ће донети срећу”.

Ако се сада спремате да донесете неку одлуку или створите мишљење у вези неке особе, обратите посебну пажњу на то што она привлачи. Тако ћете докучити природу њене судбине. Кроз њено зрачење, идеје и познанства, моћи ћете да предвидите каква ће бити природа вашег односа. Тек онда одлучите да ли вам је потребно једно такво ПРИВЛАЧЕЊЕ или не. Исто важи и за процену било које ситуације. Уочавајући шта она привлачи какве људе, проблеме и могућности можете закључити на који начин би она могла да утиче на ваш садашњи положај, здравље и будућност.


У непроменљивом облику, ПРИВЛАЧЕЊЕ указује да је неопходно бити отворен и пријемчив за све што у овом тренутку улази у ваш живот. ГЕН, мировање и непокретност, из доњег триграма привлачи ДУЕИ, радост и задовољство. Спокој и отвореност омогућавају вам да утичете на друге и други на вас, те тако доживите пуноћу једног лепог сусрета. Спонтани узајамни утицај, можда љубавни однос, мора се искусити пре него што се догоди следећа промена.


Покретне линије

Линија на врху:

Речи су само речи. Идеје које се не спроведу у дело мало значе. Шта ћете учинити?

Пета линија:

Удубите се у себе и утврдите какав је ваш стварни утицај на спољашње околности. Људи са дубоком унутрашњом решеношћу могу много тога да постигну. Они са слабијом вољом не могу извршити значајнији утицај.

Четврта линија:

У вама се појавила јака жеља да утичете на неку особу или ситуацију. Немојте калкулисати или манипулисати. Уместо тога, пођите једним посредним путем, показујући снагу својих убеђења кроз оно што радите. Свој циљ ћете постићи кроз постојаност.

Трећа линија:

Ви сада морате успоставити контролу над собом. Немојте врлудати тамо-амо вођени импулсом да контролишете друге, нити се препуштати многобројним ћефовима. Јер, на крају ћете се кајати због оваквих безобзирних поступака. Поставите себи неколико ограничења и делајте у њиховим оквирима све док не развијете одређену самоконтролу.

Друга линија:

Осећате порив да учините први корак, да предузмете неку акцију, мада у ствари не знате шта радите. То помало личи на ходање у сну. Избегавајте акцију све док не увидите шта се дешава. У супротном вам прети опасност да западнете у тешкоће.

Линија на дну:

Нешто виси у ваздуху. Можда почетак новог привлачења или нека идеје која се тек сада разбистрила. Шта год да је, од малог је значаја, пошто још много тога мора да се учини да би се ствар спровела у реалност.