32


Настављање

Истрајност
Хенг

Посматрајте постојани развој биљке: њени се листови отварају и пружају ка животворном сунцу; њено корење продире дубоко у земљу, усисавајући у себе храњиве материје. Као подстакнута невидљивом наредбом, она обликује цвет и развија плод. Временом се цвет магично расцветава и мами сензуалним ватрометом боја и мириса. Природа, заузврат, потпомаже осемењавању и доприноси настанку чудесног семена сакривеног у плоду. Убрзо после овог заједничког славља живота, биљка концентрише целокупну снагу на зрење плода и сазревање семена. А када биљка на послетку клоне и стане, и поништи саму себе, семе отпада и пада на земљу, НАСТАВЉАЈУЋИ непрекидну мистерију постојања. Кинези за овај хексаграм кажу:  ”Када проучимо ствари које се дуго настављају, ми сагледавамо природу божанских и земаљских тенденција. Ту почива тајна вечности”.

Време захтева једно поштовање традиција које се дуго настављају и трајних вредности. Потражите у себи црте које се увек изнова саме обнављају и настављају. Циљеви се могу следити ослањањем на личну истрајност и постојаност. Када се бавите пословима, делајте по законима свог унутрашњег Бића, и имајте поверење у прирођену исправност својих инстинкта. Тако ћете постићи успех.

Друштвени обичаји нуде сигурност и подршку управо због своје трајности. У овом тренутку, НАСТАВЉАЊЕ у духу традиција које су у основи друштвених односа, вама и вашој заједници улиће дубок осећај јединства и сигурности. Ово не значи слепу приврженост несталним друштвеним институцијама, него пре прихватање темеља на којима је саграђен један смислен и делотворан систем живота.

У пословним и политичким односима, будите пажљиви да подржите само она правила која су доказано корисна. Ово није време да се мењају методе рада промене ради. Пре је време обогаћивања ових метода новим начином размишљања. Успех се сада постиже кроз НАСТАВЉАЊЕ у правцу дугорочних циљева циљева који доприносе организацији живота.

Лични односи ће се сада најлакше развијати у оквиру постојаних друштвених институција као што су брак и породица. Обреди и обичаји који потичу из традиције унеће у ваш живот задовољство и сигурност. Истовремено, ваши односи треба да су сврсишодни и да се, развијајући се, прилагођавају временима. Са традицијама које се НАСТАВЉАЈУ ствара се надградња за успешан однос, слично дрвеној решетки која придржава лозу. Никада их не треба узимати као круте шаблоне.


У статичном облику НАСТАВЉАЊЕ сугерише потребу да се развије сталност и постојаност и јединство унутар Сопства. Доњи триграм, СУН, са својим постојаним, продирућим дејством, усмерава ЏЕН, покрет, горе. Тај правац одређује целокупно понашање које треба да је постојано и чврсто. Недисциплиновано кретање сада би вас одвело на станпутицу. Ослушните свој унутрашњи глас. Трагајте за постојаним вредностима.


Покретне линије

Линија на врху:

Ако своје послове обављате у непрестаној напетости, ускоро ћете поклекнути. Дало би се више остварити кроз мирно и сталожено понашање. Покушајте да разумете свој положај и прилагодите му се, пре него што за себе створите озбиљне проблеме.

Пета линија:

Када тежите земаљским стварима, примените земаљске методе. Када су вам циљеви узвишени и амбициозни, методи треба да су инвентивни и смели. Научите се да примењујете одговарајући поступак за жељени ефекат.

Четврта линија:

Проверите да ли су вам циљеви реални. Ако покушавате немогуће, без обзира колико усрдно желели, нећете постићи апсолутно ништа. Можда би требало да поново преиспитате своје жеље.

Трећа линија:

Ваше су реакције и расположења на спољне околности непредвидиве као и несталне околности које их узрокују. Оваква непостојаност у Сопству изазива кајање. И тако се зачиње коло проблема. Покушајте да се усредсредите.

Друга линија:

Употребите само онолико постојане снаге колико је потребно. Превише енергије, или премало, изазваће хаос. Избегавајте екстремне акције.

Линија на дну:

Не покушавајте да одједном усвојите неки нов метод или систем. Стил живота не може се преко ноћи мењати. Не постоји пречица до реформе. Ствари се дуго култивишу и развијају да би донеле жељене резултате.