33


Повлачење

Повлачење
Дун

Месечев сјај почиње да тамни оног тренутка када досегне своју пуноћу, а долазак зиме може се наслутити чак и лети. Природни образац напредовања и опадања сада се рефлектује и у људским односима. Као што се живот припрема за дуготрајно повлачење пред мрачном беживотношћу зиме, тако и ви треба да припремите на ПОВЛАЧЕЊЕ пред тамом која се шири и спречава вас да постигнете своје циљеве.

Као и зима, и ова наизглед непријатељска и опака сила, у ствари је у складу с космичким намерама. ПОВЛАЧЕЊЕ у правом тренутку је најбољи облик делања. Одаберите пажљиво тај тренутак. Ако извршите прерано ПОВЛАЧЕЊЕ, нећете имати времена да добро припремите терен за повратак; ако предуго оклевате, бићете ухваћени у замку. Ваше ПОВЛАЧЕЊЕ треба да је самопоуздано и моћно. Ви ништа не напуштате, него чините један мудар и правовремен узмак. Све док не куцне час за противпотез, једино се мале ствари могу успешно решити. Једноставне, али солидне припреме у одласку, могле би вам у повратку омогућити да наставите, без икаквих сметњи, тамо где сте стали.

Од изузетне је важности да се не сукобљавате са непријатељским силама и тако емоционално уплетете у једну, заправо, безнадежну ситуацију. Мржња и освета помутиће вашу моћ расуђивања и онемогућити неодложно ПОВЛАЧЕЊЕ. Ако већ не можете победити, можете макар зауставити противниково напредовање. То се најбоље чини одлучним повлачењем: прекините комуникацију, постаните самодовољни, повуците се и интелектуално и емотивно.

Тешкоће и непријатељства јачају и у сфери политичких и пословних интереса. Немојте покушавати да им се супротставите. Уместо тога се усредсредите на мала унутрашња побољшања. Глобалне околности се сада не дају изменити, али ће вам једно потпуно ПОВЛАЦЕЊЕ пружити могућност за касније напредовање.

У својим односима мораћете да се ПОВУЧЕТЕ из своје околине. Ако постоји неслагање између вас и ваших пријатеља, најбоље је прихватити га као фазу у развоју односа. Трудите се да будете мирни и хладнокрвни. Ваши идеали сада не одсликавају стварне односе. Уместо да се узалудно борите, потражите задовољство изнутра.

Можда, услед неподударања стварности и идеала, патите од неког унутарњег конфликта. Ако је то у питању, време је да извршите ПОВЛАЧЕЊЕ и сагледате ситуацију дубље. Немојте одбацивати своја схватања, већ се повуците из околности које стварају конфликте. Истрајавање у једном унутрашњем конфликту је превелики стрес за душу и тело.


Горњи триграм, ЋИЕН, чврстина, одваја се од нефлексибилног, непокретног триграма ГЕН, испод. ПОВЛАЧЕЊЕ у статичном облику сугерише да је предмет вашег питања тврдокоран, недодирљив, те да његова величина надилази ваше моћи. Треба да се уклоните из ситуације смирено и без емоција.


Покретне линије

Линија на врху:

Довољно сте изван ситуације да бисте могли да извршите ПОВЛАЧЕЊЕ без кривице и сумње. Смеши вам се велика срећа. Успећете и постићи завидан успех.

Пета линија:

Извршите једно непоколебљиво, али углађено ПОВЛАЧЕЊЕ. Немојте у вези с вашом одлуком, улазити у безначајне расправе и разматрања. Истрајно повлачење ће донети срећу.

Четврта линија:

Ако препознате прави тренутак за ПОВЛАЧЕЊЕ, будите начисто да то чините са правилним ставом, другим речима, вољно. На тај начин ћете се без проблема прилагодити новим условима и тако ћете напредовати. Они који нису средили своја осећања доживеће велику патњу.

Трећа линија:

Пошто ПОВЛАЧЕЊЕ није било могуће, сада се налазите у центру једне проблематичне ситуације. Окружују вас неприличне особе и идеје. Они вас наизглед штите од даљих недаћа али, спутани њима, не можете постићи ништа значајно.

Друга линија:

Недостаје вам снаге да извршите потпуно повлачење. Ако вас не напусти чврста жеља за ПОВЛАЧЕЊЕМ или се, пак, удружите са неким ко би вас водио, успећете.

Линија на дну:

Ваш положај је врло близу непријатељевом. Било би добро да сте се ПОВУКЛИ раније. Сада не предузимајте никакву акцију, јер би ова само привукла опасност.