34


Велика моћ

Велика моћ
Да Џуанг

Када обузме човека, ВЕЛИКА МОЋ је истинска проба његовог карактера. Јер све његове акције врше значајан утицај на људе. Оно Што он каже чује се, оно што мисли, други осећају. Он има моћ да просветли и узвиси свет, или да га гурне на пут зла и хаоса. Он, исто тако, може много да напредује у свом унутрашњем развоју или да се потпуно исцрпи. Зато је човек који поседује ВЕЛИКУ МОЋ у највећој мери заокупљен исправношћу.

Имајте на уму да је моћ средство а не циљ. Када у датој ситуацији користите снагу која вам је на располагању, знајте да је правовременост овде од највећег значаја; а исто тако и узвишеност вашег повода. Кинези истичу да акције у којима су комбиноване исправност и ВЕЛИКА МОЋ, представљају праву суштину намера неба и земље. У периодима ВЕЛИКЕ МОЋИ, одговорност и исправност су од неупоредивог значаја, јер би неодговорне и неисправне акције повукле људе у хаос.

Нема сумње да је овај хексаграм врло повољан за световне ствари. У вођењу послова, мада вам је подарена ВЕЛИКА МОЋ, било би мудро застати и утврдити да ли су понуђени предлози честити. Сетите се ранијих лоших искустава. Не радите ништа што није део утврђене пословне политике. Неортодоксне акције би вас могле упропастити. Будите стрпљиви и сачекајте одговарајући тренутак да извршите свој план.

Утицај ВЕЛИКЕ МОЋИ је најочигледнији у непосредним друштвеним контактима. Ви сте у центру пажње. Ваш утицај сада је огроман; ваше присуство не може да прође незапажено. Уложите ту своју моћ у побољшање својих односа и чините доброчинства. Ако се двоумите око нечега, најбоље је да се строго придржавате постојећих обичаја и друштвеног поретка. Тако ћете задобити трајну подршку, која ће се остати и онда када период ВЕЛИКЕ МОЋИ мине.

Приметићете да имате необично јак утицај и моћ у својим личним односима. То захтева велику одговорност. Они које волите имају поверења у вас и уздају се у ваше вођство. Осећајући се зависнима, у вама траже сигурност. Држите се сада строго традиционалних улога. Чак и најмања скретања од традиционалног би могла да се заврше у емоционалној катастрофи.

Тешкоће унутрашњег раста се превазилазе свешћу о сопственим недостацима. Не мислите да ваша моћ представља снагу карактера, нити да се њоме може оправдати сваки ваш став и мишљење. То је само још једно искушење на вашем путу. Да би у потпуности искористили све предности ВЕЛИКЕ МОЋИ, обратите посебну пажњу на правовремено, прикладно и благо понашање. Пружајући другима могућност просветљења и напретка, ви тако јачате и своје сопствено здравље и благостање.


ЋИЕН, небески чврст, у нижем триграму, утире беспрекорни пут врлине. Снажно кретање, ЏЕН изнад, га извршава. Када добијете овај хексаграм без променљивих, морате установити хармонију Сопства и традиционалних идеала, која ће вас, без обзира на ваше мишљење о општеприхваћеним вредностима, уравнотежити. То је апсолутно потребно да би на крилима ВЕЛИКЕ МОЋИ полетели изван околности које су почеле да вас гуше.


Покретне линије

Линија на врху:

Тако сте далеко отисли у својим жељама да се сада налазите у ћорсокаку. Оно што покушавате само још више погоршава ситуацију. Немогућност остварења ће вас на крају натерати да се саберете. Онда ће се читава ствар решити сама по себи.

Пета линија:

Сада треба да напустите један тврдоглав став пун предрасуда. Није више потребно доказивати било шта. Напредовање се одвија с лакоћом; велика снага није ни потребна.

Четврта линија:

Када радите на остварењу свог циља без нарочитог разметања снагом, постижете изузетан ефекат. Сметње бивају уклоњене, а енергија остаје сачувана. Срећа.

Трећа линија:

Само се неваспитани људи шепуре својом снагом и разметљиво је демонстрирају. То носи за собом мноштво непотребних заплета и коначно, опасност. Не истрајавајте у таквом понашању. Прикривена снага у овом тренутку оставља највећи утисак.

Друга линија:

Скромност је сада кључ за трајни успех. Не дозволите себи да постанете превише сигурни у себе пошто сте наишли на тако мало отпора. Користите пажљиво своју снагу.

Линија на дну:

Мада имате снаге, настављање са плановима било би погрешно. Немојте форсирати ствари јер нисте у повољном положају да их успешно завршите.