35


Напредак

Напредак
Ђин

Овај хексаграм описује време брзог НАПРЕТКА читавог друштва, који покреће једна изузетно сјајна и просветљена индивидуа. Њој ће, заузврат, бити додељена признања и висок и утицајан положај. Њене ће врхунске вредности признати и особе од ауторитета и њени следбеници.

Најбоље је сада ставити себе и своје идеје у службу општег добра. Ако сте вођа и имате могућност да реализујете прогресивну акцију, остварићете огроман успех. Налазите се у средишту великих друштвених и политичких промена. Углед који сада стекнете гурнуће вас на положај од изузетног значаја. Ако све време одржавате један савестан и племенит однос према друштвеном НАПРЕТКУ, ваша околина ће вас подржати и следити ваш пример. Савесно делање ће вас сада сигурно приближити особама на високим положајима. Можете им приступити без икакве бојазни. Ваша интелигенција и свесност биће одмах уочени и ви ћете напредовати. Ваше сугестије оставиће велики утисак на све.

У време брзог НАПРЕТКА комуникација је од огромног значаја. Било би мудро да останете у блиском контакту са свим друштвеним нивоима. Постарајте се за потребе других, и истрајно подржавајте прогресивна кретања. Потврдите себе тако што ћете узети активно учешће у друштвеним збивањима.

У личним и породичним односима на помолу је сјајна прилика за добру комуникацију и међусобно слагање. Највреднији аспекти породичног живота излазе на видело када сви чланови пружају подршку индивидуалним настојањима, а индивидуална постигнућа доприносе угледу и НАПРЕТКУ породице. Овде нема места за љубомору и она је непожељна. Јер, ви и ваши ближњи можете сада да иступите као удружена снага и тако својој заједници донесете углед и моћ.

Неговањем алтруистичких мотива, човек постаје неодољиво привлачан за људе. Неговањем искрених и оданих односа, он добија на снази карактера. У свом унутрашњем развоју он постиже НАПРЕДАК тек пошто дубоко проникне у свој однос према људима. Зато, запазите какво је ваше понашање према онима изнад вас, као и према вама равнима. Ако уочите пут како да својим понашањем допринесете НАПРЕТКУ и једних и других, онда тај пут неминовно води ка просветљењу.


Јасност у горњем триграму, ЛИ, уздиже се изнад триграма КУН, у нижој сфери, сфери људских делатности. Када се догоди да добијете НАПРЕДАК без променљивих то означава чврсту и трајну позицију. Трајни склад је темељ на коме можете саградити ваш филозофски поглед и морал. Будућа настојања сада могу да започну са једног вишег нивоа разумевања. Циљеви су вам племенити и истински вредни.


Покретне линије

Линија на врху:

Предузимајте оштре и агресивне мере само када тежите да дисциплинујете себе. Строга предострожност ће вам помоћи да избегнете грешке због којих бисте касније зажалили. Не покушавајте, међутим, да истим мерама утичете на друге, јер ћете патити, понижени у својој отуђености од људи.

Пета линија:

Без обзира на чињеницу да се налазите на веома утицајном положају, сада је мудро делати благо, одмерено, уздржано. Не размишљајте о могућим добицима, нити о узмаку. Наставите у маниру исправног НАПРЕТКА и бићете награђени добром срећом.

Четврта линија:

НАПРЕДАК се остварује посредством инфериорних личности или сумњивих средстава. Иако је могуће напредовати на овај начин, истина ће кад тад избити на видело. Све ово је врло ризично и можете доспети у опасну ситуацију.

Трећа линија:

Ваш НАПРЕДАК зависи од сарадње с другим људима. Узајамно поверење отклониће узроке за кајање.

Друга линија:

Ваш НАПРЕДАК није тако потпун као што замишљате. Спречио вас је један значајан разговор са особом од ауторитета. Ипак, предстоји вам неочекивана срећа ако устрајете у вашим напорима и останете беспрекорни у својим начелима.

Линија на дну:

Заустављени сте у напредовању јер остали немају поверења у вас. Не покушавајте да љутито терате по своме. Останите мирни и понашајте се племенито и срдачно. Усредсредите се на извршавање свог посла и избећи ћете грешке због којих бисте се касније кајали.