36


Цензура

Помрачење светлости
Минг Ји

Вама се директно супротстављају силе које угрожавају како ваша убеђења, тако и остварење ваших циљева. На несрећу, ваш положај у овој ситуацији није јак. Биће неопходно да се сада повинујете ауто-ЦЕНЗУРИ и склоните се. Морате прикрити своја осећања. Трудите се да споља изгледа као да сте прихватили непријатељску околину. Бескорисно је, па и опасно, сада јавно изражавати своја уверења јер, чинећи тако, само ћете призвати нове невоље. Међутим, ни једног тренутка немојте губити из вида своја начела. Ви знате своје циљеве. Од огромне је важности, у временима када они изгледају неоствариви, држати изоштрену пажњу на њима. Са оваквим ставом оснажићете карактер и доспети на положај са кога ћете моћи да се суочите са овим истински тешким временима.

Ако морате да вршите утицај на друге, чините то на један прикривен начин. Будите врло резервисани. Прикривајући своје мишљење, узвишени човек не представља опасност за своје непријатеље. На тај начин он не компромитује своја начела, и држећи се подаље од опасности, ипак врши суптилан утицај на друге. Кинези за овај хексаграм кажу: ”Узвишени човек користи своју памет тако што је прикрива”.

Време не погодује сукобу мишљења. Пустите ствари нека прођу, чак и онда када су у сукобу са вашим веровањима. Видећете да људи нису склони да прихвате ваше замисли. Прикривајући своја права осећања, наставите да се држите својих принципа. Мудрост је делати тако као да се човек наизглед слаже са својим непријатељем, а опет не чини ништа активно у његову корист. У најширем смислу, не предузимајте ништа велико и одгодите сваку политичку активност.

 Лао Це овај концепт објашњава на следећи начин:

Не показује се – зато је луминозан.

Не изјашњава се – зато је далек.

Не намеће се – зато успева у свему.

Не размеће се својим радом – зато истрајава дуго.

Управо зато што се не такмичи са светом – свет се не такмичи с њим.

Време није повољно ни за отворена разматрања о узроцима неслагања у личним односима. Ваши ближњи нису расположени да саслушају ваше идеје и прихвате ваша осећања. Нема места дискусији за сада.

Међутим, ако је лични и духовни развој у питању, оваква ситуација вам може помоћи да оснажите себе. Зато спремно прихватите лоша времена. Када се зло упорно одбија и игнорише, оно само још више јача у овом или оном облику. Добро и зло су подједнако делови космоса као и ноћ и дан. Много је лакше развити здраву личност када се зло препозна и прихвати као један вид испољења универзума.


Уколико нема промене, ЦЕНЗУРА сугерише да никада нећете имати велики утицај на предмет свог питања. Триграм ЛИ, јасноћа и светлост, понирући у КУН, пријемчивост и таму, бива потпуно апсорбован и заклоњен. То још значи да су ваши циљеви и уверења у складу са оним што је најбоље за ваш унутрашњи развој и да их не треба одбацити. Ограничени положај у коме се сада налазите је део ваше судбине. Кинези сматрају да је прихватање судбине једна од највећих човекових врлина.


Покретне линије

Линија на врху:

Текућа фаза је при крају. Лоша времена су ишчезла сама од себе и остаће само као успомена. Они који су некада контролисали ситуацију пашће у заборав.

Пета линија:

Ви очигледно играте важну улогу у овој ситуацији, а опет нисте у складу са њом. Нисте у стању да се ухватите у коштац са елементима који се противе вашим начелима. Прикријте своје идеале и наизглед се покорите постојећим силама. На крају ћете бити награђени.

Четврта линија:

У доброј сте позицији да јасно сагледате тренутну ситуацију. Ако вам се чини безнадежном и црном, што она вероватно и јесте, сада је коначно време да пронађете излаз из ње.

Трећа линија:

Суочили сте се са узрочником досадашњег погрешног размишљања, Околности су такве да без напора можете зграбити контролу над ситуацијом. Ипак будите пажљиви. Опасно је напречац одбацити стари, дубоко уврежен облик понашања.

Друга линија:

Уместо да вас онеспособи, неправда коју сте недавно доживели на својој стази, подстакла вас је да позитивно и енергично делујете у правцу општег добра.

Линија на дну:

Покушај да се уздигнете изнад недаћа своје средине биће дочекан непријатељски. Ако будете служили само својим личним циљевима, доводећи тиме у питање потребе друштва, бићете несхваћени и цензурисани. Толико је тежак ваш положај.