37


Породица

Породица
Диа Жен

Приликом заснивања породице, сви њени чланови се прихватају својих природних, утврђених улога. Њихови односи одишу узајамном љубављу, истинским осећањем одговорности и међусобним уважавањем, и добробит ПОРОДИЦЕ као целине постаје подједнако важна као и тежње сваког појединог члана. Кинези су високо ценили ову најмању друштвену јединицу. Они за хексаграм кажу: „Уведите ред у породицу и сви друштвени односи ће се правилно развијати”.

Када се улоге вође и следбеника правилно схвате и поштују, онда политички односи напредују. Вође, подједнако као и главе породица, треба да владају са ауторитетом који проистиче из унутрашње чврстине. И да воде рачуна о својим речима, и граде свој углед на здраворазумским поступцима. Следбеници који се таквима повинују, постићи ће много.

Пословним односима сада треба приступити као и ПОРОДИЧНИМ. Врлине као што су верност, поверење и покорност никада нису биле пожељне као у овом тренутку. Дела говоре гласније од речи, зато не трошите време или новац на празну реторику. Будите истрајни у својим намерама и препустите постојећем ауторитету контролу над ситуацијом.

Покушајте да оплемените своје друштвене односе прихватајући се само оних улога које ћете градити на спонтаној привлачности и поштовању других. Уображеност, разметљивост и лакташење сада би радили против вас. Ваша околина од вас захтева трајна и постојана начела. Бићете најуспешнији ако се окренете изворним вредностима и прилагодите им своје понашање. Неговањем важећих друштвених обичаја, ви стичете поверење и подршку своје околине.

Ослоните се на импулсе и спонтана осећања у личним односима. Ако желите традиционални ПОРОДИЧНИ однос, онда дозволите да се успостави јединствени ауторитет, а ви заузмите одговарајуће место. Уколико се, приликом преузимања појединих улога, распламса сукоб мишљења, а ви нисте спремни да попустите, онда ћете налетети на озбиљне проблеме. Јер, на ваш живот ће сада знатно утицати подршка ПОРОДИЦЕ.

Трудите се да сагледате све организације, било породичне, друштвене или политичке, као ПОРОДИЦЕ, и у оквиру њих, потражите за себе најприкладнији положај. Водите рачуна о природним датостима свог личног развоја, и одговорностима и дужностима које су својствене вашем путу, и тако ћете лакше постићи своје циљеве. Не преузимајте никакве наметнуте улоге. Такве би сасвим обесмислиле ваш живот.


ЛИ, јасноћа, из доњег триграма људских односа осветљава вишу област триграма СУН, продирућег дејства. У статичном облику, хексаграм ПОРОДИЦА казује да је вама ваша улога врло јасна. Ви, у ствари, зависите од те улоге да бисте постали снажни и делотворни у свету. И докле год је ваше понашање у складу с њом, нећете доживљавати невоље у вези са предметом вашег питања.


Покретне линије

Линија на врху:

Ви ћете напредовати у личном развоју. Ваш осећај одговорности према себи и другима донеће вам срећу и успех. Бићете признати и поштовани због својих увида и савесних дела.

Пета линија:

Огромна љубав струји у односу између вође и његових следбеника. Нема разлога да се избегава отвореност. Срећа проистиче из њеног благотворног утицаја.

Четврта линија:

Ако се обрати пажња на детаље у вези са економијом ситуације, уследиће срећа. Сваки скроман и понизан покушај да се допринесе благостању Ијуди, биће награђен успехом.

Трећа линија:

Да би се успоставио ред у ситуацији, треба ићи стазом умерености. Потребно је учинити компромис између немарне попустљивости и строге дисциплине. Међутим, уколико сте неодлучни, далеко је боље бити превише строг него дозволити да се уложени напори расплину у хаосу попустљивости.

Друга линија:

Немојте се предавати импулсима. Не грабите ништа силом. Уздржите се од акција које немају везе са вашим непосредним пословима. Срећа сада произилази из задовољења непосредних потреба ПОРОДИЦЕ.

Линија на дну:

Уколико у својим односима или настојањима, још на самом почетку успоставите јасне улоге и добро дефинисане системе, све ће се глатко одвијати. Чак ће и прилике које би иначе дале повода за свађу, проћи без кајања.