39


Препреке

Препреке
Ђиен

Када се текућа вода, симбол за тао, сусретне са неком препреком, баријером на свом путу, она застане. Расте пред препреком, увећава своју запремину, буја, да би је на крају преплавила. Ове ПРЕПРЕКЕ не настају изненада, већ су део изабраног пута.

Таква је и природа препреке са којом се сада суочавате. Она је део вашег пута и морате је превазићи пре него што наставите даље. Не осврћите се и не бежите, јер немате куд. Немојте покушавати силом да прокрчите себи пут јер би то водило у опасност. Да имате снагу потребну за то, не би ни консултовали пророчиште. Угледајте се, уместо тога, на воду: станите и прикупљајте снагу до тренутка када препрека више не буде представљала блокаду. А да би прикупили снагу, морате се ослонити на друге. У оригиналном тексту се каже: ”Било би корисно посетити великог човека”. Окупите око себе људе који вам могу помоћи, прикупите потребне информације из одговарајућих извора, или успоставите везу са својом божанском природом. Када касније, истрајно и исправно као и до тада, уђете у завршницу, остварићете успех и замашан напредак.

На свим путевима овог света, ПРЕПРЕКЕ се природно јављају. У вођењу политике или послова, препреке се морају уклонити чим искрсну. Правилно приступање сада подразумева одређену врсту препредености, пошто је ваш задатак да организујете следбенике, односно, да се подредите постојећој управи са циљем да успешно припремите пробој. У пословним стварима, сада је одлично време за упошљавање сарадника. Размислите добро с ким ћете удружити снаге. Нека то буду људи са пробојним квалитетима, који неће устукнути пред ПРЕПРЕКАМА на путу остварења далекосежних планова.

У друштву се сада тражи један савеснији наступ. Способност да се буде на правом месту у право време, никада није била значајнија. Ако вам околности иду на руку да се удружите са онима који вас инспиришу или вам помажу у вашим замислима, учините то. У друштву обратите пажњу на своје понашање, и уочите ПРЕПРЕКЕ које сами себи постављате.

Многе спољашње ПРЕПРЕКЕ заправо потичу изнутра. Било да оне избијају као одраз унутрашњих конфликата, или човек инстинктивно бира путеве оптерећене тешкоћама, у сваком случају, оне се морају савладати. У ово време ће се у Сопству такође распламсати унутрашња борба. ПРЕПРЕКЕ, које зовемо инхибицијама, блокираће даљи напредак. Не губећи пажњу, задржите конструктивне и позитивне мисли, и доживећете узвишену срећу.


Горњи триграм, КАН, тешкоћа, блокира напредак доњег триграма ГЕН, мировање. ГЕН као да медитира о суштини ове препреке. У свом статичном облику, хексаграм представља једну блокирану ситуацију. И, пошто су ПРЕПРЕКЕ на путу непопустљиве, очигледно је да сте их сами себи поставили. Из било ког разлога, ви блокирате сопствени напредак. Немојте грешити сваљујући кривицу на друге. Радије искористите ситуацију да би спознали Себе. Настојте да откријете због чега то радите, зашто сте одабрали баш такав пут. Разлог постоји.


Покретне линије

Линија на врху:

Иако вам се чини да можете да избегнете гужву око вас и усредсредите се на своје послове, нећете бити у стању да учините тако. Свакако ћете бити увучени у борбу. Угледајте се на путеве мудрих. То ће свима донети срећу.

Пета линија:

Чак ће и у најбезнадежнијим биткама ваша духовна снага привући помагаче. Та сарадња ће учинити да вам подухвати буду успешни. ПРЕПРЕКЕ ће попустити.

Четврта линија:

Да бисте прихватили изазов и сломили ПРЕПРЕКЕ са којима сте суочени, морате се ослонити на некога ко вам може помоћи. Неопходно је заједничко делање уз помоћ друге особе или неке организације. Усамљени маневри доживели би сигуран пораз. Уздржите се од појединачног иступа.

Трећа линија:

Ако занемарите своје тренутне потребе да бисте се ухватили у коштац са неком спољашњом препреком, у опасности сте да угрозите сигурност својих ближњих и можда чак подријете темељ вашег живота. Било би добро да се вратите у своје средиште и наново размотрите свој положај.

Друга линија:

Било то вама јасно или не, када служите неком већем циљу, обавезни сте да се по сваку цену сусретнете са ПРЕПРЕКАМА. Мада није препоручљиво у обичним стварима, то је добро у изузетним приликама. Кривица престаје.

Линија на дну:

Не покушавајте да уклоните препреку на свом путу. Повуците се и сачекајте да невоља прође. Знаћете да је дошао прави тренутак за акцију онда када се напредовање буде глатко одвијало.