41


Опадање

Смањивање
Сун

Клатно се опет померило, овога пута у смеру општег ОПАДАЊА. А пошто се у ОПАДАЊУ назире почетак једног будућег раста, начин како се сада владате је од највеће важности. Имајте у виду да је ово опадање у складу са космичким намерама, и стога савршено природно и незаобилазно. На крају ћете ипак имати користи од жртви које будете принели.

Прихватите ОПАДАЊЕ и прилагодите му се. Поједноставите начин живота. То ће вас спречити да почините озбиљније грешке и помоћи вам да развијете један осећај за правовремено делање. Ако држите да је ОПАДАЊЕ неприхватљиво, и наставите да се понашате као у време изобиља, починићете озбиљну грешку и изгубити додир с реалношћу.

Једноставно понашање је сада од јединственог значаја за ваш унутрашњи развој. Треба да измените неке ставове и пригушите инстинктивне и страствене пориве. Чак и у најинтимнијем Сопству мораћете да економишете у складу са постојећим ОПАДАЊЕМ животне снаге. Уколико нормално функционишете уз велику напетост, сада је час да то промените. Постаните свесни претераних емотивних реакција. Ако се одрекнете самоповлађивања на инстинктивном нивоу, виши аспекти ваше природе добиће на снази.

Овакав рад на Сопству лежи у основи свих световних ствари. ОПАДАЊЕ је постало очигледно већ онда када су се проредили друштвени контакти. Зато сада немојте да форсирате догађаје и гурате напред као да се ништа није променило. Уместо тога, усмерите своје енергије ка унутра и искористите их за постизање личних циљева. Успех долази кроз искрену преданост и једноставност.

У пословима се овај период најизразитије очитује кроз материјални губитак; губитак новца или ствари. А опет, и у тим областима се предвиђа успех ако останете самоуверени, отворени и посвећени текућим пословима. Упамтите, време жртвовања ће проћи. Клатно ће опет замахнути у позитивном смеру.

Лични односи ће вам у будућности доносити мање узбуђења и задовољстава него у прошлости. Комуникација између вас и ваших ближњих постаће површнија, а биће вам и ускраћене и неке информације. Ако већ нисте у стању да разгорите стари плам, немојте се због тога постати љутити или провокативни. Само поједноставите своје односе прикладно периоду ОПАДАЊА. Будите што пријазнији према ближњима и радите на оплемењивању свог карактера.


Доњи триграм, ДУЕИ, разузданост, притиснут је страховитом тежином ГЕН-а, планине, горе. У статичном облику хексаграм ОПАДАЊЕ имплицира да ваша осећања и реакције нису у складу са временима. Без обзира на ваше питање и ваше циљеве уопште, мораћете да прихватите реалност ОПАДАЊА и прилагодите своје понашање. Пре него што се ствари промене на боље, треба штедети у испољавању јаких емоција.


Покретне линије

Линија на врху:

Својим циљевима обухватите шире и универзалније тежње. Временом ћете стећи подршку људи. Кроз своје успехе ћете доспети у центар пажње. Прихватите нов друштвени положај и одговорност то ће донети корист многима.

Пета линија:

Ви сте изабраник судбине. Ништа вам не стоји на путу. Невидљиве више силе су вас довеле у ову ситуацију. Не плашите се ничег. Срећа.

Четврта линија:

Ако сада препознате своје недостатке и лоше навике и учините озбиљан покушај да их уклоните, приступиће вам пријатељи и помагачи. Скромност с ваше стране сада отвара врата племенитим односима и задовољству.

Трећа линија:

Најприсније везе су сада могуће само између двоје људи. Троуглови рађају љубомору и неповерење и на крају се растурају. Онај ко остане сам, потражиће пријатеља. Време је за успостављање нове равнотеже.

Друга линија:

Када помажете другима, пазите да не изгубите своје достојанство. Ако природа задатка умањује вашу снагу или компромитује ваша начела, или ако морате да жртвујете своју личност да би задовољили надређеног, онда се понашате срамотно. Само дела која не унижавају ваше Сопство су вредна напора.

Линија на дну:

Када се нађете у положају да помогнете другима или да вама неко пружи помоћ, водите рачуна да не претерате у давању или примању. Превелико давање или узимање може да резултира неравнотежом. Размислите добро о томе пре него што учините први корак.