42


Добробит

Увећање
Ји

Изузетно велика количина енергије струји постојећом ситуацијом. Тако многе ствари постају могуће, чак и врло тешки подухвати. Сада је важно да добро искористите ово време, јер ће се услови променити. Следите своје свакодневне циљеве и будите истрајни у томе. Да би остварили успех наговештен овим хексаграмом, имајте на уму да ваши циљеви треба да донесу ДОБРОБИТ читавој заједници. Енергија која вам је доступна може се корисно применити само на племенита настојања.

Ако сте вођа, послодавац, директор или нека друга утицајна фигура у заједници, сада је повољно време да покажете великодушност према подређенима. Можда ће се од вас захтевати да жртвујете нешто од свог личног иметка за туђу добит. Оваквим гестовима се остварује изузетна ДОБРОБИТ за читаво друштво. Људи, дирнути вашим понашањем, одано и пожртвовано посветиће се заједници. Кинези за овај хексаграм кажу: ”Исправно владати значи служити”.

Они који се баве политичким и пословним стварима ће сада моћи успешно да искористе тај мото за сопствену ДОБРОБИТ, под условом да су им циљеви часни. Време је, између осталог, идеално за добротворни рад. Оно ће вам отворити путеве ка још неистраженим подручјима потенцијалног напретка. Племените акције ће обогатити и друштвене, породичне и личне односе.

А можда су вам циљеви сада окренути ка унутра, ка личном развоју ? Због обиља добронамерних утицаја који вас окружују, пружа вам се изванредна шанса за саморазвиће. Било да желите да прекинете са старим навикама или да започнете нове активности, сада су снаге правилно распоређене. Ово је посебно повољно време да прекинете са самоповлађујућим навикама и учврстите у себи здрав темељ кроз црту суштинске доброте, осећај за егзистенцијални смисао и перспективу живљења. Када одбаците лоше навике, видећете да у вама могу ухватити корена бољи и напреднији облици понашања. Самосвест и самодисциплина су кључеви оваквог преображаја. А људска доброта његов резултат.


ДОБРОБИТ у статичном облику сугерише потребу за једном финијом перцепцијом стварности. Доњи триграм, ЏЕН, покрет и раст, појачава своје дејство услед благотворног утицаја СУН-а, истрајних напора, горе. Спремите се да усвојите савет или информацију о томе шта се очекује од вас! Један једини напор неће бити довољан; ситуација захтева непрекидну великодушност. Доказујући своју преданост у свакодневном животу, на крају ћете доживети успех.


Покретне линије

Линија на врху:

Мада се чини да располажете правим средствима да остварите ДОБРОБИТ за друге, то уистину није тако. Нисте у складу са захтевима времена. Изгубићете утицајни положај и постати мета напада. А то је заиста несрећа.

Пета линија:

Једно истинско доброчинитељство с ваше стране, нешто што сте учинили или ћете учинити без размишљања о личном добитку, обезбедиће вам признање.

Четврта линија:

Имате прилику да посредујете између некога на вишем положају и оних испод вас, које заступате. Ако вам је излагање разумно, и у њему ДОБРОБИТ свих заинтересованих постављена на прво место, ваш савет ће бити прихваћен. Ова утицајна улога имаће далекосежно дејство.

Трећа линија:

Налазите да можете извући ДОБРОБИТ из околности које се могу сматрати несретним. Држање до ваших начела, без обзира на све, није за осуду.

Друга линија:

Пошто сте отворени за вредне циљеве и стремљења, ви сте успешни у својим подухватима. Изгледа да вас је задесила велика срећа. Можете продужити овај сретан период ако задржите нормалну структуру свог живота. Немојте чинити нагле и самоуверене кораке.

Линија на дну:

Благословени сте позитивном енергијом довољно великом да приступите једном значајном задатку, кога, у неким другим временима, не бисте могли да испуните. Успех вас очекује уколико вам је циљ праведан и може да донесе ДОБРОБИТ другима. Промислите пажљиво. Ако тако учините, ваш углед неће бити укаљан.