43


Одлука

Одлука
Гуаи

Силе које вас угрожавају је могуће победити без примисли о повлачењу, сасвим отворено, и без насиља. Сада не можете ступити у отворену борбу, јер када признате непријатељеву снагу, ви је још више јачате. Зато је порекните, износећи јавно једну чврсту ОДЛУКУ да ћете се развијати у правцу онога што је добро за вас.

Компромис није могућ. Одлука треба да потиче из срца и да буде изговорена пред вашим пријатељима, породицом и читавом заједницом. Нека други буду упознати с вашим намерама да превазиђете тешкоће. Делајте ведро, сталожено и с ауторитетом, јер једино оптимизмом ћете стећи психолошку предност какву, на пример, има шампион такмичења над својим противником. У овакву борбу улази се без страсти, емоција или агресивности, али са вером, унутрашњом истином и одлучношћу која не зна за пораз. И тако треба да се настави све док ништа више не стоји на путу напретка.

Ваш однос према друштву у целини сада захтева да јавно изнесете своју истину. Отворена истина може бити опасна, али опасност, како истиче хексаграм бр. 29, може понекад да буде од користи. Ово би се могло да се односи на неки судски процес или јавно иступање коме је циљ извршење промене. ОДЛУКА захтева мирољубиве, ненасилне методе. Ваше понашање треба да је пријатељско али бескомпромисно. Упамтите, ви се бавите истином, и зато занемарите све остало.

У својим личним односима, ви сада можете отворено да изнесете своју ОДЛУКУ да превазиђете тешкоће и кренете у конструктивном правцу. Таква отвореност ће сигурно ојачати споне међу вама. А ако се бавите децом, уместо да критикујете, усредсредите се на оно што је могуће остварити.

Међутим, немојте својом правдољубивошћу прикривати у себи оне исте мане које осуђујете. Против корупције се не можете борити корумпираним личним мотивима, неправедношћу и себичним интересима, или лажима и скривеним обманама. У процесу доношења јавне ОДЛУКЕ морате отворено да проучите све аспекте Сопства. Ако сте испуњени самољубљем и таштином, рашчистите са тим особинама да бисте могли да продужите даље. Ако су вам пресушили извори новца или информација, иницирајте нову размену да би оживели њихов проток. Човек који не даје, не може ни да прима.


Велика моћ у доњем триграму, ЋИЕН, небо, стимулише ДУЕИ, отвореност и реч, горе. Добијање овог хексаграма у непромењеном облику указује на то да, какво год да је питање, ваша борба је изнутра. Донесите вербалну ОДЛУКУ да ћете одбацити стара схватања и кренути да истражујете нове идеје. Само кроз одлучно, постојано и неприкривено напредовање остварићете промену.


Покретне линије

Линија на врху:

Опасност долази од зрна зла у вашем Сопству, можда од неке самообмане или уображења која вас заслепљује. То ће вас навести на грешку управо онда када будете мислили да можете да се опустите у својој одлучности, и наставите без помоћи. Несрећа.

Пета линија:

Ако сте намерили да збаците противнике са моћних положаја, потребно је да донесете велику ОДЛУКУ с непоколебљивом решеношћу. Корени опозиције сежу дубоко и, уколико нису потпуно уништени, поново ће ојачати. Успећете ако будете савршено спокојни.

Четврта линија:

Пробијајући се напред, наилазите на препреку за препреком. Дошли сте до стадијума када се више не можете зауставити. Ако бисте у овим тешким временима дозволили другима да воде, ваши би се проблеми решили. Овакав савет је, међутим, бесмислен, јер ви не желите да будете вођени!

Трећа линија:

Своју борбу морате водити сами. Чак и ако вам читава околина пружа подршку, битка је ипак само ваша. Да бисте превазишли тешкоћу, морате јој се на тренутак препустити. Сагињање кичме не изгледа лепо и бићете у први мах несхваћени, али ваше понашање на крају неће бити за осуду.

Друга линија:

Најбоље би било да сада непрекидно развијате опрез и унутрашњу снагу. Будите опрезни као да сте непрекидно у опасности. Кроз повишену свесност ви постајете довољно сигурни у себе да можете да превазиђете све.

Линија на дну:

Без обзира на вашу чврсту одлуку, почетак је увек тежак и опасан. Будите сигурни да сте дорасли задатку. Једна грешка би сада могла да вас страховито кошта. Било би боље поново размислити о свему.