44


Искушење

Сусрет
Гоу

Једно наизглед безазлено, али потенцијално опасно ИСКУШЕЊЕ је на видику. Како може један споредан чинилац да угрози ситуацију која је у току ? Како може та безначајност да преузме контролу и унесе хаос у једну уређену средину? Треба само да се препустите ИСКУШЕЊУ и сазнаћете. Придајући значај злу, ви му поклањате моћ над својим животом. Мада се овакви сусрети не могу избећи, ви сада можете спречити да добију на снази.

Чак и у устаљеној и опуштеној друштвеној колотечини, треба се сада чувати од подржавања сумњивих идеја или особа. Нека ваши ставови и осећања буду јавни и свима познати. Управо у политичким сферама оваква искушења представљају највећу опасност. Какве год да су околности, немојте никада давати подршку људима који гаје инфериорне идеје. Не подржавајте одлуке које вам се чине мање вредним, и јавно се супротставите особама које их заступају. Ваше ће речи сада имати тежину.

У пословним стварима, оно што намеравате да учините или што вам је предложено је, све у свему, јалово. Не само што ћете изгубити драгоцено време него ћете и запасти у опасне проблеме. Без обзира да ли се ради о брзом обрту новца или о каквој атрактивној али непровереној понуди, највероватније ћете на крају имати више губитака него профита. Изразите гласно своје мишљење по питању ИСКУШЕЊА и ваш пример ће постати узор једне успешне пословне политике.

Не очекујте сада много од личних односа, поготово ако се ради о особама које скоро упознали. Неизбежни сукоби изнеће на видело недоличне ствари. Оригинални текст посебно истиче ”не жени се жене поседују моћ”, што се односи на особу сумњивих начела која експлоатише ситуацију. Последице нису предвидиве. Отворено изразите своја уверења и жеље у вези својих односа, и растераћете искушења која вам прете.

Сопство се сада по први пут сусреће са једним новим, непознатим, наизглед безопасним самоповладивањем. Унутрашње ИСКУШЕЊЕ је најтеже савладати. Човек на основу многих самоповлађивања развија наглашено лоше и тврдокорне карактерне особине, или жестоки унутрашњи конфликт. Зато је најбоље да примените самодисциплину: повремене сусрете са оваквим слабостима треба строго контролисати.


СУН, продорни утицаји из доњег триграма људских односа, делују у спрези са великом креативном снагом триграма ЋИЕН, горе. У статичном облику, ИСКУШЕЊЕМ је представљен један динамични међуоднос, који се најбоље огледа у плодоносном сусрету између позитивног и негативног. Из оваквог сусрета се рађају велике ствари и успоставља се ред. Он може да се испољи кроз унутрашњу обнову, изненадно просветљење или увид о правом значењу спољашњег света. Уколико понашање остане исправно и честито и никаквим се обманама или лукавствима не изазива неравнотежа, онда ИСКУШЕЊЕ може да означава почетак једног потпуно новог раздобља.


Покретне линије

Линија на врху:

Чак и ако се оградите од нечег недостојног и јавно га одбаците, оно се неће повући. Људи ће мислити да сте ташти и блазирани. Било би практичније и мање понижавајуће да се мирно повучете. Без обзира на све, не могу вас кривити за ваше поступке.

Пета линија:

Да би постигла жељени резултат, узвишена особа се сада ослања на исправност својих начела и снагу свог карактера. Она дела тихо и мирно из своје унутрашњости. Њена воља је у складу да космосом и она погађа свој циљ.

Четврта линија:

Немојте постати блазирани и изгубити контакт са особама на нижим положајима. Можда ће вам једном њихова помоћ и подршка бити потребни. Ако не комуницирате са њима данас, они неће моћи да вам пруже помоћ сутра. Па ће уследити несрећа.

Трећа линија:

Мада сте у искушењу да упаднете у једну инфериорну ситуацију, нешто вас ипак у томе спречава. Сада морате да решите тај унутрашњи сукоб. Уложите у то много размишљања, стекните неке увиде и тако ћете избећи грешку.

Друга линија:

Држите ситуацију на оку. Обазриво контролишите слабе тачке и немојте допустити да постану видљиве. Ако постану видљиве, изгубићете своју нит.

Линија на дну:

Пружа вам се шанса да обуздате неки инфериорни елемент и спречите ширење његовог утицаја. Немојте подлећи искушењу и дозволити да се ствари спонтано развијају. Ако га игноришете, проблем неће нестати, него ће добити на озбиљности. Делајте одмах.