45


Окупљање

Окупљање
Цуеи

Окупљање групе је основа ове ситуације. Чланови групе се окупљају на основу заједничких веза или циљева. ОКУПЉАЊЕ може да буде поновно уједињавање људи на основу истог порекла породично, или религијско, или на основу неке друштвене конвенције пословно или политичко.

Основни кључ разумевања и хармоничног усклађивања са групом лежи у проматрању и налажењу њеног центра. Свако друштво се окупља око вође или заједничког циља. Било да сте ви тај вођа или један од неколицине људи који теже остварењу заједничког циља, ваша приврженост групи је сада од огромне важности.

У време ОКУПЉАЊА сваки члан енклаве мора да негује у себи осећај заједништва и лојалности. Раскол међу члановима ствара фракције, а то слаби групу као целину. Групне везе би требало, путем одговарајућих моралних начела и непрекидног стремљења ка све већим постигнућима, непрестано одржавати и учвршћивати.

У пословању или групној политици, морате бити сигурни да су задати циљеви часни, те да влада поверење у вође. Сада можете спремно приступити особама од ауторитета. Доживећете успех. Можда ће други од вас тражити да жртвујете нешто за опште циљеве. У том случају треба да утврдите да ли у свом срцу гајите непоколебљиву пожртвованост. Жртва коју бисте сада принели, могла би да вам донесе велику срећу.

Право је време за јачање личних односа. Сада се можете друштвено или породично зближавати без сметњи. Процените квалитет својих односа. Самопосматрање у оквиру групе доводи до убрзаног ширења свести. Оригинални кинески текст истиче да, ”посматрањем начина по коме се окупљање одвија, ми можемо спознати унутрашње тенденције неба и земље и свих ствари. ”

Унутар Сопства сада као основна карактерна црта доминира снага која обједињује мисли и акције. Када не следите свој тао, ви то доживљавате као неодлучност, унутрашњи конфликт или болест; а када следите, као самопоуздање и здравље.


Триграм ДУЕИ, радост, у потпуности се реализује када је КУН, савршена пријемчивост, у основи. Без промене, хексаграм ОКУПЉАЊЕ имплицира да су ваши циљеви, ваш развојни потенцијал, па и читав став према животу, повезани на неки начин за групну свест, за породицу или друштво у целини. У овом положају је мудро укључити се у групне ритуале и подухвате. Да би постигли још већи успех, потражите вођу и искажите му верност, и на тај начин ћете допринети групи и учврстити свој положај у њој.


Покретне линије

Линија на врху:

Сваки покушај да се оствари јединство биваће одбијен. Биваћете осујећивани јер су ваше намере погрешно схваћене. Радије се окрените себи и покушајте да докучите узроке ове дисхармоније. Унутрашња усклађеност са Сопством ће ојачати ваш положај и јединство ће, после свега, ипак уследити.

Пета линија:

Особа на овом положају има велику моћ и утицај у групи. Људи се због тога окупљају око ње. Да би задобила поверење групе, она мора стално да доказује своје врлине и квалитете вође. Чинећи тако, она постиже своје циљеве.

Четврта линија:

На овом положају ви се повезујете са другима да би заједно служили већем циљу. Оваква жртва ће донети лични успех.

Трећа линија:

Покушај да се оствари јединство је осујећен и група се затвара. У свом следећем покушају да јој приступите, бићете осрамоћени. Ако вам је, упркос свему, много стало до тога, можете постићи свој циљ тако што ћете се удружити са неким утицајним чланом групе.

Друга линија:

Осећате да сте мистериозно привучени одређеним људима или подухватима, мада то није оно што сте за себе планирали. Попустите свом импулсу. Веће и невидљиве снаге су овде умешале своје прсте, и срећа ће се остварити ако им се приклоните.

Линија на дну:

Оклевање да се у потпуности уједините са другима и посветите се заједничким циљевима, уноси неодлучност у ваш живот. Само ако продрете у центар збивања, решићете тај проблем. Потражите вођу, односно централну покретачку снагу. Ако сада затражите помоћ, добићете је.