47


Тешкоћа

Тешкоћа
Кун

Све физичка збивања, као природни процеси, пролазе кроз периоде процвата и ТЕШКОЋЕ. И друштво прати исте законе. Погрешно је сматрати да је оно што је човек створио вештачко, то јест неприродно. Овакве погрешне концепције су управо оно што раздваја појединца од његовог тао-а. А баш сада је од пресудне важности задржати тесну повезаност са таом.

УСПОН, хексаграм бр. 46, запао је у ТЕШКОЋЕ. У питању је очекивани развој догађаја. Он ће донети тешке, али не и нерешиве проблеме. Људи изузетних квалитета могу сада доживети успех. Када се суочите са тешкоћом, задржите емоционалну стабилност и оптимизам. Држите своје страхове под контролом. Ако допустите да вас савлада несигурност, изгубићете корак с временом, а тако и са самим собом. Тренутна ТЕСКОЋА била је судбински предодређена. Кинези су измислили јединствену формулу за превазилажење тешких околности: ”Узвишен човек ризикује живот да би остварио своју вољу”. Тако ТЕШКОЋА може да допринесе унутрашњем јачању и доведе до успеха.

У свим световним стварима биће потребна изузетна воља да се би се успело. Ваш главни проблем је у томе што ваше речи немају никакав утицај на друге. Штавише, нико вам ни не верује. Да бисте избегли непријатељства и пометњу, пређите с речи на дела. Када се нађете у друштву потрудите се да не говорите превише. Нека ваша дела говоре место вас. Снага и одлучност вашег карактера испољиће се и кроз вео тишине. Истина ће тако свима постати очигледна.

Када процењујете пословна и политичка питања, имајте на уму да су Кинези ову ситуацију поредили са шумским дрветом које расте на тесном простору, спречено да се разграна. Спутаност и ТЕШКОЋЕ се превазилазе само одлучном вољом. Као што је за дрво од животне важности да досегне светлост, тако се узвишени човек мора непоколебљиво ослонити на своју вољу. Не допустите инфериорним тежњама да вам поткопају самопоуздање и оптимизам. Истрајте у својим настојањима.

Односи су такође подлегли исрпљујућој муци ТЕШКОЋЕ. Онда када се двоје људи уплету у кобну мрежу тлачења и угњетавања, обоје морају да буду безрезервно привржени односу да би га сачували. И опет, речи ту не значе ништа, и изазивају још већу збрку.

И ваш унутрашњи развој и ваше физичко здравље могу да имају користи од ТЕШКОЋЕ. Упамтите, ако клонете духом, све је изгубљено, зато се клоните негативних и песимистичких мисли. Пошто вам спољашње околности не иду на руку, у жижу интересовања долази ваш унутрашњи развој. То је сада ваша основна дужност и одговорност.


ДУЕИ, задовољство, у горњем триграму космичких идеала, није у додиру са триграмом КАН, тешкоћом, у доњем триграму људских односа. Када не добијете ниједну покретну линију то означава да сте, у односу на своје питање, потлачени преко сваке границе издржљивости. Непрекидна ТЕШКОЋА стварно је напорна. Ваше речи немају значаја. Мало тога можете да учините да бисте значајно изменили ситуацију. Само вам унутрашња снага помаже да истрајете. Је ли то вредно напора ?


Покретне линије

Линија на врху:

Не допустите да на основу тешкоћа које сте доживели у непосредној прошлости, створите предрасуде о будућности. Ако постанете цинични или некритични, изгубљени сте. Побољшајте свој став и ситуација ће напредовати. Срећа.

Пета линија:

Ваша средина ограничава проток информација. Бирократија стоји на путу напретка. Помоћ бива ускраћена онима којима је потребна. Све што можете да учините је да задржите смиреност док ствари не крену на боље.

Четврта линија:

Ваш положај отежава ваш напредак. Мада вам намере нису ложе, ипак вас искушења скрећу с пута. То је помало срамотно, али ћете постићи свој циљ.

Трећа линија:

Безразложно сте ставили себе у потлачен положај. Изградили сте поверење у ствари које вам нису од користи. Занемарујете своје основне потребе, мада то очигледно доноси ложу срећу.

Друга линија:

ТЕШКОЋА проистиче из осећања презасићености. Превише се олако препуштате задовољствима. Покушајте да се предате нечем смисленијем. Алутристичка дела ће вам донети олакшање.

Линија на дну:

У опасности сте да упаднете у клопку несрећних околности. Обесхрабрени сте. Обесхрабреност ће условити пораз уколико одмах не прекинете с тим.