48


Извор

Бунар
Ђинг

Хексаграм представља дубок и неисцрпан, божански надахнут извор бивствовања људске расе. И мада људи лутају кроз многе духовне или политичке пределе, истражујући различите филозофске правце и похађајући разноврсне школе, на безброј начина мењајући своја опажања они увек морају да се врате своме ИЗВОРУ да би остварили своју истинску природу. У оригиналној кинеској верзији текста овај хексаграм се зове Бунар. У њему се утврђује да: ”Локација града се може променити, али бунар не. Вода у њему не може опасти нити порасти. ” ИЗВОР садржи колективну истину човечанства и преноси је даље. У њега се уливају сва искуства јединке, и поново се изливају у њену истинску природу. Смисао или ИЗВОР људског битка је једна од основних тема кинеске филозофске мисли.

Конфуције, тај одиста велики кинески филозоф, је говорио: ”Ако своје мисли усмерите ка извору људскости, бићете ослобођени од зла. ”

Текст хексаграма наглашава да ће, уколико се не докучи крајња порука ИЗВОРА, уследити несрећа.

ИЗВОР се нарочито односи на друштвене и политичке системе човечанства. Овакве организације се морају градити и планирати на темељу човекових природних предиспозиција. Природан поредак истинито одзвања у срцима људских бића, јер задовољава очекивања и подмирује потребе свих. Да би вођа могао да организује људе на исправан начин, потребно је да поседује изузетну личност. Ако себе сматрате вођом од великог формата, уверите се прво да ли умете да ослушнете истинска осећања својих сународника. Непромишљен вођа, или пак онај који не осећа људе, не може остварити добру управу, па ће несрећа неминовно уследити. Сво друштвено зло и сви друштвени сукоби настају управо зато што вођа није био ”прави човек”. Прави вођа се може препознати и по својој способности да подстакне своје следбенике на висока индивидуална постигнућа и међусобну сарадњу.

У друштвеним односима покушајте да развијете интуитивно поимање природе својих сународника. Ако будете процењивали људе без удубљивања у ИЗВОР људских побуда, ваши закључци ће бити плитки и кратковиди. Будите опрезни, међутим, и не препуштајте се генерализацијама и догматском размишљању. Не заборавите, безбројне су варијације на људску тему.

У својим личним односима, покушајте да уочите биолошке и социолошке компоненте које вас зближавају са другима, уместо да се ограничавате на оно што се тренутно дешава. Постоји универзална истина која спаја одређене индивидуе. Откривање вечног ИЗВОРА те истине води у просветљење, а ускогруди приступ у несрећу.


СУН, продирање, у доњем триграму људских односа се лагано успиње у горњу сферу триграма КАН, дубине. Без променљивих линија ИЗВОР означава да је потребно да више људи сарађује на истом циљу. Темељно изучите онај аспекат људске природе који је важан за ову ситуацију, а затим примените своје увиде на организовање и спровођење свог плана.


Покретне линије

Линија на врху:

Сада можете доживети изузетну пуноћу и остварење ако се посветите саветовању других. Тако ће ваш живот постати узвишено срећан.

Пета линија:

Ви у себи носите велики потенцијал за дубоке увиде и мудрост. Овај дар је знак изузетног вође. Овакве способности и увиде морате, међутим, применити на дневни живот, да би успешно наставили свој развој.

Четврта линија:

Дошло је време да се повучете и реорганизујете свој живот, или поново процените своје циљеве. Ово значи да тренутно не можете преузети активну улогу у животу других. Међутим касније ћете бити поново у стању да се на тај начин активирате.

Трећа линија:

Можда превиђате неку шансу која вам се пружа или вас, и ваше таленте, превиђају други. То је врло несрећно. Да су важе способности на време уочене, и ви и сви људи око вас би од тога имали користи.

Друга линија:

Пошто не пласирате своје способности и таленте на начин вредан уложеног времена, пролазите светом непримећени. Пошто нисте у стању да одговорите захтевима времена, ваши се таленти расипају. Једном када то постане важно, нећете моћи да испуните своју функцију.

Линија на дну:

Превише се ослањате на сопствене идеје и опажања и зато не можете много да понудите другима у погледу подршке. А, када нема размене са другима, постајете отуђени и бивате заборављени.