49


Промена

Револуција
Го

Делатне силе хексаграма ушле су у отворен међусобни сукоб и отвориле пут ка промени. Сада је важно уложити максимум труда да би се промена успешно привела крају. Људи се плаше промене јер не познају њен утицај на будућност; зато, кад се појави истинска потреба за ПРОМЕНОМ, то изазива озбиљне недоумице. Недвосмислено и разборито понашање, као и велика пожртвованост, потребни су да би се намере оствариле. Ако поступате коректно, крајњи резултат може да води у једну нову, прогресивну еру.

Да не бисте стагнирали и тако погоршали постојећу ситуацију, потребно је да извршите њен преображај. Као прво, уверите се да је преображај нужан. Опипајте какво је расположење људи око вас. У разговорима обратите посебну пажњу на реакције других. Покушајте, дакле, да предосетите потребе своје околине и уверите се да није реч само о пролазном расположењу, беспредметном фантазирању или делању које произилази из себичних мотива. ПРОМЕНУ не треба предузимати уколико није стварно неодложна а неодложна промена ће просветлити људе и дати им подстицај за будући рад.

Као друго, будите сигурни да је приступ ПРОМЕНИ правилан. Да би имала видљиве ефекте, промена треба да се одвија постепено, корак по корак. Не срљајте! Не ради се о наглој револуцији, него о брижљиво припремљеном преображају. Све време пратите гибања космичких сила и ускладите са њима сваку вашу акцију. Биће вам потребна велика истрајност и зато је коректност у свему главни фактор успеха.

Коначно, ваша способност да правовремено делате одлучиће о коначном исходу. Веома је тешко објаснити разлоге за промену јер резултати промене постају очигледни тек пред сам крај. Да бисте сада стекли подршку других, морате делати у право време. На први наговештај могућег раздора брзо реагујте, прекидајући са застарелим и крутим правилима, и градите, кад год су прилике повољне, једну јасну представу о будућности. Чим увиде да су вам делатности конструктивне, људи ће почети да вам верују. Тиме ћете добити на угледу и утицају.

И ваши лични односи вапе за једном револуционарном ПРОМЕНОМ. Можда ће негде искрснути сукоб мишљења или ће неко агресивно покушавати да успостави контролу над ситуацијом. То се догађа због тога што се указује потреба за јединственом,        сређеном визијом будућности. Ако ствари потпуно измакну контроли, ви онда сасвим измените природу свог односа.

А можда сте захваћени једном свеопштом револуционарном променом ? Требаће доста времена и труда да спољашње аспекте свог живота доведете у склад са својим новим изгледом и понашањем, али успех вам је дефинитивно загарантован.


Дешава се трење између саставних триграма. У ДУЕИ, задовољство, у горњем триграму, продире интелигенција и јасноћа триграма ЛИ. У статичном облику, ПРОМЕНА сугерише да, иако можда не знате тачно шта, ви осећате да сада нешто морате променити. Обратите посебну пажњу на променљива расположења људи око вас. Уочите квалитет општих друштвених ставова и осећања. Ово вам може помоћи да уочите какви су ваши лични императиви, те коју врсту подршке можете очекивати у њиховом спровођењу.


Покретне линије

Линија на врху:

Основни циљ је постигнут и сада је потребно средити детаље. Мада ограничења постоје, није потребно у потрази за савршенством, реметити склад. Будите задовољни са оним што сада имате, и унесите стабилност у свој живот.

Пета линија:

Ако баците поглед око вас, видећете да су ваше акције спонтано подржане од других. На правом сте путу да унесете велику промену у ситуацију. Ослоните се на интуицију.

Четврта линија:

На домаку сте радикалне промене. Ако се налазите на правом положају и имате поштене намере, и ако сте спремни да преузмете одговорност за новонасталу ситуацију, тада ћете доживети велику срећу.

Трећа линија:

Не срљајте у промену. То ће вас изложити опасностима. Међутим, исто тако, ако оклевате или занемарујете нужност промене, привући ћете несрећне околности. Најбоље је да вам отвореност и самоконтрола послуже као путоказ. Када потреба за ПРОМЕНОМ постане сасвим очигледна, и када будете темељно упознати са њеним ефектима, тек онда можете наставити.

Друга линија:

Стигли сте до тачке када је промена и нужна и правовремена. Да би се она остварила, потребно је имати живу визију о коначном исходу и потпуну преданост. Помоћу једног правилног унутрашњег става, постићи ћете успех. Имаћете и подршку других.

Линија на дну:

Обуздајте се. Ви заправо не знате да ли је време прикладно за делање. Сачекајте док се не уверите. Мало умерености учиниће сада огромно добро, а преурањена акција би донела невоље.