50


Космички поредак

Жртвена посуда
Динг

Хексаграм КОСМИЧКИ ПОРЕДАК указује на однос између појединачног развоја и потреба космоса. КОСМИЧКИ ПОРЕДАК постоји, човек остварује свој пуни потенцијал, и многе му ствари успевају, онда када се ово двоје налази у међусобној хармонији. Та хармонија проналази свој материјални израз у делотворном односу између обичног човека и неког ауторитета, односно друштва и његових вођа. Ученици држе да је овај хексаграм јак показатељ хармоничног склада са космосом.

Ричард Вилхелм каже у свом преводу Ји Ђинга у вези овог хексаграма: ”Све видљиво мора себе да надрасте, да се прошири у сферу невидљивог. Тако оно добија на божанској чистоти и учвршћује своје место у космичком поретку.”

У ово време вође и политичари доносе мудре и смишљене одлуке. У вођењу послова, пошто сте у стању да испуните захтеве тржишта, напредак вам је осигуран. Штавише, идеје које сматрате добрим, вреде и генерално. Жртве које сада будете учинили ће се исплатити, коначни успех потврдити да вам је подухват био вредан уложеног труда, и тако ће вам се повратити старо самопоуздање. Ако сте уметник, ваша ће уметност одушевити вашу публику.

Лични и породични односи сада имају такав развојни потенцијал да могу, у једном тренутку, да прекораче свој уски, породични контекст, и поприме много шири, друштвени значај. Заједно можете остварити велика дела. Ваше обострано разумевање и подршка учиниће јак утисак на вашу средину. Тиме ће још више ојачати споне међу вама.

Ово је време поновног усклађивања појединца са космосом. Као што је дејство природних сила на земљи ограничено, тако, у једном ужем смислу, судбинске предодређености имају моћ да ограниче многе видове живота, укључујући и саму природу појединца. Западном човеку овај концепт не пада лако јер он не зна да би прихватањем сопствене судбине знатно увећао своју снагу. А управо такав став ће вам сада донети успех у световним стварима. Кроз њега ћете почети да схватате шта можете да постигнете, а шта не, и престати да трошите драгоцене енергије на ствари које немају везе са КОСМИЧКИМ ПОРЕТКОМ.

Када човек усклади своје циљеве и жеље са космичким, значајне ствари постају могуће. Динамизам који лежи у основи оријенталних борилачких вештина најбоље илуструје овај принцип: у ратничким вештинама користимо се се снагом противниковог напада да би га савладали и победили. Тако, када планирате своју стратегију за постизање амбициозних циљева, будите усклађени с енергијама и понашањем космоса. А у ту сврху консултујте Књигу промене. Она ће вам открити ваш положај у општем поретку ствари.


Када се добије без покретних линија, КОСМИЧКИ ПОРЕДАК указује да ћете ви, као и они са којима сте у блиској вези, постићи успех. СУН, мали, истрајни напори, у доњем триграму световних односа, састају се са ЛИ, јасноћом, горе, која их осветљава. Тако виши нивои групне свести бивају стимулисани. Ваша целокупна средина, била она религијска, друштвена, политичка или породична, развија се у складу са космосом.


Покретне линије

Линија на врху:

Постоји једна општа атмосфера јасноће и узвишености. Све околности су повољне. Достигли сте високо развијен ступањ унутрашњег развоја. А то је добро за све.

Пета линија:

Уколико је скроман и пријемчив човек ће, и на високом положају, даље напредовати у развоју своје личности. Тако он долази до дубоких увида и мудрости. Наставите да радите на проширењу свести.

Четврта линија:

Немате довољно капацитета да остварите циљеве који су вам на уму. Нисте имали реални увид у свој положај. Вама недостаје или енергије, или пожртвованости, или информације или помоћи. Настављање са плановима би само одвело у пропаст.

Трећа линија:

Ваши јединствени таленти нису препознати, нити сте ви у стању да их искористите. За то је одговоран ваш погрешан начин размишљања. Одржавајте један позитиван став у односу на самог себе, и ствари ће кренути на боље.

Друга линија:

Можда осећате потребу да се издвојите од људи да би постигли неки значајан циљ. Такав један став изазваће завист околине, али то за вас неће представљати проблем. Срећа.

Линија на дну:

Да би постигли неки циљ који је сам по себи вредан, можда ћете морати да се користите неуобичајним методама. Ако је овај циљ ваша дугогодишња мета, мораћете да почнете изнова, и са сасвим другачијим методама. То није грешка. Можете успети без обзира на своје неискуство.