52


Медитација

Мировање
Ген

Ваш унутрашњи живот треба да је сада у центру пажње. Од посебне је важности да медитирате о предмету свог питања, јер само у таквом оквиру свести можете поново да успоставите склад са таом.

МЕДИТАЦИЈА у овом контексту значи стање у коме важе мисли не лутају ван оквира актуелне ситуације. Не ради се о активном чину него о стању свести.

У опису Чуанг Цеа, таоистичког мудраца из 4. века п.н.е., види се практична примена овог хексаграма:

”Немој бити сакупљач награда. Не складишти утврђене шеме. Не буди оно што ниси. Не робуј знању, наизглед господарећи њиме. У себи реализуј Бесконачно до највишег могућег степена и путуј кроз области које нису означене ни на једној географској карти. Примени до краја оно што ти је од Природе дато, не оптерећујући се својим субјективним гледиштима. Једном речју, делај сасвим без напора.

Ум савршеног човека налик је на огледало. Огледало не јури за стварима да би ухватило њихов одраз. Кад их одражава, не чува то за себе. Тако га ништа не може озледити. Тако га ништа не може покварити.“

Једном када се ум смири а его пригуши, превазилази се унутрашњи метеж. Кроз унутрашње мировање и објективизацију утисака из спољашњости, приближавате се просветљењу. Пошто је ваше делање у складу с космосом, постићи ћете изузетан напредак. Пре свега, МЕДИТАЦИЈА и унутрашња смиреност ће вам помоћи да уравнотежите себе. Затим, пошто успоставите крајњу унутрашњу објективност, знаћете шта вам је чинити и када је право време за то. Тако ћете избећи грешке и њихове последице.

Услед формалне сложености световних збивања, врло је важно постићи унутрашњи мир који човеку омогућава да не реагује импулсивно, него прикладно ситуацији,. Своје мисли усредсредите на садашњост и не дозволите да вас воде предрасуде. Тако ће све ваше акције бити прикладне и добро прихваћене.

И односи ће сада имати велике користи од унутрашњег мировања. Избегавајући размишљања која сежу предалеко у будућност, и маштања о томе шта ће се десити, ви можете да савладате сметње које проистичу из вашег ега. МЕДИТАЦИЈА вас такође спречава да чините друштвене гафове због којих бисте се касније кајали.

МЕДИТАЦИЈА обнавља и ум и тело. Тек када умирите стрес заснован на личним пројекцијама и фантазијама, постижете праву опуштеност. Импулси који се после испоље су у складу са вашим правим потребама. Зауставите мисли. И то одмах!

Лао Це овако размишља о медитативном расположењу:

Онај ко зна не говори.

Онај ко говори не зна.

Зато затвори уста.

Укини жељу.

Ублажи оштрину.

Чворове одвежи.

Светлост пригуши.

Постани Једно с прашњавим светом.


Мировање, ГЕН, у горњем триграму космичких идеала, понавља се и доле, у триграму људских односа. Без промене, МЕДИТАЦИЈА сугерише да се будућност у погледу вашег питања, не може испланирати и предвидети. Размишљање о њој само вас може болно узнемирити.


Покретне линије

Линија на врху:

Када унутрашњи мир прожме све аспекте вашег живота, а не само ову ситуацију, ви ћете докучити прави смисао ствари. Из тога произилази велика срећа.

Пета линија:

Једном када се будете уравнотежили, бираћете своје речи пажљивије, и избегавати брзоплете и непромишљене коментаре. Онда вас више неће пратити осећај кривице.

Четврта линија:

Мајсторски владате својим оквирима свести. Само треба да превазиђете импулсе свог ега да би постигли идеал МЕДИТАЦИЈЕ.

Трећа линија:

Ако покушате силом да наметнете мировање непостојаним и немирним жељама, само ћете остварити дубок унутрашњи конфликт и кајаћете се. То може да буде опасно. Покушајте да се сталожите кроз релаксацију и МЕДИТАЦИЈУ.

Друга линија:

Превише су вас су повукли догађаји које сте покренули. Хтели бисте да застанете и поново промислите о свему, али бујица се не да зауставити. А такво стање доноси незадовољство.

Линија на дну:

Пошто је ово тек почетак ситуације, ви видите ствари онакве какве јесу. Ваши мотиви и интереси још увек су несебични. Наставите са оваквим објективним ставом и напредоваћете.