53


Развој

Развој
Ћиен

Времена су таква да захтевају постепени, природни развој догађаја. Брз, револуционарни преокрет сада се не препоручује. Намерна, полагана култивација је пут до успеха и среће. Само кроз постепени РАЗВОЈ односа у областима од вашег интереса, остварујете жељени напредак. Смиреност и способност прилагођавања, у спрези са једном доброћудном истрајношћу, помоћи ће вам у томе.

Сва питања власти и политике сада траже постепене мере, иако је такав процес спор и понекад монотон. Али управо постепени процес у РАЗВОЈУ догађаја је кључ до успеха. Будите опрезни када склапате ортаклуке. Ако стичете следбенике, немојте се служити средствима агитације. Ово је време пре за изборе него за револуције, време за унапређења, а не узурпације. Вође које у извршавању својих обавеза поштују поредак сада се могу уздигнути на истакнуте положаје. Тако се ствара један заиста продуктиван друштвени поредак.

Ваша друштвена средина сада нуди мало у смислу авангарде. Постојећи друштвени обичаји и традиционалне вредности су кључ за покретање људи. Претенциозне идеје и сензационални учинци немају вредност. РАЗВОЈУ погодују једино друштвено прихватљиве акције које се остварују кроз сарадњу. У свим међуљудским односима допустите да се ствари природно одвијају.

Имајте на уму да је постепени РАЗВОЈ у питању и када је реч о вођењу послова. Време није повољно за брз профит и лако напредовање. Ипак, успех долази ако изнутра останете верни својим визијама и плановима, а споља се пролагодите постојећој пословној политици.

Када настојите да разаберете многе могућности и проблеме које вам доносе лични односи, ослоните се на утврђене друштвене обичаје. У овом времену је наглашена идеја традиционалности и постепености. Према кинеском тексту овог хексаграма, пример лаганог РАЗВОЈА је веридба која уводи у брак. Уздржите се од брзоплетих и страствених порива и негујте романтичну љубав.

Мада бисте желели да учините велике измене у свом животу, ваш пут лежи у традиционалном РАЗВОЈУ догађаја. Покушајте да сагледате себе у том контексту. Једном када будете разумели себе и своје дужности, можете остварити значајан прогрес. Смиреност, моралност и осећај дужности дају снагу карактеру и пружају добар пример другима.


Један миран и медитативан приступ, у доњем триграму ГЕН, поспешује меке али продорне утицаје у горњем триграму СУН. Без промене, хексаграм РАЗВОЈ сугерише да се предмет вашег питања споро али сигурно развија. Да бисте стигли до циља морате ступати врло традиционалним, уходаним, и највероватније спорим путем. Све то захтева истрајност и стабилну, принципијелну природу. Нема пречица на вашем путу.


Покретне линије

Линија на врху:

Како стижете до највиших врхова свог успона, постајете оличење успеха. Људи вам се диве, угледају се на вас, а то је само по себи највећа награда. Срећа очекује све.

Пета линија:

Како постижете све већи положај и утицај, постајете све више мета напада. Лицемерни људи вас оговарају, а можда вас и ваши најближи погрешно схватају. Тако изоловани ништа значајно не можете постићи. Упркос свему, комуникација ће се поново успоставити и уследиће срећа.

Четврта линија:

Морате бити флексибилни! Биће неопходно да застанете пред неком препреком, попустите пред тешкоћом, или се уклоните из опасности. Имајте у виду, то су само привремене мере. Важно је сада очувати безбедан положај и тако створити повољне услове за будућност.

Трећа линија:

Ако испровоцирате неки сукоб или учините неки ташт и насилнички корак, изложићете опасности и себе и своје ближње. То је свакако сулуд ризик. Било би много мудрије допустити да се ствари развију природно. Заштите оно што већ имате.

Друга линија:

Налазите се на сигурном положају. Све будуће активности само ће га још више учврстити. Можете слободно поделити своју срећу и сигурност са осталима.

Линија на дну:

Ви сте класичан пример почетника. Критика се сада не може избећи, међутим, ако се на њу одазовете конструктивно, унапредићете своје таленте. А то је темељ будућег успеха.