54


Подређени

Удавача
Гуеи Меи

Равнотежа снага је сасвим поремећена. Ви, из непознатих разлога, у потпуности зависите од ситуације, док би она сасвим лепо могла да се одвија и без вас. Ако, мислећи да сте незаменљиви, наступите самопоуздано, доживећете несрећу. Све што чините је неприкладно и врло сте близу промашају. Немате контролу ни над једним елементом ситуације, изузимајући своју способност да схватите свој положај и понашате се прикладно. Сада немате другог излаза него да се понашате као ПОДРЕЂЕНИ, с поштовањем, пасивношћу и непрекидном опрезношћу!

Вашу је индивидуалност потпуно избрисао колектив. Мада вас чују, нико не обраћа пажњу на ваше речи. Вашу самопоузданост тумаче као дрскост и претенциозност. Нико није заинтересован за ваша гледишта. У најбољем случају, околности диктирају ваше друштвене контакте; у најгорем вас искоришћавају. Шта год да је у питању, сада не можете ни на кога утицати а да не будете погрешно схваћени.

Ако започињете нов посао, обратите пажњу на грешке у почетку и исправите их брзо и тихо. Понашајте се као ПОДРЕЂЕНИ. Немојте покушавати да иступите креативно или одликујући се у раду, замените надређеног. Сваки покушај да се у том смислу напредује завршиће катастрофално. Радите само оно за шта сте задужени; радите то добро и ништа више. У политичким стварима и питањима власти, боље је сада повући се у позадину него показати своју немоћ. Радије употребите своју енергију да одржите јасноћу своје унутрашње визије.

У оригиналном кинеском тексту се овај хексаграм зове Удавача и метафорички описује тешкоће кроз које пролази непривилегована конкубина која је ПОДРЕЂЕНА званичном браку. У личним односима вас не узимају за озбиљно. Третирају вас само као некога ко испуњава одређену улогу и ништа више. Ваша подређена улога је неславан тренутак у вашем емотивном животу, али ће проћи. Немојте инсистирати на томе да рашчистите ствар са својим партнером јер ће последице бити погубне. За сада останите пасивни и држите се трајних елемената односа, јер само тако ћете изгурати овај период.

Пошто се већ налазите у шкрипцу, најбоље је да то време искористите за планирање будућности. Разрадите дугорочне планове и њих се придржавајте. То ће вас провести кроз теснац без много грешака и улити нов смисао у ваш живот.


Снажни горњи триграм, ЏЕН, онај који буди, побуђује енергију триграма ДУЕИ, отворености, доле. Када се ПОДРЕЂЕНИ добије без промене, то значи да је пут који сте изабрали, без обзира како га замишљате, у ствари круг. Завршићете тамо где сте и започели и нећете успети да превазиђете своју садашњу улогу. Ако то сматрате несрећним, онда се вратите на почетак. То је место где се ситуација зачела и једино место где се може променити.


Покретне линије

Линија на врху:

Да ли обављате ствари само формално? Имају ли ваши ”фини манири” дубљи смисао? Ако је ваше понашање формално, не трудите се. Ништа неће произаћи из тога.

Пета линија:

Занемарујући свој висок друштвени положај и статус и стављајући се у службу другоме остварићете срећу. Да бисте успели у томе морате да превазиђете сујету, понос и свако разметљиво понашање. Бити ПОДРЕЂЕН другоме, без обзира на свој прави положај, сада је добра ствар.

Четврта линија:

Суочавате се са ситуацијом у којој се морате суздржати од акције да би сачекали повољније време. Изгледаће као да читав свет пролази поред вас док чекате, али награда за истрајност је на путу.

Трећа линија:

Да бисте остварили своје жеље биће неопходно да доведете у питање своја начела.

Друга линија:

Ситуација делује обесхрабрујуће. На вама је да изведете првобитну замисао до краја. Велика преданост и пожртвованост на крају ће донети успех.

Линија на дну:

У овој ситуацији ваш статус није висок, али имате срећу неки надређени вас је узео под своје. Ако останете скромно ПОДРЕЂЕНИ, осигураћете себи безбедан положај. Тек тада можете утицати на ситуацију.