55


Зенит

Обиље
Фенг

ЗЕНИТ описује тренутак највећег врхунца и сјаја, као што је пун месец, најдужи дан у години, или врхунац личног успеха. Сада је врхунац обиља. Сви потенцијали су остварени, циљеви испуњени, могућности исцрпљене. Али, ЗЕНИТ је најчешће кратак. И најдужи дан у години траје само један дан. Већ сутрадан почиње опадање, или умањивање.

Тренутно вам односи са спољашњим светом доносе задовољство. Када осети да се ближи опадање, узвишени човек, очекујући цикличне промене, не чини ништа. Уместо да се бори, он се бави стварима које су му на дохват руке. Управо захваљујући томе, његово водеће место не може бити угрожено. Не трошите енергију грозничаво покушавајући да задржите ЗЕНИТ сјаја и величине. Немојте чак ни мислити о њему. Ваша постигнућа, ваш осећај за правду, ваше садашње држање, као и све оно што сте до сада остварили, помоћи ће вам да прођете кроз фазу будућег опадања без озледа.

Успех краси пословне ствари; потенцијали се у потпуности остварују и сви подухвати достижу свој ЗЕНИТ. Уградите своје успехе у темеље будућег напретка. Проширите опсег својих делатности. Укључите више особља у посао, повећајте количину материјалних улагања и проширите пословне планове, па ћете тако продужити трајање ЗЕНИТА. Њега ћете ионако, без обзира на будуће падове, пре или касније поново достићи, пошто је он нераздвојив део природног циклуса живота.

Ваш друштвени углед доживљава сјајне тренутке и све вам полази за руком. У друштвеним делатностима се сада можете ослонити на субјективну процену ствари. Понашање које носи лични печат створиће вам ”имиџ” који ће наставити да плени људе и онда кад вам стварна моћ опадне. У интимним односима, нека вам на првом месту буде спонтано изражавање осећања. Ако сте са ближњима развили једно јасно разумевање о томе шта желите и шта можете да очекујете од односа, детаљи ће се разрешити сами од себе. Тако ће постојаност узајамне љубави ублажити неумитне успоне и падове који се налазе пред вама.

Ваше намере могу добити сасвим нове смернице баш у тренутку када осећате највећи мир и спокој. Разумевање природних фаза унутрашњег развоја, значи разумевање и себе и других. ЗЕНИТ унутарње свесности је истовремено и врхунац самоспознаје. Будите хитри јер он неће дуго трајати.


ЛИ, везаност, у доњем триграму, подстиче ЏЕН, гром, у горњем, на пуцање. Без покретних линија ЗЕНИТ упозорава на преобиље. Време је да, у преобиљу које вас окружује, постанете избирљиви. Немојте да вас опседају ваше жеље. Да бисте могли да наставите даље, треба да процените шта је добро за ваш развој, одбацујући сваку прекомерну везаност.


Покретне линије

Линија на врху:

ЛИ, везаност, у доњем триграму, подстиче ЏЕН, гром, у горњем, на пуцање. Без покретних линија ЗЕНИТ упозорава на преобиље. Време је да, у преобиљу које вас окружује, постанете избирљиви. Немојте да вас опседају ваше жеље. Да бисте могли да наставите даље, треба да процените шта је добро за ваш развој, одбацујући сваку прекомерну везаност.

Пета линија:

Будите отворени на туђа мишљења. Потражите савет од најстручнијих особа које познајете. Оваква скромност доноси неочекивану срећу.

Четврта линија:

Мада је ваш положај далеко од идеалног, коначно ћете ступити у додир с правим начелима уз чију помоћ ћете постићи свој циљ. Ентузијазам удружен са мудрим одлукама води до среће.

Трећа линија:

Немеродавност је у свом ЗЕНИТУ. Будите стрпљиви.

Друга линија:

Немате утицаја на предмет свог питања. Налазите се пред препрекама које нисте сами узроковали. Ако покушате нагли пробој, изазваћете завист и сумњу. Могућност сретног исхода јавља се само кроз постојану искреност и истинољубивост. Тако ће вам се положај поправити.

Линија на дну:

Можете очекивати прилив енергије и ентузијазма ако се удружите с неким чији је циљ сличан вашем. Није грешка наставити са тим односом, све док не довршите свој пројекат.