6


Сукоб

Сукоб
Сунг

У срцу сте сигурни да је пут који сте прихватили исправан. Осећате да сте у праву и зато самоуверено настављате даље. Ви се, у ствари, понашате у складу са својом сопственом природом и захтевима времена. Међутим, пут који сте одабрали одвешће вас право у СУКОБ. Сметње и непријатељства препречиће се пред вама и не постоји начин да их избегнете. Било да се ради о унутрашњим сметњама или спољашњим противуречностима, њихов утицај је јак пошто је и друга страна, са њеног становишта, такође у праву. Овај СУКОБ ће вас нагнати да се зауставите и поново размотрите своју првобитну премису.

Било би мудро када бисте, на самом почетку неприлика, пажљиво изучили све могуће компликације. На тај начин би избегли исцрпљујући СУКОБ који би могао сасвим да поништи све ваше раније напоре. Јер, како ствари сада стоје, не можете се ухватити у коштац са својим проблемима то би водило у несрећу.

Што се тиче власти или политике, у вашем најбољем интересу је да СУКОБ изнесете пред неки неутрални ауторитет који може да донесе непристрасну пресуду. На тај начин ћете предухитрити раздор и нећете бити повређени. Ако планирате неки амбициозни подухват, или имате на уму какав значајан циљ, саветује вам се да га одложите за неко друго време.

У време када је повезаност са друштвом најважнија, тај контакт видно изостаје. Рађају се неспоразуми услед разлика у основним филозофским поставкама, а они се не могу превазићи насилничким мерама. Избегавајте контроверзне теме уколико није присутан неки мудри ауторитет којег сви поштују. Важна друштвена окупљања се не могу приређивати са битнијим успехом. Ако можете да их избегнете, учините то.

Држите се подаље од отворених сукоба у личним односима. Паметније је попустити него учествовати у расправама за које нема коначног решења. Нека трећа особа или незаинтересована страна би могла да расветли СУКОБ који се сада одвија у сфери емоционалних интереса. Надасве, немојте доносити важније одлуке или инсистирати на својим гледиштима. Иако сматрате да не заслужују критику, ваша глеђишта ипак представљају само једну страну медаље. Дакле, уздржите се од тога, и преиспитајте радије своја права осећања.

У погледу унутрашњег развоја, ваш природни развој и ваши интереси су сада суочени са озбиљном опозицијом. Упамтите, ово је време спиритуалног сазревања. Немојте форсирати. До среће се сада стиже обазривим понашањем и попустљивошћу.


ЋИЕН, чврст и креативан, који заузима горњи триграм космичких узора, наилази на КАН, опасност и тешкоћу, у конкретном свету људских односа. СУКОБ у статичном облику сугерише да постоји суштински раздор у вези с предметом вашег питања. Можда се сада суочавате да губитком великих животних илузија и спознајом да је оно што сте до сада сматрали универзалном истином, само једно субјективно виђење. Треба реалније преиспитати своја схватања. Намеће се потреба за једним унутрашњим прилагођавањем које ће пружити лепше изгледе за будућност.


Покретне линије

Линија на врху:

Ако сада улетите у јак сукоб с неким, постоји могућност да из њега изађете као победник. Међутим, морате убудуће рачунати са непрекидним такмичењем. Стално ће ваш положај бити преиспитиван. Овакве победе су на крају бесмислене.

Пета линија:

Образложите свој СУКОБ пред неким моћним и праведним ауторитетом. Ако сте у праву, ситуација ће се разрешити срећно и успешно.

Четврта линија:

Можда се надате да ћете поправити свој положај улазећи у СУКОБ са неким или нечим слабијим. Чињеница је пак, да овакве стратегије не доносе унутрашње задовољство. Повратак на достојанствено понашање, налажење ослонца у сопственој ризници унутарњих вредности, као и спокојно прихватање судбине, допринеће вашем миру и срећи.

Трећа линија:

Приземљите се. Придржавајте се утврђених метода и традиционалних врлина. Не прихватајте истакнут положај без обзира колико би тиме добили на угледу. Материјално богатство и статус сада вам ништа не значе. Само унутрашња врлина може сада да има неки значаја за вас.

Друга линија:

Препрека је несавладива. Немојте дозволити да вас понос или осећај части увуку у отворен СУКОБ. Повуците се и избећи ћете свој пораз и пораз својих ближњих.

Линија на дну:

Ваш положај је такав да је потребно избегавати сваки СУКОБ или га одмах прекинути. Не покушавајте да ствари доведете до краја и не учествујте у расправама. Можда ћете се осећати помало као жртва, али ће се на крају све добро завршити.