7


Колективна снага

Војска
Ши

Кад неки објекат поседује масу, каже се да има и гравитациону силу. Што гушћа маса, то већа сила теже. У нашем соларном систему, велика планета као Што је Јупитер, има привлачну снагу скоро три пута већу од наше мале Земље. Моћни закон гравитације и маса, делатан кроз читав космос, нарочито је значајан када се испољава кроз велике масе људи и кроз њихову усредсређену КОЛЕКТИВНУ СНАГУ. Јер тада изазива страхопоштовање.

Период КОЛЕКТИВНЕ СНАГЕ захтева огромну дисциплину, организацију и праведне циљеве. Особе на положајима морају да имају поверење у вас, а ви треба да задобијете подршку људи. Уколико вам је комуникација добра, а циљеви усклађени са колективним осећањима, ова енергија масовне подршке моћи ће се успешно искористити.

Само кроз широкогрудост и подршку може да се оствари тежак задатак окупљања маса. Оригиналног назива ВОЈСКА, овај хексаграм указује на неопходност организовања и испробавања КОЛЕКТИВНЕ СНАГЕ, и уједно упозорава да њу не треба користити у ратне сврхе осим ако не постоји друга алтернатива. Јасно је да је за овакав задатак потребан јак вођа, па је стога време врло повољно за све оне који се налазе на положајима ауторитета. Ви сада можете уз помоћ своје великодушности и благости врло успешно да водите и подучавате људе. Истовремено их ободрите племенитом визијом и импресионирајте својом чврстом принципијелношћу.

Сви подухвати сада захтевају једно унутрашње убеђење у исправност свог повода. Морате схватити да иза вашег делања стоји КОЛЕКТИВНА СНАГА Ако не осећате повезаност са друштвом, онда откривање и доживљавање те моћне силе човечанства нека буде ваш задатак. То, природно, захтева изузетно високу свесност и огромну снагу, али човек који га испуни, оствариће велику срећу.

Будите сада широкогруди и прилагодљиви у својим личним односима. Покушајте да сагледате своју улогу у контексту читавог човечанства. Један првенствено филозофски начин размишљања могао би сада учинити чуда, док би усредсређеност на личне циљеве водила у странпутицу. Трудите се да све неприлике савладате КОЛЕКТИВНОМ СНАГОМ, узајамном подршком и љубављу. То је основа сваке организације и постојана нит у свакој појави, било да се ради о соларном систему или о љубавном односу.

И на крају, када је у питању ваш однос према спољашњим стварима уопште, увек треба да се вратите у центар Сопства да би себе правилно усмерили и обликовали. Проширите своја интересовања; обухватите веће циљеве – циљеве читавог човечанства. То ће постепено јачати вашу способност да у опасним временима чујете зов КОЛЕКТИВНЕ СНАГЕ, и с њом се ускладите.


КОЛЕКТИВНА СНАГА у статичном облику је једна фаза у вашем развоју. Пре него што наставите даље, морате се прво упознати са циљевима човечанства, пошто они де факто утичу на ваше личне циљеве. Дубоко мистериозни КАН, у доњем триграму људских делатности, подражава космичко струјање горњег триграма КУН, чији су атрибути прихватање и пријемчивост. Будите сада отворени и великодушни према осећањима и потребама других. Тако ћете се ускладити са универзалним циљевима и увећати своје снаге и ресурсе.


Покретне линије

Линија на врху:

Постигли сте свој циљ. Док утврђујете свој нов положај, проверите да ли су вам тежње усклађене са истинским људским вредностима. Недоличне особе или идеје треба поставити на њихово право место. Не дозволите им да се мешају у ваше послове.

Пета линија:

Ослоните се на савет искусне особе у исправљању ситуације. Та особа мора да буде одмерена у понашању, јер би супротно водило у несрећу. Неискусне и занесене особе су неприкладне да преузму вођство које треба да је промишљено и контролисано.

Четврта линија:

Препреке пред вама су непремостиве. Борити се с њима је бескорисно. Повлачење је сада најбољи маневар.

Трећа линија:

Осећа се недостатак визије и вођства. Било да су у питању дивергентни циљеви међу људима или неспособност постојећег вође, резултат је исти: несрећа.

Друга линија:

У одличној сте позицији да комуницирате с другима. Пошто вам прилике иду на руку, доживећете велику срећу и примити признања од својих надређених.

Линија на дну:

Пре него што кренете у акцију, будите сигурни да су вам жеље вредне будућег уложеног труда, јер се у супротном нећете моћи одржати на свом положају. Будите такође сигурни да сте се добро организовали. Без реда ће ваше делатности завршити у хаосу и несрећи. Дисциплина је овде кључ за успех.